Queen Elizabeth, de Big Ben en de rode dubbeldekker; ze zijn iconisch voor Groot Brittannië. Misschien wel net zo typerend is het voetbal op Tweede Kerstdag. Waar Nederlanders bij de schoonfamilie zichzelf tonnetje rond eten of een wandeling maken over de woonboulevard, gaan Britten op Boxing Day met complete families naar hun favoriete voetbalclub.
Wie roept dat voetbal op Boxing Day enkel vanwege commerciële doeleinden nog bestaat, kent de geschiedenis niet. Voor Engelsen gaat de historie veel verder terug dan internet, tv en zelfs de gloeilamp. In 1860 werd de eerste clubwedstrijd in de voetbalhistorie gespeeld. Je raadt het al, dat gebeurde op 26 december. Hallam FC, uit Sheffield ontving Sheffield FC en verloor met 0-2 aan Sandygate Road, waar nog altijd het oudste stadion ter wereld staat.
Een traditie was geboren en dat kon niet zomaar opgegeven worden. Waar in andere landen wordt gekozen voor een winterstop vanaf het weekend voor kerst tot net na nieuwjaar, wordt er in Groot-Brittannië nog een schepje bovenop gedaan. Vier wedstrijden in tien dagen is dan ook eerder regel dan uitzondering. Door spelers en trainers wordt er nog wel eens over geklaagd, maar voor de voetbalsupporter is het natuurlijk smullen.
De speelronde op Tweede Kerstdag zorgt geregeld voor spektakel. Zo werd er in 1963 maar liefst 66(!) keer gescoord in tien wedstrijden. Ook Boxing Day van 1914 heeft grote impact gehad op het Britse voetballandschap.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog lagen veel Engelse, Schotse en Welshe jongemannen zij aan zij in de loopgraven van Vlaanderen. Bij het naderen van de Duitse grens werd je normaliter direct neergeschoten. Op 26 december 1914 was dat voor heel even niet het geval. Zowel de Britse als Duitse soldaten legden hun wapens neer om in het niemandsland tussen de grenzen een vredig officieus interland te spelen.
Op Boxing Day worden door de voetbalbond van Engeland, Schotland en Noord-Ierland veel derby’s gepland. Dat gebeurt om twee redenen. De eerste is namelijk de aangepaste openbaar vervoersregeling. Doordat er minder treinen rijden zou het uitsupporters bemoeilijken om hun club aan te moedigen, dus zorgen ze voor een minimale reistijd.
Natuurlijk kunnen we er ook niet helemaal omheen dat het commercieel aantrekkelijk is voor de Premier League. Met een aantal echte krakers op het programma krijg je de rest van Europa natuurlijk eerder achter de buis dan bij wedstrijden waarvan de uitslag bij voorbaat al bijna vast staat.
Maar waarom wordt deze dag eigenlijk Boxing Day genoemd? De naam heeft niks met de sport boksen te maken en is gebaseerd op een traditie die wij in Nederland ook kennen. Op veel plekken worden nog altijd kerstpakketten uitgedeeld. Zo gebeurde dat vroeger in Groot-Brittannië ook al. In de eerste instantie kregen de minderbedeelden een houten kistje met levensmiddelen om de koude dagen door te komen. Later werd het gebruikelijk voor werkgevers om de werknemer wat extra te geven tijdens de feestdagen. Boxing Day verwijst dus naar het kistje dat mensen kregen.
Leuk is het zeker, zo’n kerstpakket, maar het mooiste cadeau dat je als voetbalfan kunt krijgen tijdens kerst is toch een spraakmakende Boxing Day-voetbalwedstrijd. Ook dit jaar staan er weer prachtige affiches op het programma. Zo neemt Crystal Palace het in een heuse derby op tegen West Ham United en wordt de topper Leicester City - Liverpool gespeeld.