Gescheurd, doorweekt, deels onleesbaar of in goede conditie; in wat voor staat dan ook, het helpt je altijd weer binnenkomen in je tweede thuis: het voetbalstadion. Zonder dit stukje papier zag het leven er voor miljoenen voetballiefhebbers in de afgelopen jaren heel anders uit. Een ode aan het papieren ticket, omdat dit prachtige onderdeel van de voetballerij nooit verloren mag gaan.
Voetbalclubs doen hun uiterste best om ieder seizoen weer met een hip kaartje op de proppen te komen. Steeds vaker wordt er gekozen voor een goedkoper, makkelijker alternatief op het papieren ticket: het E-ticket. Clubs hoeven zelf niks te drukken en de uitgifte is gemakkelijker. Ook voor fans een hoop gedoe minder. Een zaak wordt over het hoofd gezien. De nostalgie van de gang naar het stadion gaat hierbij deels verloren.
Het fijne aan een papieren ticket is juist de moeite die het soms kost. Uren in de regen staan voor de ticketverkoop van een beladen derby of op de fiets naar de dichtstbijzijnde sigarenzaak voor een uitdraai van Ticketbox. Als je er maar bij bent, zo klinkt het dan vaak. In gesprek met veel voetballiefhebbers gaat het vaak over de veranderingen in het voetbal. Alles wordt gemakkelijker en toegankelijker, dat is in veel gevallen ook zeker toe te juichen. Bij tickets voelt het voor velen toch net wat anders. Met een zo'n velletje papier heb je iets tastbaars in handen. Een herinnering aan die bizarre 4-1 overwinning op die topploeg, waarover niemand van te voren van had durven dromen óf je allereerste voetbalwedstrijd ooit aan de hand van je vader.
Voetbal en wedstrijdtickets zijn niet van elkaar te scheiden. In de jaren '80 van de 19e eeuw voerden toegangskaartjes al als rode lijn door de levensvatbaarheid van het profvoetbal. In de Engelse Football League nam men tickets enorm serieus. De prijzen mochten per club niet teveel verschillen. Dat zou namelijk ervoor kunnen zorgen dat clubs elkaar kapot concurreren. Toen stond je voor 1 shilling op de tribune. Dat is omgerekend zo'n 10 cent. Tegenwoordig is datzelfde kaartje, dat ooit voor 10 cent van een rol met tickets werd afgescheurd, honderden euro's waard voor verzamelaars. Plakboeken, kasten en mappen vol. De echte ticketfanaat heeft het allemaal.
Inmiddels hoef je bij grote duels niet meer raar op te kijken als je meer dan 100 euro voor een los ticket betaald, als je er überhaupt al zelf aan kunt komen. De voetbalsport is populairder dan ooit tevoren. Kijk je niet in het stadion, dan zit je wel voor de televisie. De zwarte markt maakt veelal flinke misbruik van de stijgende ticketprijzen. Er worden (valse) kaartjes voor bizarre bedragen aangeboden. E-tickets worden ingezet om dit probleem aan te pakken. Vaak op persoonlijke titel, zodat het toegangsbewijs enkel geldig is voor de persoon die het aankocht.
Ook wanneer je bij Voetbalreizen.com een voetbalreis boekt, is de kans aanwezig dat je in plaats van een E-ticket een officieel papieren ticket ontvangt. Iedereen die al eens op reis ging met ons, kan beamen hoe dat is. Het moment dat je in het hotel aankomt en de envelop met daarop jouw naam in je handen geschoven krijgt. Het voorzichtig openscheuren van het lipje. Of je nu Borussia Dortmund-, FC Barcelona of Liverpool-tickets ontvangt, vrijwel altijd hebben de voetbalclubs er een bont kunstwerk van gemaakt. Kleuren, prachtige foto's of bijzondere illustraties voeren de boventoon. Iets dat men zichzelf 100 jaar geleden niet had voor kunnen stellen. Toen was het nog een simpel stukje papier met daarop niet meer dan een prijs en een datum.
Tijdens je voetbalreis creëer je een herinnering die nooit verloren gaat. Je zult het heel je leven meenemen en naar alle waarschijnlijkheid nog tal van keren aan je vrienden of familie vertellen. Maar een van de weinige echte tastbare herinneringen is dat ticket. Een stukje papier dat er waarschijnlijk niet meer zo uitziet als toen je het voor het eerst zag, maar inmiddels voor jou al meer waard is dan ooit tevoren.