Het zal de komende tijd een beeld zijn waar wij met zijn allen nooit aan zullen kunnen wennen: stadions, die normaal volgepakt zitten met 50 á 60 duizend uitzinnige fans, helemaal leeg. Ook bij de voetbalclubs zelf is dat iets dat hen niet helemaal lekker zit. Er werd dan in sommige gevallen ook op een ludieke wijze op gereageerd.
AGF Aarhus uit Denemarken speelde bijvoorbeeld een wedstrijd tegen Randers FC in eigen stadion onder het toeziend oog van 10.000 fans. Wij horen je denken: waarom mogen er daar wel fans aanwezig zijn? Om precies te zijn was er geen enkele supporter live aanwezig in het stadion, in ieder geval niet in levende lijven. Aarhus besloot enorme videoschermen rondom het veld te installeren en daarop de fans door middel van een videogesprek live 'uit te zenden'. Je voelt het al aankomen, bij zo'n eerste keer gaat in de meeste gevallen niet goed. Ook deze keer ging het niet helemaal volgens planning. Er zat een vertraging van zes á zeven seconden op 'de lijn' waardoor de fans pas erg laat juichten na een doelpunt. Daarnaast waren er enkele supporters die het niet konden laten om de aandacht volledig naar zich toe te trekken door een vreemd dansje of iets anders dubieus te doen.
Je zult in de afgelopen weken al wel gemerkt hebben tijdens het bekijken van Bundesliga-wedstrijden, zonder fangeluiden is voetbal kijken ineens een stuk minder interessant. Daar werd door de competitiebazen op verschillende manieren op gereageerd. Zo wil men in Italië bij de Serie A bijvoorbeeld toch 20% van de normale bezetting toelaten. Of dit ook doorgang gaat vinden is nog maar de vraag.
In La Liga is het uit den boze om buiten clubpersoneel anderen toe te laten in het stadion. Daar is gekozen voor een andere 'fanbeleving'. Tijdens de uitgezonden wedstrijden wordt er gebruikt gemaakt van technologieën waardoor het toch nog lijkt op het 'echte' werk. Zo worden er met behulp van een samenwerking met de voetbalgame FIFA zingende supporters toegevoegd aan de live-uitzending op tv. Maar daar blijft het niet bij. Ook wordt er door een Deens techbedrijf voor gezorgd dat er fans in clubkleuren op de tribunes worden geprojecteerd. Zo zal het thuis vanaf de bank nauwelijks anders lijken dan voor de hele Corona-crisis.
In de Bundesliga ging men wat minder ver. In sommige gevallen werd er ook gebruik gemaakt van opgenomen stadiongeluiden en fanliederen. Tot virtuele fans op de tribune kwam het niet. Daarentegen waren de tribunes van Borussia Mönchengladbach wel goed gevuld. Niet met fans van vlees en bloed, maar in plaats daarvan waren ze van karton. Supporters kregen de kans om eenmalig als kartonnen replica in het stadion plaats te nemen. Inmiddels staan de geprinte poppen al weken in het Borussia-Park en lijken ze er voorlopig nog geen genoeg van te krijgen.
Zoals al eerder vermeld is de Bundesliga al weer een tijdje aan de gang. Ook de Premier League, Serie A en La Liga volgen de Duitse voetbalcompetitie in de voetsporen. Voor iedere voetballiefhebber is het ondanks de lege stadions toch smullen geblazen met héél veel voetbal in een korte tijd. Voetbalreizen.com maakte voor jullie overzichtje met de leukste en meest spraakmakende duels op een rij.