Het zal niemand ontgaan zijn. Real Madrid en FC Barcelona bouwen aan een hypermodern nieuw stadion. Ook onder meer Sevilla CF, Real Betis en Valencia CF voegen zich in dit rijtje. Sevilla CF is de meest recente. Estadio Ramon Sanchez-Pizjuan wordt van de grond af opnieuw opgebouwd. Een dak die alle tribunes overdekt, een futuristische gevel en een schitterende enorme tribune achter de goal maken het Nuevo Ramon Sanchez-Pizjuan een pareltje. Daarnaast wordt er niet alleen aan de aantrekkelijkheid van het stadion gewerkt. De capaciteit zal van 44.000 toeschouwers worden verhoogd tot 55.000.
Stads- en huisgenoot
Real Betis presenteerde ook kort geleden nog hun grootse plannen. Het huidige Estadio Benito Villamarin werd nog niet heel lang geleden verbouwd. Toch gaat men opnieuw aan de slag. Het stadion krijgt een opnieuw een facelift. Waar fans nu tijdens regenachtige wedstrijddagen volledig doorweekt het stadion uitlopen, zullen ze nu schrikken van het slechte weer. Er komt net als bij FC Barcelona en Sevilla CF een dak bovenop. De fan in Spanje hoeft niet langer bang te zijn voor natte kleren. Zowel Real Betis als stadsgenoot Sevilla CF zullen tijdens deze periode van verbouwingen hun thuiswedstrijden spelen in La Cartuja, het atletiekstadion van Sevilla.
Vreemde eend in de bijt?
Maar de Spaanse stadionrevolutie gaat verder dan de stad Sevilla. In totaal zijn negentien clubs in La Liga in de voorbijgaande jaren bezig geweest met een nieuw stadion of een forse verbouwing. De enige club die geen officiële verbouwing heeft aangekondigd, is Rayo Vallecano. Heel verrassend is het dan ook niet dat ook bij deze club de president inmiddels heeft laten weten dat men wel oren heeft naar een nieuw onderkomen.
WK-koorts?
Maar waar komt deze stadiongekte vandaan? Hoewel de meeste stadions in Spanje over het algemeen wat verouderd zijn, lijkt dat niet de voornaamste reden om voor een moderner onderkomen te gaan. In 2030 strijkt de FIFA in Spanje neer voor het wereldkampioenschap. Gastlanden Spanje, Marokko, Portugal, Uruguay, Argentinië en Paraguay hebben nog geen speelsteden en stadions aangewezen. Iedere stad en club hoopt natuurlijk dat er op zijn minst een WK-wedstrijd bij hen wordt gespeeld. Uiteraard zijn er bepaalde steden simpel in te vullen. Zo zullen Madrid en Barcelona hoogstwaarschijnlijk niet ontbreken. Welke stadions de andere plekken in moeten vullen, is nog maar de vraag.
Grootschalige nieuwbouw
Hoewel de meeste stadions een grootschalige make-over krijgen, is er ook een club die helemaal verhuisd. Valencia CF heeft al jarenlang ergens anders een half afgebouwd stadion klaarstaan. Tijdens de bouw, bleek dat de club financiële problemen had en ineens geen geld meer had om de bouw door te zetten. Inmiddels is die situatie bijgetrokken en is de bouw hervat.
Verbouwing
Er wordt bij behoorlijk wat clubs nog verbouwd het komende jaar. Naast de eerdergenoemde clubs gaan ook RCD Mallorca, Las Palmas, Celta de Vigo, Getafe CF en Granada CD nog aan de slag. Zij voegen zich in een lijstje met Cadiz, Alavés, Osasuna, Real Sociedad en Almería. Daarnaast bouwden Atlético Madrid en Athletic de Bilbao in de voorbijgaande 10 jaar ook nog een nieuw stadion.
Benieuwd naar hoe alle stadions eruit komen te zien na de verbouwing?