Voetbalreizen Premier League boeken

Voetbal Engeland: geliefd bij velen

Voetbal in Engeland staat bekend om familietraditie, fanatieke fans, stadions in woonwijken en meer dan een eeuw aan unieke historie. Wie droomt nu niet weg bij een voetbaltripje naar een Britse topwedstrijd. Tijdens een wandeling door de woonwijk doemen de enorme floodlights al tussen de schoorstenen van de typische Britse rijtjeshuizen op. Vervolgens baan je jezelf op weg naar de (te) smalle turnstiles door hordes aan fans. Onder het genot van een pint neem je plaats op een je plek aan de rand van het veld. Het moet wel een fantastische beleving worden.

Voetbal in Engeland uitgelegd

De Engelse voetbalpiramide bestaat uit vier professionele divisies met daaronder drie semi-professionele competities. Het hoogste niveau is de Premier League en hierin strijden twintig teams om de landstitel. Eindigen ze bij de laatste drie teams? Dan zijn deze clubs veroordeeld tot een jaar in de Championship, het tweede niveau van Engeland. De beste vier teams plaatsen zich voor de Europese Champions League. Een mooie extraatje op de toch al enorme inkomstenpot van Premier League-clubs. Alleen aan tv-gelden mag de Premier League al 5 miljard(!) euro verdelen over de deelnemende clubs.

TITLE_VBR

SUBTITLE

  • Stel jouw voetbalreis zelf samen. In het boekingsproces kies je eenvoudig en flexibel hoe je reis eruit komt te zien.
  • Bij ons staan flexibiliteit, kwaliteit en persoonlijk contact hoog in het vaandel.
  • Bel met ons, chat met ons of bereik ons via ons 24/7 noodnummer.
  • Voetbalreizen.com biedt je de garantie dat niemand alleen zit! *zie voordelen

Voetbalteams Engeland: Premier League

Arsenal:

Van oudsher is Arsenal Football Club een van de meest spraakmakende clubs van voetballend Engeland. Met name in de tijd onder wondercoach Arsène Wenger werden er grote succesessen in Noord-Londen behaald. Inmiddels zijn The Gunners van stadion geswitcht en spelen zij niet langer in Highbury. Sinds het vertrek van Wenger, kijkt men nog mijmerend terug op het ongeslagen seizoen van 2003-2004, maar de weg omhoog is weer ingezet. Al met al blijft de dertienvoudig landskampioen het bezoeken meer dan waard.

Brentford FC:

De ambities waren de afgelopen jaren torenhoog bij Brentford Football Club. Van een grijze middenmotor in de Championship moest de club uitgroeien tot een stabiele Premier League-club. Tien jaar geleden was het nog een onwaarschijnlijk doel, nu tien jaar na dato, doet Brentford FC heel aardig mee op het hoogste niveau van Engeland. Om hier te komen moest afscheid worden genomen van het unieke Griffin Park. Voor de fans een lastig moment. Toch werpt de komst van het nieuwe Brentford Community Stadium nu al zijn vruchten af. Het gloednieuwe onderkomen is net wat de club nodig had in de zoektocht naar successen.

Burnley FC:
Als er één club in de Premier League niet los te denken is van zijn standplaats is het Burnley wel. Gelegen in het noorden van Engeland is Burnley Football Club het hart van de arbeidersstad. Op Turf Moor verzamelen dan ook iedere twee weken hele families aan Clarets om hun favoriete club aan te moedigen. De terugkeer naar de Premier League van de tweevoudig landskampioen mondde dan ook uit in een groot volksfeest. Een gemis is er wel op het hoogste voetbalniveau van Engeland: de derby tegen aartsrivaal Blackburn Rovers staat niet langer op het programma.

Crystal Palace:

Crystal Palace Football Club werd vernoemd het kristallen paleis dat ooit in de buurt Croydon stond. Inmiddels is het prachtige bouwwerk verdwenen en is Selhurst Park het hoogtepunt van het zuid-Londense stadsdeel. Echte stadsderby's spelen de The Eagles niet. Althans, geen heetgebakerde. De meest beladen wedstrijd speelt men tegen een club van buiten Londen. Wanneer Brighton & Hove Albion op bezoek komt, wordt elk duel uitgevochten op het scherpst van de snede. De A23-derby is dan ook een van de meest intense derby's van Engeland.

Leicester City:

Iedereen kent Leicester City ongetwijfeld van het voetbalsprookje van 2016 waarin het landskampioen werd. Voorafgaand aan het seizoen zelf had zelfs de meest positief ingestelde Leicester City-fan niet durven dromen van een kampioenschap. Men moest te zien handhaven en daar zouden ze het al lastig genoeg mee hebben. Al snel blijkt daar niks van te kloppen. Leicester City wint het kampioenschap en daarmee ook talloze harten. Van oudsher zijn The Foxes geen enorme club, maar dat brengt ook juist de charme met zich mee. Leicester City groeit langzaam uit tot een onderdeel van de vaste groep topclubs in de Premier League, maar blijft ook nog altijd dichtbij de oorsprong!

Liverpool FC:

Het walhalla voor voetbalreizigers is vrijwel altijd Liverpool Football Club. Een bezoek aan Anfield en het horen van ''You'll Never Walk Alone" is de heilige graal. Sinds de jaren '70 heeft Liverpool FC zich stormachtig ontwikkeld en is inmiddels niet meer weg te denken aan de top van het Engels voetbal. Duits toptrainer Jürgen Klopp zorgt sinds zijn aanstelling wederom voor een nieuw elan in de toch al succesvolle geschiedenis van The Reds. In totaal won Liverpool FC 6 keer de Champions League en 19 Engelse landstitels.

Manchester United:
Manchester is een voetbalstad pur sang. Dat blijkt wel uit het feit dat er niet één, maar twee enorme voetbalclubs hun thuiswedstrijden spelen. Door de jaren heen was Manchester United enorm succesvol. Mede dankzij de inspanningen van enkele Nederlanders. Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy, Edwin van der Sar en Robin van Persie zijn namen die men in Old Trafford nog niet zijn vergeten. Van der Sar stond zelfs aan de basis van de gewonnen Champions League-finale tegen Chelsea in 2008. In totaal wonnen de Mancunians drie keer de Champions League en werden ze 20 keer landskampioen (nog altijd een record).

Norwich City:
Een van de jojo-clubs van de Premier League. Steevast jaren in dezelfde competitie spelen, zit er niet in voor Norwich City. Er zijn vrijwel geen teams die zo vaak tussen de Championship en Premier League switchen als Norwich City. Van The Canaries hoef je niet te verwachten dat ze hoge ogen gooien, toch behoren ze wat ons betreft tot een van de leukste clubs van Engeland. Carrow Road is een onontdekte parel wat betreft het grote voetbaltoerisme. Norwich City wordt tijdens wedstrijden dagen dan ook voornamelijk gesupport door locals. De gunfactor is groot. De enige twee prijzen die er ooit door Norwich werden gewonnen zijn twee League Cups, waarvan de laatste dateert van 1985.

Tottenham Hotspur:
Tottenham Hotspur is voor de eeuwigheid verbonden met het Londense White Hart Lane. De straat in het noorden van de Engelse hoofdstad vormt al meer dan eeuw lang de plek waaraan The Spurs spelen. Eerder in het naar de straat vernoemde White Hart Lane Stadium en nu in het gloednieuwe, unieke Tottenham Hotspur Stadium. The Spurs worden wel een gekscherend op de hak genomen vanwege hun prijzendroogte. Ondanks dat ze al jarenlang meedraaien in de top van het voetbal in Engeland, werd de laatste landstitel behaald in 1961(!).

West Ham United:
Voetbal in Engeland is mede populair geworden door de fantastische clubliederen. Als er naast Liverpool FC één club heeft meegeholpen aan dit imago, is het West Ham United. Wanneer het 'Forever Blowing Bubbles' over de tribunes van het London Stadium heen galmt, kan het bijna niet anders dan dat je kippenvel krijgt. West Ham United staat bekend om haar fanatieke aanhang. In Boleyn Ground, het oude stadion, én nu ook in het nieuwe London Stadium worden de The Hammers tweewekelijks bijgestaan door tienduizenden uitzinnige fans.

Aston Villa:

Noem je voetbal in Engeland, dan is Aston Villa een van de clubs die steevast niet vergeten mag worden. The Villans stonden in 1888 aan de basis van de toen nog te vormen Football League. Hieruit ontstond het betaald voetbal van Engeland. In de bijna 150 jaar dat de club uit Birmingham bestaat, werd het zeven keer landskampioen. De laatste keer dateert alweer van 1981. Een tijd was de strijd tegen degradatie het enige waar men zich druk om kon maken op Villa Park. Gelukkig voor deze prachtige cultclub is die fase inmiddels weer achter de rug. Aston Villa mag stiekem weer hopen op Europees voetbal!

Brighton & Hove Albion:

Brighton & Hove Albion is normaal gesproken niet de club waar je direct aan denkt bij voetbal in Engeland. Toch zijn The Seagulls al jarenlang een vaste bespeler van de Premier League. In het unieke Falmer Stadium brengen zij de afgelopen jaren al de nodige topclubs aan het wankelen. Ontzettend knap, als je bedenkt dat Brighton & Hove Albion in 1998 slechts vijftien punten was verwijderd van degradatie naar het vijfde(!) niveau van Engeland. Een stadionverhuizing, fantastische plannen en een ijzersterk beleid hebben de club gebracht waar het nu is.

Chelsea FC:

Iedereen die het voetbal in Engeland ook maar een beetje volgt, kent Chelsea FC. Door de jaren heen enorm aan populariteit gewonnen. Onder het bewind van Russische suikeroom Roman Abramovitsj is de club uit Londen uitgegroeid tot een van 's werelds grootste clubs. Met als kers op de taart de Champions League-titels van 2012 en 2021. Toch zijn The Blues veel meer dan de recente successen. De Londense club is van oudsher een echte volksclub met trouw publiek. Stamford Bridge is dan voor vele families al decennialang een tweede thuis.

Everton FC:

Als een van de twee clubs uit Liverpool enorm populair bij de meeste voetbalreizigers. De stad Liverpool is al sinds mensenheugenis uiterst succesvol in het Engels voetballandschap. Die grote successen werden als eerst behaald door Everton. Negen keer werden The Toffees landskampioen van Engeland. Waarvan de eerste titel al in 1891 werd behaald! De laatste dateert van net geen 100 jaar na het eerste kampioenschap. Het is inmiddels dus een tijd geleden. Toch doet het niks af aan de sfeer rondom de club. Everton Football Club is nog altijd een van de meest sfeervolle, unieke clubs van Engeland.

Leeds United:

Leeds United is van naam zonder twijfel een van de grootste voetbalclubs van Engeland. Hoewel de successen de club eigenlijk nog altijd een beetje in de steek laten, zijn ze een van de meest geliefde (en gehate) clubs van het Britse eiland. Omdat de club breed wordt gesupport door fans van over de hele wereld, is niet iedere rivaliserende fan even blij met de club. Toch is de local nogal altijd in het ruime overtal tijdens wedstrijden in Elland Road. Het prachtige "Marching on Together" galmt tweewekelijks over de tribunes en stuwt de spelers op het veld naar voren op weg naar de overwinning.

Manchester City:

In de afgelopen twintig jaar veranderde het Engels voetballandschap enorm. Een van die veranderingen is de opkomst van Manchester City. Onder leiding van The Citizens Group werd het niveau van de blauwe club van Manchester naar een nieuw niveau getild. Toch doe je The Citizens enorm tekort door te zeggen dat ze pas in de afgelopen jaren uitgroeiden tot een grote club. Sterker nog, Manchester City is altijd al een enorme volksclub geweest. Op wedstrijddagen in het stadion aan Maine Road was vrijwel altijd ieder stoeltje gevuld. Ook tegenwoordig weet men het Etihad Stadium steeds beter te vinden, al doen Engelse voetbalfans graag anders laten geloven. Manchester City leeft als nooit tevoren!

Newcastle United:

Het imposante St. James' Park is al meer dan een eeuw de thuishaven van Newcastle United. Het stadion is dan ook in de harten van vele Geordie gesloten. Dat is goed te merken tijdens thuisduels. Vocaal worden de spelers op het velden door tienduizenden uitzinnige fans in elk duel bijgestaan. Newcastle United is van het volk, zelfs nu een ongekend rijk consortium de club overnam. Er zullen ongetwijfeld grote namen neerstrijken bij The Magpies, maar de fans blijven de basis van de club. Newcastle United is en zal voor altijd een prachtige volksclub blijven.

Southampton:

Southampton Football Club kent een lange historie in het betaald voetbal. Het overgrote gedeelte van de clubgeschiedenis komt het uit op het tweede of derde niveau van Engeland. Toch is het al een tijdje terug dat The Saints promoveerde vanuit de Championship. Inmiddels is Southampton FC een graag geziene gast in de stadions van de Premier League. Met leuk aanvallend voetbal wist het al menig voetbalhart te veroveren. Daarnaast bracht het al het nodige talent voort. Onder meer Gareth Bale, Virgil van Dijk en Sadio Mané braken door in het de rood-wit gestreepte shirts van Southampton FC.

Watford FC:

Hoewel Watford officieel een stad is naast Londen, rekenen velen het toch onder Londen. Mede door de goede bereikbaarheid vanuit het centrum van de Engelse hoofdstad is het een ideale bestemming voor een voetbalreisje. Bij een bezoek aan Watford FC ben je zeker van een Engels sfeertje. Tribunes tot aan de zijlijn zorgen voor een pure beleving voor de fans én spelers. Daarnaast is het stadion van The Hornets zoals het volgens Engelse traditie hoort, midden in een woonwijk gelegen.

Wolverhampton Wanderers:

Molineux is het schoolvoorbeeld van vernieuwd stadion met een typisch Britse kenmerken. Wolverhampton Wanderers was in de jaren vijftig een groot succes. In een tijdsbestek van vijf jaar werden drie landstitels behaald. In de decennia daarna zakte de club weg in het moeras van de Championship. Inmiddels zijn ze het tweede niveau van Engeland ontvlucht en doen ze in de Premier League leuk mee. In 2020 mochten ze zelfs weer even genieten van Europees voetbal.