La Liga kampioenskandidaten
ALL_BLOGS

De eindsprint: La Liga

2023-03-13

​Na een aantal jaar alleenheerschappij van Real Madrid, lijkt het in 2023 eindelijk weer de beurt aan FC Barcelona om de landstitel in ontvangst te nemen. Hoewel de ranglijst anders doet vermoeden, kan het zomaar nog een nek-aan-nek-race worden voor Barça en de Madrilenen. Lees in deze blog waarom de Spaanse competitie nog lang niet gespeeld is.

FC Barcelona: opgekrabbeld uit een diep dal

Barcelona gaat in rap tempo op een landstitel af. Met 65 punten in 25 wedstrijden is zelfs het behalen van een recordaantal aan punten nog aan de orde. De enige serieuze tegenstander in de titelstrijd is Real Madrid, dat op negen punten afstand moet toekijken hoe Barcelona de punten aan elkaar rijgt. Toch is La Liga nog allesbehalve gespeeld. Komend weekend treffen de Catalanen in eigen huis de directe concurrent en kan het gat verkleind worden tot zes punten.

Al wint Real Madrid, dan is het nog maar de vraag of FC Barcelona nog een aantal keer puntverlies lijdt. Barça krijgt op de nummer 6 en 9 na nog de gehele top 10 tegen. Gemakkelijk gaat het de komende weken dus zeker niet worden. Ook stadsgenoot en rivaal RCD Espanyol volgt nog. Tegen hen werd eerder dit seizoen nog puntverlies geleden. Daarnaast swingt FC Barcelona niet meer als een aantal maanden terug. Er wordt nog gewonnen, dat is uiteraard het enige dat telt, maar overtuigend is het zelden. De kans dat het een keer niet de goede kant op valt, is dus dichterbij dan je denkt.

Desalniettemin verwachten wij dat FC Barcelona uiteindelijk kampioen wordt. Een gelijkspel is voor de Catalanen in principe al genoeg om Real Madrid op gepaste afstand te houden. Mocht er door Barça gewonnen worden, dan kan het kampioenschap zomaar al eens begin mei gevierd worden tijdens de thuiswedstrijd tegen Osasuna of na de stadsderby tegen Espanyol.

FC Barcelona kampioenskandidaatFoto: Christian Bertrand / Shutterstock.com

Real Madrid: laatste kans op ontsnapping?

Een gat van negen punten lijkt onmogelijk te dichten in dertien wedstrijden wanneer het FC Barcelona van dit seizoen de concurrent is. Toch kan Real Madrid komend weekend al een grote stap in de goede richting zetten. Bij winst in El Clásico hebben de Madrilenen nog twaalf wedstrijden die zo goed mogelijk afgesloten moeten worden.

Over het algemeen zouden de resterende tegenstanders een eitje moeten zijn voor de Koninklijken. Is de wedstrijd tegen Barcelona achter de rug, dan volgt uit de top 5 enkel nog Real Sociedad. Acht van de twaalf resterende wedstrijden na El Clásico is tegen een team van buiten de top 10. Er zijn dus genoeg punten te verdienen voor de Madrilenen.

Onze verwachting is dat Real Madrid nog dichterbij gaat komen en zelfs op drie punten gaat naderen. Toch zal het uiteindelijk naar ons inzien niet genoeg zijn om opnieuw kampioen te worden.

Real Madrid kampioenskandidaat La LigaFoto: Christian Bertrand / Shutterstock.com

Tussenstand La Liga per 13/03/2023 (na 25 speelronden)

1 - FC Barcelona - 65 punten

2 - Real Madrid - 56 punten

Voorspelling eindstand La Liga door Voetbalreizen.com

1 - FC Barcelona - 92 punten

2 - Real Madrid - 90 punten

ALL_BLOGS