Blue Moon (Man City)
Bij Manchester City wordt al snel de associatie gemaakt met een halfleeg stadion of ‘successupporters’. Er is niks minder waar. Al sinds mensenheugenis behoren de Citizens tot een van de meest trouwe supporters groeperingen van Engeland. Dat blijkt wel uit het verhaal omtrent het nog altijd populaire clublied “Blue Moon”.
Sinatra, Presley en Stewart
In tegenstelling tot de meesten doen verwachten, is het lied niet op de tribune terecht gekomen vanwege de clubkleuren. Het verhaal is nauw verbonden aan ongeëvenaarde clubliefde en trouw. Het nummer, geschreven voor een film in de jaren ‘30, werd in de jaren ‘50 en ‘60 door veel grote artiesten gecoverd. Namen als Frank Sinatra, Elvis Presley en Rod Stewart namen het nummer op in hun repertoire. Als je goed naar de tekst luistert, leer je de kern van het verhaal kennen: het grote verlangen naar betere tijden.
Betere tijden op komst
De fans van Manchester City konden in de jaren ‘80 van de vorige eeuw alleen maar dromen van betere tijden. In het seizoen 1986/1987 is het zelfs zo erg dat ze in een strijd tegen degradatie geen enkele uitwedstrijd winnen. Toen men in 1990 terugkeerde op het hoogste niveau, verliep het ook nog niet zonder slag of stoot tijdens uitduels. Op het moment dat The Citizens op bezoek gaan bij Aston Villa won het al 41 keer achter elkaar geen uitwedstrijd meer.
Aan alles komt een eind. Dus ook aan de pech van Manchester City. Aston Villa wordt verslagen en na afloop van het gewonnen duel klinkt vanuit het uitvak het nummer ‘Blue Moon’. Vanuit de hoop dat er betere tijden volgen en dat men niet meer eens per blauwe maan wint. Die uitgesproken wens, lijkt uitgekomen. Inmiddels is er veel veranderd bij Manchester City. Het iconische Maine Road Stadium werd verruild voor het Etihad Stadium en vele verliespartijen maakte plek voor grote successen. Toch is er bij de volksclub een ding niet veranderd: Blue Moon klinkt nog wekelijks uit de kelen van tienduizenden Citizens!
Blue Moon Rising
Marching on together (Leeds United)
In tegenstelling tot de drie eerder beschreven clubliederen, komt het ‘Marching on Together’ van Leeds United helemaal uit de eigen gelederen. Er waren geen Top 40 artiesten die het vertolkten voordat het op de tribunes terecht kwam. Desalniettemin werd het nummer immens populair in het Verenigd Koninkrijk. Zo geliefd zelfs dat het voor bijna drie maanden in de UK Singles Chart stond. In de Britse variant van de Top 40 piekte het lied zelfs zo hoog dat het op een tiende plek terechtkwam. Niet slecht voor een voetballied!
FA Cup-finale
Leeds United bracht natuurlijk niet zomaar een plaat uit. Er was een speciale aanleiding voor. The Whites waren in 1972 bezig aan een uiterst succesvolle FA Cup-campagne. Die bracht hen tot aan de finale. Speciaal voor deze gelegenheid bracht de club een plaat uit met verschillende liedjes. Het “Leeds, Leeds, Leeds!” kwam op de B-zijde van de plaat. De supporters en spelers zongen gezamelijk het lied. Het werd mede daardoor een groot succes.
Nu bijna vijftig jaar later klinkt het nummer nog bij elke thuiswedstrijd minimaal twee keer door Elland Road. Zo fanatiek als de Leeds-fans zijn, staan ze plechtig en trouw ook iedere keer weer op bij de eerste klanken. Met de sjaals in de aanslag wordt oorverdovend iedere zin meegezongen. Leeds United is dus absoluut een club voor op de bucketlist als je van prachtige clubliederen houdt!