De tranen zullen rijkelijk vloeien in Griffin Park na afloop van de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Brentford FC neemt het dan op tegen Barnsley FC, toch zal het maar weinig over de wedstrijd zelf gaan tijdens de voorafgaande weken. vooral het naderende afscheid van een geweldig cultstadion: Griffin Park, zal het gesprek van de dag zijn.
Wie ooit bij een wedstrijd van Brentford in Griffin Park is geweest, zal het beamen. Dit stadion ademt Engels voetbalbeleving. Waar bij de meeste Engelse stadions inmiddels de modernisering is toegeslagen, heb je bij het stadion van The Bees het gevoel dat de tijd minstens twintig jaar heeft stilgestaan.
Na enkele jaren rondzwerven koos Brentford ervoor om een eigen plek te zoeken om hun voetbalwedstrijden af te werken. Het oog viel op een boomgaard van de Griffin brouwerij. Het terrein werd gekocht en door vrijwilligers ontdaan van de bomen. Er was echter nog een klein probleem. Er waren Gipsy's gestationeerd op het terrein. Nadat zij vertrokken kon de bouw van het stadion in januari van 1904 dan eindelijk beginnen.
Het stadion werd vernoemd naar de pub The Griffin, die op zijn beurt weer was vernoemd naar de brouwerij. Tot op de dag van vandaag is die pub, op een van de vier hoeken van Griffin Park gelegen, nog altijd een bedevaartsoord voor Brentford-supporters voorafgaand aan wedstrijden. Ook op de andere drie hoeken van het stadion zijn pubs te vinden. Dit is uniek in het Britse voetbal.
Nog voordat er gekozen werd voor de bouw van kleedkamers en kantoren was de pub niet alleen een prettig onderkomen voor de Bees-fans, maar diende het ook als kleedkamer en kantoor voor de club.
Zoals elke cultclub herbergt ook Brentford Football Club een tal van interessante verhalen. Ook Griffin Park is vaak onderwerp van gesprek als het over de merkwaardige historie van de club gaat. Gedurende het eerste seizoen werden alle seizoenskaarten verkocht. Een uitverkocht stadion zag in de officiƫle openingswedstrijd tegen Plymouth Argyle hun favoriete club 1-1 gelijkspelen. Plymouth-speler Fred Buck maakte met de 1-0 het eerste doelpunt op wat nu heilige grond is voor Brentford-fans. Vlak voor tijd kwam de thuisploeg toch nog op gelijke hoogte en zodoende werd de eerste echte thuiswedstrijd toch niet verloren.
Volgens de verhalen uit de overlevering werd er al tweeduizend jaar eerder op lugubere wijze 'gevoetbald' op de grond waar Brentford dit jaar voor het laatst haar thuiswedstrijden speelt, zo schreef Simon Inglis in 1987 in zijn boek The Football Grounds of Great Britain. "There is a popular belief that the game of football began when Julius Ceasar crossed the Brent, kicking the skull of a defeated Britton."
Hoe bombardementen tijdens de Eerste Wereldoorlog nog aan Griffin Park voorbij gingen, was het stadion dat in west-Londen gelegen is, tijdens de Tweede Wereldoorlog minder gelukkig. Twee bommen sloegen in op het veld en zorgde voor grote schade. In totaal werden er zes wedstrijden uitgesteld tijdens The Blitz, de grote Duitse bombardementen tussen 1940 en 1941 in Londen.
Ook na de oorlog ging de pech door voor de bespelers van Griffin Park. Er ontstond brand in de boilerkamer onder de tribune. Niet veel later stond de hele tribune in vuur en vlam. De houten tribune werd bewoond door groundsman Alec Banks, wie met schrik vrij kwam dankzij een reddingsactie van Brentford-speler Stan Bowles en zijn vrouw. De tribune brandde af en er was schade voor maarliefst 150.000 pond.
Tijdens de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen wordt er afscheid genomen van het iconische stadion. Gelegen midden in een woonwijk gaat er een pareltje verloren voor de voetbalsport verloren. Een van de eerste stadions met lichtmasten in Groot-Brittanniƫ, met een tribune vernoemd naar de oudste fan van de club en ook nog eens met vier gezellige pubs op elke hoek van het stadion. Dit ga je nergens meer tegenkomen.
The Bees zullen na de intrek in het hypermoderne Brentford Community Stadium ongetwijfeld met weemoed terugkijken naar hun oude onderkomen. Toch weten ook zij dat een vertrek uit Griffin Park de enige optie was om als club verder te komen. De Premier League gaf al aan Brentford Football Club geen toestemming te geven om in het stokoude stadion te spelen bij mogelijke promotie.
Vaarwel Griffin Park, we zullen je nooit vergeten!
Wil jij bij de aller-allerlaatste wedstrijd op Griffin Park bezoeken en samen met de Brentford-fans afscheid nemen van dit iconische cultstadion? Dan ben jij bij ons aan het goede adres. Klik hier voor ons aanbod omtrent deze wedstrijd.