Steven Gerrard beste speler van Liverpool?
ALL_BLOGS

Wie is de beste Liverpool speler aller tijde?

2022-11-10

Wie is de beste Liverpool speler ooit? Het is een discussie die sinds de afgelopen jaren nogal eens aan werd gewakkerd tussen verschillende generaties Liverpool-fans. Supporters die de jaren ‘70 hebben meegemaakt, zullen pleiten voor Kenny Dalglish. Terwijl de jongere generatie kan kiezen uit Steven Gerrard, Virgil van Dijk en Mohamed Salah. Wij lichten in deze blog de vijf beste spelers van Liverpool uit!

Kenny Dalglish beste speler van Liverpool?foto: Jason Wells / Shutterstock.com

Is Kenny Dalglish de beste Liverpool speler ooit?

In de jaren ‘70 waren er weinig spelers zo belangrijk voor hun club als Kenny Dalglish was voor Liverpool Football Club. Onder aanvoering van trainer Bob Paisley, werden de grootste successen gevierd. Dalglish kwam over van Celtic en wist direct indruk te maken. In 42 wedstrijden wist de Schotse aanvaller 20 keer tot scoren te komen, maar wat het meeste bijblijft van het debuutjaar van Dalglish is de gewonnen Europa Cup I-finale.

Het blijft niet bij de Europese hoofdprijs van 1978. Dalglish en consorten winnen prijs na prijs. In 515 wedstrijden voor The Reds wordt hij zes keer landskampioen, wint hij de FA Cup én mag hij drie keer de Europa Cup I-trofee in ontvangst nemen. Als kers op de taart wordt hij in 1983 ook nog tweede in de Ballon d’Or-verkiezing.

Voor zestigers en zeventigers is er geen twijfel mogelijk: Kenny Dalglish is de beste Liverpool speler ooit. Ook voor jonge Liverpudlians begint de Schot steeds meer een meer iconische status te krijgen. In 2017 werd de Centenary Stand omgedoopt tot de Sir Kenny Dalglish Stand. Drie jaar later werd het Liverpool-icoon zelfs toegevoegd tot de populaire voetbalgame FIFA. Zo krijgt de jonge voetbalfan ook de kans kennis te maken met de voetbalkunsten van Sir Kenny!

Virgil van Dijkfoto: Vlad1988 / Shutterstock.com

Virgil van Dijk: een rots in de branding

De statistieken van Virgil van Dijk zijn indrukwekkend. Inmiddels is de boomlange verdediger niet meer weg te denken uit de formatie van de Liverpudlians. Dat zijn aanwezigheid voor successen zorgt, is haast niet meer te ontkennen. Recent verloor hij voor het eerst een competitiewedstrijd in Anfield. Een vrij bizar gegeven, aangezien de verdediger al sinds 2018 voor The Reds speelt. Een opmerkelijk feit is dat in het halve seizoen dat hij door een blessure ontbrak er maar liefst zes keer in competitieverband een thuiswedstrijd werd verloren.

Van Dijk wordt door sommigen zelfs geopperd tot beste Liverpool speler ooit. Het is lastig om daadwerkelijk een beste te kiezen uit het hele leger aan goede spelers dat The Reds in de gelederen heeft gehad. Als het aan ons ligt hoort Van Dijk in ieder geval in de top vijf!

Wat is de beste speler van Liverpool ooit?foto: mooinblack / Shutterstock.com

Luis Suarez: held in donkere dagen

De donkere jaren in Anfield zijn sinds de komst van Jürgen Klopp verleden tijd. De Champions League werd gewonnen en ook gingen de Liverpudlians voor het eerst sinds dertig jaar weer met de landstitel aan de haal. Voorafgaand aan de komst van Klopp ging het allemaal niet van een leien dakje. Een van de weinige lichtpuntjes in de donkere dagen van Liverpool was de Uruguayaan Luis Suarez.

In 2011 kwam Suarez over van Ajax voor een bedrag van 26,5 miljoen euro. Hoewel de spits wat langzaam op gang kwam, maakte hij het transferbedrag meer dan waard. Met name in zijn laatste seizoen in Anfield presteert hij bizar goed. In 33 competitiewedstrijden komt Suarez tot 31 goals. Hoewel het geen record is, zijn het ongewone cijfers voor een speler in een sterke competitie als de Premier League. Het levert hem uiteindelijk de Gouden Schoen op voor topscorer van Europa.

Ondanks het uitblijven van grote prijzen, wordt de spits nog altijd om handen gedragen onder de Liverpool-fans. De spits won enkel de League Cup in 2012. Wel werd hij in vier seizoenen tweemaal uitgeroepen tot Liverpool speler van het seizoen. Het uitblijven van grote prijzen, knaagde toch aan de ambities van Suarez. Het deed hem zelfs besluiten om in 2014 de overstap te maken naar FC Barcelona.

Is Salah de beste speler van Liverpool ooit?foto: Oleksandr Osipov / Shutterstock.com

Mohamed Salah als beste Liverpool speler van het decennium?

Als er nog een speler op het moment niet weg te denken is uit de basis van Liverpool is het Mohamed Salah. Al sinds 2017 is de Egyptenaar goud waard voor de Liverpudlians. Na zijn transfer van AS Roma naar Liverpool FC liet Salah meteen zijn ware gezicht zien. Hij werd topscorer met 32 goals in 36 wedstrijden. Net als Suarez drukte de Egyptische aanvaller met zijn doelpunten een stempel op de ploeg.

Mooie cijfers volgen ook in de jaren erna. In 274 wedstrijden is Salah betrokken bij 238 doelpunten. Daarnaast is Salah met zijn ingetogen, rustige houding een verademing om te zien in een voetbalwereld waar showbizz en sterrenallure voortaan de boventoon voert. Dat kan mogelijk ook zijn valkuil zijn in de verkiezing tot beste Liverpool speler ooit. Bij Liverpool is men in ieder geval enorm blij met de Egyptenaar. Andersom lijkt er voorlopig ook nog geen wens tot vertrek te zijn. Met een beetje geluk mogen we dus nog even genieten van Mohamed Salah in het shirt van Liverpool FC.

Steven Gerrard beste speler van Liverpool?foto: ph.FAB / Shutterstock.com

Steven Gerrard: voorbeeld voor iedere jonge Liverpool speler

Steven Gerrard is als trainer nog niet zo gevierd als speler, toch zijn er maar weinig scenario’s te bedenken waarin Stevie G niet in de trainerszetel terecht komt bij Liverpool. Gerrard is de verpersoonlijking van de voetbalclub Liverpool. In zijn jaren als Liverpool-speler (en dat zijn er nogal wat) harkte hij zijn erestatus binnen. Wat er ook gebeurt, Gerrard kan maar weinig fout doen bij de fans van Liverpool FC.

Toen de voormalig Liverpool-middenvelder als trainer van Aston Villa weer voor het eerst terugkeerde in Anfield, werd hij luidkeels toegezongen. Aan de Mersey zijn ze hem nog niet vergeten. Die populariteit verwierf hij in zijn 710(!) duels in het shirt van Liverpool. Enkel Jamie Carragher en Ian Callaghan speelden meer wedstrijden voor de Liverpudlians. Maar dat Gerrard zijn fans enkel te danken heeft aan zijn loyaliteit, is een misvatting.

Stevie G, zoals de voormalige clubcaptain ook wel wordt genoemd, won 2 FA Cup’s, 3 League Cup’s, een UEFA Cup en een Champions League-titel. De Premier League-titel ontbreekt nog op het lijstje. Dat is iets dat nog altijd pijn doet bij Gerrard en Liverpool-fans. Grote kans dus dat het clubicoon ooit nog terugkeert om die prijs ook nog binnen te halen.

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS