Wolves blog Hi Ho Wolverhampton
ALL_BLOGS

De iconische Engelse voetballiederen deel III

2021-11-23

De Voetbalreizen.com Engelandmaand zit er weer bijna op. Het is daarom tijd om voor een laatste keer een blik te werpen op de meest iconische voetballiederen van het Engels voetballandschap. Dit keer zetten wij de fans van Newcastle United en Wolverhampton Wanderers in de schijnwerpers. 'Blaydon Races' en 'Hi Ho Wolverhampton' zijn vrijwel net zo iconisch als de clubs waarbij deze liedjes gezongen worden. Lees in het laatste deel van deze blogreeks over deze bijzondere nummers en de link met de voetbalclubs.

Blaydon Races

Newcastle United is na de overname door een rijk consortium weer springlevend. Er mag weer gedroomd worden van Champions League-voetbal en de komst van grote voetbalsterren, iets dat de voorbije jaren uit het hoofd was gezet. Hoewel het sportief niet altijd voortvarend liep, bleven de fans de club trouw. Hoe slecht het ook ging; iedere wedstrijd klonk het Blaydon Races weer luid uit de kelen van tienduizenden fanatieke Newcastle-fans. Het onofficiele volkslied van de Geordies stamt al uit het jaar 1862, nog voordat Newcastle United het levenslicht zag. Het zit verweven in het DNA van de lokale Newcastle-fans.

De Engelsen zijn over het algemeen verzot op gokken en alles wat ermee te maken heeft. Paarden- en hondenraces worden dan ook al honderden jaren met bovengemiddelde belangstelling gevolgd. Dat de Blaydon Races een van dé races van het noordoosten van Engeland waren, daar zijn de Geordie's nog altijd enorm trots op. Inmiddels zijn het al ruim honderd jaar geen paarden meer die strijden om een eerste plek, maar juist de mensen zelf. Na ongeregeldheden in 1916 vanwege vermoedelijke matchfixing werd besloten niet langer te racen. In 1981 keerden de Blaydon Races terug, maar niet op de manier zoals de mensen het gewend waren. Het concept werd omgezet in een stadsmarathon. De tekst die George 'Geordie' Ridley schreef, klopte dus niet meer. Toch is men het nummer in Newcastle-upon-Tyne nooit vergeten. Het hoort net zo bij de stad als de lokale FC!

Blaydon Races

Hi Ho Wolverhampton

Zoals de meeste populaire Football Chants is ook 'Hi Ho Wolverhampton' afkomstig uit de top 40 van de 60's. Jeff Beck, inmiddels al 77 jaar oud, zong het nummer Hi Ho Silver Lining niet per se met de gedachte dat het enorm populair zou worden in de voetbalstadions. Ondanks dat is Wolverhampton Wanderers niet de enige club waar het nummer geregeld klinkt. Ook de fans van onder meer QPR, Bristol City, Sheffield Wednesday en Aston Villa adopteerden het lied razendsnel na de verschijning. Toch geloven ze er bij de Wolves heilig in dat zij de eerste waren.

Opvallend aan Hi Ho Silver Lining is de ontbrekende link met het voetbal. Althans, volgens de huidige generatie Wolves-fans. Vroeger was dat mogelijk weldegelijk anders. De woorden Silver Lining mogen dan wel vervangen zijn in de gezongen voetbaltekst, toch wordt de betekenis niet zomaar vergeten. De Engelsen gebruiken de woorden 'Silver Lining' in een zin wanneer er wordt gesproken over een mooi vooruitzicht of goede hoop op betere tijden. Opvallend is dat in de jaren '60, toen het nummer werd geadopteerd door de Wolves-fans, het ook niet heel best ging met de lokale FC. De club degradeerde in 1965 voor het eerst in ruim dertig jaar naar het tweede niveau van Engeland. Een tijd die men maar wat graag vergeet. Toch gloorde er hoop en dus een 'Silver Lining' voor de Wolves. Want in 1967, het jaar waarin ook het lied de hitlijsten bestormde, keerde Wolverhampton Wanderers weer terug op het hoogste niveau. Of het nu op toeval berust of niet, het is in ieder geval genieten wanneer dit nummer door het Molineux Stadium galmt.

Hi, Ho Wolverhampton!

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS