Top 20 derby's ter wereld
ALL_BLOGS

Top 20 derby's ter wereld

2023-02-14

Derby's zijn de mooiste wedstrijden van het voetbalseizoen. Daar zijn wij heilig van overtuigd. Wie kijkt niet uit naar het moment dat jouw favoriete club het opneemt tegen een eeuwige rivaal of een nabijgelegen club? Bij een voetbalderby gaat het meer dan ooit over clubliefde, passie en spanning. Wij zetten voor jullie de twintig mooiste derby's ter wereld op een rij.

20. Borussia Dortmund - Schalke 04 (Kohlenpott Derby)

Veel grotere derby's dichtbij de grens van Nederland vind je haast niet. Borussia Dortmund - Schalke 04 is zonder twijfel dé wedstrijd van het Ruhrgebied. Hoewel beide clubs een historie hebben vol vallen en opstaan, staan zowel Schalke 04 als Borussia Dortmund wereldwijd bekend als een van de meest succesvolle clubs van Duitsland. Toen Die Königsblauen in 2021 voor het eerst weer degradeerden sinds 1987 was men in Dortmund natuurlijk euforisch, tot men besefte dat hierdoor de Kohlenpott Derby verdween. De clubaanhang kan niet met elkaar en niet zonder elkaar. Door de nabijheid van Gelsenkirchen en Dortmund kent vrijwel iedere Borussia-fan wel een Schalke-supporter en vice versa. Dat zorgt voor een bijzondere sfeer tijdens onderlinge ontmoeting. Een bezoek aan de Kohlenpott Derby boek je bij Voetbalreizen.com.
Borussia Dortmund - Schalke 04foto: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

19. Raja - Wydad (Casablanca Derby)

Voor de nummer negentien in onze lijst verlaten we het Europese continent. In Marokko wordt jaarlijks een van de meest levendige derby's ter wereld gespeeld. Het Noord-Afrikaanse land is enorm voetbalminded, dat bleek wel tijdens het WK van 2022. Ook in de grootste stad van het land wonen veel voetballiefhebbers. Van de ruim 4 miljoen inwoners zijn er velen die gekozen hebben voor een van de twee succesvolste clubs van Marokko: Raja of Wydad Casablanca. Al dagen voorafgaand aan deze derby is de spanning goed voelbaar in de straten van Casablanca. Op de nationale TV, in de straten, op het werk en in de klaslokalen zal deze topper het onderwerp van de week zijn.

Als AS Roma en Lazio Roma elkaar treffen tijdens de Derby della Capitale staat voor heel even de 'eeuwige stad' stil. Rome wordt in tweeën gesplitst in de weken voorafgaand aan de derby. Familieleden kunnen voor even wat minder met elkaar opschieten. Toch zie je zoals gebruikelijk is dat de liefde voor de club ook in Rome van generatie op generatie over wordt gegeven. AS Roma wordt van oudsher gezien als de club van de working-class, terwijl Lazio mede door mengen van oud-dictator Benito Mussolini nog altijd als een eliteclub wordt gezien. De inmenging van Mussolini heeft er ook voor gezorgd dat Lazio veel rechtse aanhang heeft. Waar vroeger de grote verschillen in aanhang nog geregeld voor ongeregeldheden zorgden, is het gelukkig nu wat rustiger tijdens de derby van Rome. Alle energie van de tifosi wordt tegenwoordig in schitterende sfeeracties gestoken. AS Roma - Lazio moet je eens in leven bijwonen als je liefhebber bent van een geweldige sfeer, topvoetbal én historie!

Een bezoek aan de Derby della Capitale wordt verzorgd door Voetbalreizen.com. Boek nu jouw reis inclusief vliegtickets, hotelovernachting(en) en wedstrijdtickets.

AS Roma - Laziofoto: Marco Iacobucci Epp / Shutterstock.com

17. Persepolis - Esteghlal (Sorkhabi Derby)

De derby van Teheran is er een om van te smullen. Deze clash is zonder twijfel de derby van Azië met de meeste impact. Pas in de jaren '70 groeide beide clubs uit tot elkaars grootste rivalen. Persepolis was altijd al een club met een grote aanhang. Als club van het werkende volk is het logisch dat de grootste tegenhanger een club met status bij de elite zou zijn. Dat Esteghlal zo'n club is en toevallig ook uitkomt in Teheran, heeft er voor gezorgd dat dit onderonsje met het jaar meer verhit wordt. Problemen op de tribunes, het veld en rondom het stadion komen dan ook geregeld voor. Sinds 1995 heeft de Iranese voetbalbond besloten nog enkel buitenlandse scheidsrechters dit duel te laten fluiten. Zo kunnen claims over partijdige arbiters direct de prullenbak in. Uniek aan deze wedstrijd is dat men het stadion tijdens derby's volledig in tweeën deelt. De ene helft van het stadion kleurt dan blauw en de andere zijde is rood. Geen gezeur over te weinig plek voor uitpubliek dus!

16. FC Porto - Benfica (O Clássico)

Vrijwel elke rivaliteit in Portugal wordt bekroond met een vurig duel. De derby van Lissabon tussen Sporting CP - Benfica is een genot om bij te wonen. Ga je voor het ultieme voetbaltripje naar Portugal dan kun je niet anders dan FC Porto - Benfica te bezoeken. O Clássico is een van de meest intense rivaliteiten van Europa. Ben je liefhebber van enorme sfeeracties en vuurwerk dan ben je bij FC Porto - Benfica aan het goede adres. Naast een geweldige sfeer kun je ook een combinatie van spijkerhard en oogstrelend voetbal verwachten. De Portugese Primeira Liga staat bekend als de kraamkamer van legendes in het voetbal. Dat FC Porto, Benfica en Sporting CP haast hofleverancier zijn van spelers in de Champions League is niet voor niks. Hier wordt talent klaargestoomd voor het allerhoogste podium. Topvoetbal en een geweldige sfeer; wat wil je nog meer? Daarnaast is Portugal ook nog eens een geweldig land om te verblijven. Je kunt eigenlijk niet anders dan deze derby op je bucketlist te zetten.

Bezoek de Portugese klassieker via onze website.

FC Porto - Benficafoto: Maciej Rogowski Photo / Shutterstock.com

15. PSG - Marseille (Le Classique)

De rivaliteit tussen Paris Saint-Germain en Olympique Marseille is vrij nieuw, maar dat doet niks af aan de intensiteit. Doordat PSG tijden heeft gekend waarin het minder succesvol was, hield men zich bij Marseille langere tijd drukker bezig met clubs als St. Etienne en Olympique Lyonnais. Toch is de strijd tussen de Provence en de hoofdstad door het 'eindeloze' geld in Parijs weer helemaal aangewakkerd. Het relaxte mediterrane leven botst tijdens dit duel met het hectische leven in de metropool Parijs. Waar de resultaten van Olympique Marseille met het jaar achteruit gingen, werd Paris Saint-Germain steeds succesvoller. Het is inmiddels een ware schifting van de macht geworden in de Ligue 1. Met gepaste jaloezie kijkt men vanuit de Franse havenstad naar PSG. De groeiende verschillen tussen de traditionele topclub en de club van weleer maakt deze klassieker alleen maar interessanter. Wil je nog wat meer info over deze derby? Klik dan op deze link en lees onze diepgaande blog over de verschillen tussen PSG en Olympique Marseille.

Boek jouw reis naar Le Classique via deze website!

14. Panathinaikos - Olympiakos (Mother of all Battles)

Panathinaikos en Olympiakos vormen samen met PAOK Saloniki en de andere Atheense club AEK de grote vier van Griekenland. Door verschillende grote internationale media werd deze Griekse voetbalklassieker opgenomen in hun top tien voetbalrivaliteiten ter wereld. Hoewel het voor de hand ligt dat deze derby met name heetgebakerd is doordat Olympiakos en Panathinaikos stadsgenoten zijn, is dat niet de voornaamste reden. De laatstgenoemde club werd in 1908 als eerste opgericht van de twee rivalen. Al snel werd dit het gezicht van de highclass-inwoners van Athene. Rijkdom en Panathinaikos-supporters gingen zeker in de beginjaren van het Griekse voetbal nog hand in hand. Olympiakos daarentegen is sinds 1925 al het gezicht van de working-class van Piraeus, het stadsdeel waarin de haven is gelegen en het merendeel van de inwoner ook havenwerker was.

Inmiddels is men bij Panathinaikos ook niet meer van de oneindige rijkdom en de nauwe banden met de politiek. Sterker nog, de groenen profileren zich intussen ook al een langere tijd als een club voor het volk. Ondanks dat de grote verschillen tussen beide clubs inmiddels zijn vervaagt, is de rivaliteit nog altijd groots. Deze animositeit wordt nog al eens aangewakkerd. Waar normaliter clubs elkaar enkele keren per seizoen treffen zien de fans Olympiakos en Panathinaikos elkaar geregeld. Zij staan niet alleen de voetbaltak van de club bij maar zijn ook in grote getallen aanwezig bij basketbal-, volleybal-, waterpolo- en handbalwedstrijden. Met een beetje geluk staat de 'Mother of all Battles' dus een keer of tien per jaar gepland. Als je liefhebber bent van op het randje, dan is deze Griekse klassieker wellicht wat voor jou!

Panathinaikos - Olympiakosfoto: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

13. Manchester United - Liverpool (North-West Derby)

Noordwest-Engeland staat bol van derby's. De Merseyside-Derby, die later in deze blog nog aan bod komt, en tal van andere derby's maken dit een van onze favoriete voetbalgebieden. Een van de allermooiste is zonder twijfel de North-West Derby tussen Manchester United en Liverpool FC. Achter dit felle onderonsje gaat een enorme historie schuil. De rivaliteit tussen Manchester en Liverpool vindt zijn oorsprong lang voor het ontstaan van de voetbalclubs. Als twee van de grootste industriesteden van Noord-Engeland concurreren ze met elkaar op het gebied van banen. Manchester werd groot vanwege zijn textielindustrie en Liverpool werd steeds belangrijker vanwege de enorme haven. Door de ligging waren beide steden tot op zekere hoogte op elkaar aangewezen. Liverpool had Manchester nodig en andersom. Bij de aanleg van het Manchester Ship Canal veranderde dat voor het eerst en kreeg de rivaliteit tussen beide steden een nieuwe dimensie.

Inmiddels waren Newton Heath LYR (nu Manchester United) en Liverpool F.C. ook opgericht. Door de geringe afstand tussen beide clubs reisden de nodige supporters mee tijdens uitwedstrijden. Iets dat in deze tijd nog zeldzaam was. De rivaliteit groeide maar door. Door de jaren heen werd zowel Manchester United als Liverpool een Engelse én Europese grootmacht. Jarenlang verdeelden zij de prijzen. De ene Champions League-titel verdween in de prijzenkast van de Mancunians en de andere Premier League-winst werd 45 kilometer westelijker gevierd aan Anfield Road. Decennia later vechten Manchester United en Liverpool nog steeds vrijwel ieder jaar om de landstitel. Het is wachten op een nieuw vlammetje dat het derbygevoel bij de North-West Derby nog verder aanwakkert.

Boek jouw reis naar de North-West Derby via onze website!

12. Flamengo - Fluminense (Fla-Flu Derby)

De derby tussen Flamengo en Fluminense is er een van een andere planeet. Beide clubs spelen hun thuiswedstrijden in het iconische Maracanã te Rio de Janeiro. Dit alleen al zorgt voor een unieke belevenis tijdens de Fla-Flu Derby. Daarnaast heeft deze wedstrijd ook nog altijd het wereldrecord in handen van meeste aanwezige supporters bij een wedstrijd. In 1963 zagen maarliefst 194.603 uitzinnige Brazilianen een teleurstellende 0-0. Niet bepaald een uitslag die je verwacht bij een wedstrijd als deze. Toch zijn die enorme aantallen niet van alle tijden. In 1911 vertrekt een groep ontevreden Fluminense-spelers naar Flamengo, waar tot dat moment enkel werd geroeid en nog niet werd gevoetbald. In 1912 staan beide clubs voor het eerst tegenover elkaar. Slechts 800 aanwezigen zien Fluminense de toekomstige rivaal winnen.

Ongeregeldheden komen zo nu en dan voor, net als bij elke grote derby. Toch is Flamengo - Fluminense vooral een wedstrijd waar de strijd op het veld wordt uitgevoerd. Fans staan hun club vocaal bij en deinzen ook niet terug voor een vuurwerkshow. Anders gaat het er aan toe tijdens de stadsderby's tegen Vasco Da Gama, waar de fans geregeld met elkaar botsen. Flamengo en Fluminense lijken in de basis enorm veel op elkaar. De clubs komen voort uit hetzelfde team, de roots van deze clubs liggen in dezelfde wijk van Rio de Janeiro en beide zijn los te zien van bepaalde bevolkingsgroepen. Juist deze gelijkenissen zorgen voor een spectaculaire derby.

Flamingo - Flamengo derbyfoto: A.RICARDO / Shutterstock.com

11. AC Milan - Inter Milan (Derby della Madonnina)

De hele voetbalwereld staat even stil wanneer aartsrivalen AC Milan en Inter Milan elkaar treffen. De Derby della Madonnina, vernoemd naar het beeldje op de Dom van Milaan, is zonder twijfel een van de mooiste derby's ter wereld. AC en Inter delen het Stadio San Siro, een iconisch plek voor het Italiaans voetbal. Er liggen inmiddels plannen op tafel voor een nieuw stadion waar beide clubs opnieuw samen zullen gaan spelen. De Milanese clubs spelen jaar in jaar uit voor de Italiaanse landstitel. Hierdoor is de derby van Milaan niet alleen vanwege de rivaliteit van enorm belang voor de fans maar ook nog eens doorslaggevend in de Italiaanse titelstrijd.

Net als bij Flamengo - Fluminense het geval was, is in Milaan ook de ene club de oorzaak van de oprichting van de andere. AC Milan werd opgericht door Engelsen voor Engelsen. Toen er werd getwijfeld over het toestaan van niet-Engelsen besloot een deel zich los te maken van AC Milan en een eigen club op te richten met een internationaal tintje. Dat werd Internazionale Milano; kortweg Inter Milan. Het eerste bommetje was gelegd onder de nieuwe stadsderby. In de jaren '70 ontstond er een nieuw probleem dat de derby nog meer lading gaf. Vrijwel het gehele Italiaanse nationale elftal bestond uit AC- en Inter-spelers. Zij besloten aan beide kanten niet met elkaar te willen spelen. Kopzorgen voor de bondscoach, die vervolgens besloot de ene keer een helft te laten spelen en de andere keer de andere helft. Inmiddels is Derby della Madonnina een van de mooiste derby's ter wereld om te bezoeken. Een uitverkocht San Siro met op de noordzijde de Curva Nord van Inter en op de zuidzijde de Curva Sud zorgt voor een perfect toneel voor een van 's werelds grootste derby's. Enorme tifo's, vuurwerkshows en tienduizenden zingende Italianen maken het een absoluut bucketlist-item!

Een bezoekje brengen aan de Derby della Madonnina? Kijk eens verder op onze website voor de mogelijkheden!

10. Zamalek - Al Ahly (Cairo Derby)

De Cairo Derby is de grootste Afrikaanse én Arabische derby. Sinds de jaren '70 wordt deze derby ook vrijwel in elk Afrikaans en Arabisch land live uitgezonden. Het heeft dan ook miljoenen fans verdeeld over het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ook in andere landen heeft deze wedstrijd inmiddels een behoorlijke status verworven. Zo noemde de BBC Zamalek - Al Ahly een van de vijf meest intense derby's ter wereld. Dat is niks overdreven. Hoewel Zamalek - Al Ahly door velen wordt gezien als een van de mooiste derby's, wordt het overschaduwd met tal van incidenten. In het seizoen 1971-1972 liep het zelfs zo uit de hand dat de rest van het hele seizoen stil werd gezet. Ook in de huidige tijd is de Cairo Derby helaas nog altijd een derby die geregeld wordt opgeschut door geweld.

Zoals bij veel stadsderby's ligt de oorsprong van de Derby van Cairo in bevolkingsverschillen. Zamalek wordt nog altijd gevolgd door de rijkere Egyptische families terwijl Al Ahly wordt gezien als de volksclub van Cairo. Daarnaast wordt de derby ook gebruikt om de grote politieke verschillen in Egypte nog maar eens duidelijk te maken. Al met al lijkt het erop dat de wedstrijd zelf maar een bijzaak is. Toch zijn beide clubs ook op sportief gebied enorm. Samen wonnen ze 15 keer de Afrikaanse Champions League en 56 keer de Egyptische competitie. Al Ahly nam de meeste van deze prijzen op zich met 42 landstitels en 10 Champions League-winsten.

9. Tottenham - Arsenal (North London Derby)

De North London Derby is al decennialang een van de mooiste Engelse derby's van het voetbalseizoen. Deze Londense voetbalklassieker is een ware burenruzie. Het Emirates Stadium, waar Arsenal zijn thuiswedstrijden speelt, is op nog geen tien kilometer van het Tottenham Hotspur Stadium gelegen. Beide clubs spelen inmiddels in een nieuw modern stadion. Toch is er weinig veranderd ten opzichte van het verleden. Arsenal's Highbury en Tottenham Hotspur's White Hart Lane lagen praktisch gezien op dezelfde plek als waar nu de nieuwe stadions staan.

Er is meer dan de minimale afstand tussen beide clubs. In 1919 werd besloten dat de First Division, waarin Tottenham Hotspur dat jaar 19e werd, in de jaargang erna twee extra teams zou meedoen. Clubs mochten stemmen en Spurs koos uiteraard voor eigen hachje en pleitte voor behoud van degradatie. Arsenal (dat slechts zesde werd in de Second Division) koos daarentegen voor zichzelf als een van de nieuwe teams. Er werd vaker gestemd voor promotie van Arsenal dan voor lijfsbehoud van Tottenham Hotspur. Spurs degradeerde en Arsenal nam hun plek in. Lang duurde het niet voor de twee clubs elkaar tegen kwamen. Arsenal hield stand in de First Division en Tottenham Hotspur werd direct eerste in de Second Division dat promotie betekende. Hoewel dit voorval al meer dan 100 jaar geleden is, zijn de fans het nog altijd niet vergeten.

Ook is er nog een hedendaags element dat de rivaliteit nog wat aanwakkert. Arsenal-fans hebben St Totteringham's Day in het leven geroepen. Dit is de dag waarop het theoretisch gezien niet meer mogelijk is voor Tottenham Hotspur om hoger op de ranglijst te eindigen dan The Gunners. Een kleine steek onder water in een seizoen waarin Arsenal beter presteert dan Tottenham Hotspur. Om de beleving rondom deze derby echt te leren kennen, kunnen we jou maar een tip geven: bezoek hem zelf! (te boeken via Voetbalreizen.com)

Tottenham Hotspur - ArsenalFoto: Silvi Photo / Shutterstock.com

8. Ajax - Feyenoord (De Klassieker)

Ook het Nederlands voetballandschap is vol van derby's en klassiekers. Denk aan de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse, de strijd om de trots van het Noorden met als hoofdrolspelers SC Heerenveen en FC Groningen én niet te vergeten NAC Breda - Willem II. Maar er is maar een wedstrijd die de gemoederen van heel voetballiefhebbend Nederland echt weken bezig houdt. De Klassieker, zoals de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax wordt genoemd, is niet te voorspellen. Het cliché 'het is een wedstrijd op zich' geldt hier als bij geen andere. Zeker wanneer Feyenoord in eigen huis speelt, wordt de Kuip als onneembare vesting gezien. Vanuit de hele wereld komen voetballiefhebbers naar Amsterdam of Rotterdam om deze wedstrijd live te kunnen meemaken.

Door het Britse tijdschrift World Soccer werd de Klassieker op plek vijf geplaatst van de The Greatest Derbies. Een mooie waardering voor dé voetbalwedstrijd van Nederland. Dat er aan deze topper heel wat geschiedenis vooraf gaat, is vanzelfsprekend. Ajax is van oudsher een club van de elite terwijl bij Feyenoord het overgrote deel van de aanhang havenwerker was. Inmiddels zijn de verschillen vervaagd en gaat het predicaat volks- of eliteclub niet meer op.

De Klassieker krijgt door 'overstappers' nog wat extra lading. Ajax-legende Johan Cruyff botste met het bestuur van de Amsterdammers en besloot een hengeltje uit te gooien bij aartsrivaal Feyenoord. Dat was succesvol. Met ingang van het seizoen 1983-1984 zou Cruyff voor de Rotterdammers spelen. Het bleef bij één memorabel seizoen. Feyenoord werd voor het eerst in ruim tien jaar kampioen en wist ook de beker te winnen. Cruyff zag dat het goed was en hing zijn schoenen aan de wilgen. De meest recente opzienwekkende transfer is die van Steven Berghuis die als sterkhouder van Feyenoord naar Ajax vertrok. Dit werd hem niet in dank afgenomen, zo lieten de fans van de Rotterdammers op verschillende manieren blijken.

7. Everton - Liverpool (Merseyside Derby)

De Merseyside Derby is wereldwijd een van de meest besproken derby's. Deze stadsderby is een vreemde eend in de bijt als je naar de rest van dit lijstje kijkt. Waar de rivaliteit bij de meeste clubs niet alleen wordt veroorzaakt door de nabijheid van de 'voetbalbuur' maar ook door het sportief succes, is dat bij Everton - Liverpool niet het geval. Hoewel Everton in een ver verleden succesvoller was dan Liverpool, is het sportieve verschil groter dan ooit tevoren. Waar Liverpool FC ieder jaar voor de landstitel speelt, moet Everton jaar in jaar uit vrezen voor degradatie. Dat het er nog niet van is gekomen voor de Toffees, is een overwinning voor iedere voetballiefhebber. Een jaar zonder Merseyside Derby zou wat ons betreft de Premier League schade aan doen.

Dat de derby van Liverpool niet enkel voor verdeeldheid zorgt in de stad, moge duidelijk zijn. In de jaren '80 heeft het Verenigd Koninkrijk te kampen met grote armoede. Met name het noorden wordt geteisterd door enorme werkloosheidscijfers. Destijds zittend Minister-President Margaret Thatcher maakt zich alles behalve populair in Liverpool. Met het sluiten van grote traditionele industrieën als de mijnbouw en staalproductie werd ook de haven van Liverpool geraakt. Grote aantallen Liverpudlians kwamen zonder werk te zitten. Tijdens de FA Cup-finale van 1986 waarin Liverpool en Everton elkaar treffen, staan de fans niet tegenover elkaar, maar naast elkaar met een gezamenlijke vijand: het parlement in Westminster. In grote getallen scandeert men "We are Merseyside", verwijzend naar de regio waarin men woonachtig is. Tot op de dag van vandaag is men in Noord-Engeland grotendeels cynisch over de politiek.

Dat het gezamenlijke lijden nog niet voorbij is voor de stad Liverpool, wordt duidelijk wanneer tijdens Liverpool - Nottingham in het Hillsborough Stadium 96 mensen om het leven komen door verdrukking. Hoewel Everton in principe niet verbonden is aan deze ramp, zijn er vele Evertonians die een familielid, vriend of goede kennis zijn verloren. Door deze trieste gebeurtenis zijn Liverpool en Everton voor altijd aan elkaar verbonden. Hoewel het elkaars grootste rivalen zijn, zullen zij gebroederlijk zij aan zij naar het stadion gaan voor deze bijzondere wedstrijd. Een bezoek aan de Merseyside Derby is te boeken via Voetbalreizen.com.

Everton - Liverpool Merseyside derbyFoto: Cosmin Iftode / Shutterstock.com

6. FC Barcelona - Real Madrid (El Clásico)

FC Barcelona - Real Madrid is zonder twijfel op sportief gebied de grootste wedstrijd ter wereld. Iedere generatie heeft zijn voetbalhelden bij deze wedstrijd. Van Di Stéfano tot Cruyff en van Cristiano Ronaldo tot Messi. Er is vrijwel geen klassieker op aarde waar zoveel grootheden speelden. Hoewel het vrij onwaarschijnlijk klinkt, speelden Real Madrid en FC Barcelona nog nooit tegen elkaar in een Champions League-finale. Wel troffen ze elkaar een aantal keer in de halve- en kwartfinale. De eerste keer dat deze Spaanse voetbalklassieker gepland stond, was in 1902. Toen won Barça met 1-3. Wat volgt is jaren vol succes van Real Madrid en wat minder goede jaren voor de Catalanen.

Sinds het neerstrijken van Cruyff in de Catalaanse hoofdstad gaat het ook bij FC Barcelona beter. El Clásico kent met name sinds het begin van deze eeuw enorme belangstelling. Dat sindsdien de nodige merkwaardige wedstrijden hebben plaatsgevonden, maakt het alleen maar beter. Voor altijd in het geheugen gegrift van zowel Madrilenen als Barcelonezen staat het treffen in 2005 waarin Ronaldinho eigenhandig Real Madrid op zij wist te zetten door een aantal fenomenale dribbels. Zelfs Real Madrid-supporters konden niet anders dan de Braziliaanse dribbelkoning een staande ovatie te geven.

El Clásico is vooral een wedstrijd van grote sportieve successen. Al is het ook op politiek gebied een roerige wedstrijd. Veel aanhangers van FC Barcelona identificeren zichzelf als Catalaan boven Spanjaard. Zij zetten zichzelf dan ook maar al te graag af tegen de Spaanse hoofdstad Madrid. Van onafhankelijkheid is nog altijd geen spraken, maar veel Blaugrana zouden Catalonië als land zonder meer zien zitten. El Clásico is Catalonië tegen Spanje! FC Barcelona - Real Madrid bezoeken? Of toch liever in Madrid deze topper bekijken? Bekijk de mogelijkheden op onze website!

5. Real Betis - Sevilla (El Gran Derbi)

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Derby van Sevilla zonder twijfel de grootste stadsderby van het land. Madrilenen zullen hun best doen om je te overtuigen dat Atlético Madrid - Real Madrid de beste is en zo zal men in Barcelona roepen dat Espanyol - FC Barcelona de mooiste is. Wij zien van beide derby's uiteraard de pracht en praal in. Toch is er wat ons betreft maar een de meest indrukwekkende en dat is El Gran Derbi in Sevilla. Deze voetbalklassieker verdeeld families in de Andalusische hoofdstad al sinds 1915 in twee kampen. Real Betis was de eerste van de twee clubs die op het hoogste Spaanse niveau uitkwam en ook de eerste club uit de stad die een landstitel binnen wist te harken. Een speciaal gegeven: naast Madrid is Sevilla de enige stad met twee Spaanse landskampioenen.

Ook bij de Derby van Sevilla is er een duidelijke scheiding in supporters. Real Betis speelt zijn thuiswedstrijden in het Estadio Benito Villamarín, dat gelegen is in de wijk Heliopolis. Real Betis wordt tot op de dag van vandaag gezien als een echte volksclub. Waar in de meeste derby's er dan een eliteclub tegenover staat, is dat in Sevilla niet het geval. Sevilla Club de Fútbol is niet per se volks, maar ook niet elitair. Het is een club gevolgd door de gewone man en vrouw. Ben je liefhebber van felle reacties en eindeloos gezang? Dan is El Gran Derbi wellicht wat voor jou. Real Betis en Sevilla CF staan beide bekend om hun hondstrouwe aanhang. Boek nu een reis naar El Gran Derbi via Voetbalreizen.com.

Real Betis - Sevilla El Gran DerbiFoto: Maxisport / Shutterstock.com

4. Galatasaray - Fenerbahçe (Intercontinental Derby)

Turkije is een nog niet ruim ontdekt voetballand. De passie is puur en nog weinig doordrenkt met het toerisme. Hoewel het tijdens iedere wedstrijd van Galatasaray en Fenerbahçe genieten geblazen is, gaan de fans tijdens de Intercontinental Derby tot het gaatje. Istanboel is een voetbalbolwerk op zich. Naast Galatasaray en Fenerbahçe spelen ook Istanbul Basaksehir, Besiktas, Kasimpasa en Istanbulspor op het hoogste niveau. Dat de derby tussen Galatasaray en Fenerbahçe de grootste is, heeft meerdere redenen. Allereerst gaat het om de twee meest succesvolle clubs van Turkije. Beide clubs hebben behoorlijk aanzien in het Europees voetbal. Daarnaast zorgt de ligging ook voor animositeit. Galata, het stadsdeel waar Galatasaray speelt, ligt in het Europese gedeelte van Istanboel. Fenerbahçe speelt in het Aziatische gedeelte.

Naast dat de clubs op verschillende continenten spelen, gaan er ook de nodige culturele verschillen schuil onder de Intercontinental Derby. Galatasaray werd opgericht en werd al snel gezien als de club van de elite in Istanboel. Het gebruikelijke elite tegen het volk is ook bij deze wedstrijd het geval. Fenerbahçe werd in het verleden gezien als de club van het volk en had voornamelijk Islamitische fans uit Azië. Inmiddels zijn de verschillen wat minder groot en is het vooral op sportief gebied dat beide clubs elkaars rivalen zijn.

3. Rode Ster Belgrado - Partizan (Eternal Derby)

De derby van Belgrado is een van de meest legendarische voetbalwedstrijden ter wereld. Wanneer Rode Ster en Partizan elkaar treffen komt hun grote trouwe fanbase op gang om de clubs tot het uiterste te dagen. Deze wedstrijd staat bekend om de rouwe emotie en passie die er bij komt kijken. De rivaliteit tussen deze twee clubs is als bij geen enkele andere derby.

Net als vele stadsderby's wordt de Eternal Derby ook gekenmerkt door politieke verschillen. Zo wordt Partizan nog altijd verbonden aan het communisme door de naam. De club werd namelijk vernoemd naar de Partizanen die tijdens de tweede wereldoorlog vochten tegen de fascisten. Hoewel het gedachtegoed van de communisten sinds val van het communistische regime niet meer zo nadrukkelijk aanwezig is, wordt de link met Partizan FK en haar fans nog altijd gelegd. Rode Ster daarentegen is weer verbonden aan het nationalisme. Dat deze verschillen in gedachtes extra kracht bijgeven aan een stadsderby die toch al gevoelig is, is daarom ook geen verrassing.

De Eternal Derby is een spektakel dat iedere voetbal(cultuur)liefhebber eens in zijn leven meegemaakt moet hebben. Wanneer Rode Ster en Partizan het tegen elkaar opnemen veranderen de stadions in een heksenketel met vuurwerk, spandoeken en oorverdovend hard gescandeerde liederen. Deze topderby is te boeken bij Voetbalreizen.com!

Rode Ster - PartizanFoto: Fotosr52 / Shutterstock.com

2. River Plate - Boca Juniors (Superclásico)

De Superclásico tussen River Plate en Boca Juniors is een van de meest passievolle wedstrijden ter wereld. Deze derby wordt gespeeld door twee van de meest succesvolle teams van Zuid-Amerika. Beide clubs zijn afkomstig uit Buenos Aires waardoor we met een heuse stadsderby te maken hebben. Dat de emoties tijdens deze derby vaak hoog oplopen is geen verrassing. Het temperament van de Argentijnen zorgt bij zowel de fans als de spelers zelf voor een hoge intensiteit en toewijding.

De Superclásico kent zijn oorsprong al vroeg in de twintigste eeuw wanneer River Plate en Boca Juniors beide steeds meer aan populariteit winnen. Boca Juniors ontstaat in de wijk La Boca, dat bekend staat als een arbeiderswijk. Hier wonen veel havenwerkers met een Italiaanse migratieachtergrond. Zij hebben het niet breed en wonen veelal met grote families in veel te krappe huisjes opgebouwd uit bakstenen en golfplaten. Dat het contrast groot is met de fans van stadsgenoot River Plate moge duidelijk zijn. Spelend in de wijk Nuñez trekt het de aandacht van de 'elite'. Ook vanuit de rijke wijken Belgrano en Palermo is er veel aandacht voor River Plate. Een sportieve én maatschappelijke strijd is geboren.

Deze kraker tussen twee van de meest succesvolle teams van Zuid-Amerika is pure cult. Zowel La Bombanera als El Monumental behoren tot 's werelds mooiste en meest unieke stadions. Hoewel El Monumental voor ons als Nederlanders vervelende herinneringen oproept (WK 78) is het een stadions dat jij als voetballiefhebber eigenlijk eens in je leven moet bezoeken. Helaas kunnen wij als Voetbalreizen.com geen reizen naar Argentinië aanbieden, anders hadden wij dat natuurlijk allang gedaan. Door enorme vraag van locals is er nauwelijks aanbod in tickets. De kaarten die vrij komen voor buitenlanders zijn met enige regelmaat vals en kunnen ervoor zorgen dat je voor een gesloten deur komt te staan. Een 'no-go' voor ons. Bij Voetbalreizen.com ben je altijd verzekerd van legale, officiële tickets op eigen naam.

1. Celtic - Rangers (Old Firm)

Iedere voetballiefhebber heeft dit duel zonder twijfel op zijn bucketlist staan. De Old Firm is een stadsderby tussen de twee meest succesvolle clubs van Schotland. Deze wedstrijd wordt beschouwd als een van de grootste en meest gepassioneerde rivaliteiten in het Europees voetbal. De Old Firm is diepgeworteld in het Schots bestaan. Religieuze en politieke verschillen maken deze stadsderby extra beladen. Celtic wordt geassocieerd met Ierse immigranten en het katholieke geloof. Daar tegenover staat het 'protestante' Rangers dat voornamelijk wordt gevolgd door loyalisten. Het is dan ook meer dan normaal tijdens de derby van Glasgow dat je bij Rangers de Union Jack (Britse vlag) ziet. De Ierse vlag zie je daarentegen weer terug bij de fans van Celtic.

Van over de hele wereld komen fans naar Glasgow om dé Schotse voetbalwedstrijd van het jaar te zien. Er is een geluk. Deze wedstrijd wordt minimaal drie keer per jaar gespeeld en meest positieve zelfs zes keer. In de Schotse competitie spelen teams drie keer tegen elkaar alvorens de competitie in tweeën wordt gedeeld. De bovenste zes komen elkaar daarna allemaal een keer tegen en de onderste zes ook. Nu steken Celtic en Rangers qua kwaliteit met kop en schouders boven de rest uit, waardoor een ontmoeting in de Schotse League Cup en Schotse FA Cup ook vaak voorkomt. Er is dus absoluut geen gebrek aan de Old Firm!

Wil jij eens de Old Firm bezoeken? Bekijk dan de mogelijkheden op onze website of laat vrijblijvend een offerte aanmaken voor een bezoek aan dit absolute topduel!

Celtic - RangersFoto: IOIO IMAGES / Shutterstock.com
ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS