Le Classique Olympique Marseille - Paris Saint-Germain
ALL_BLOGS

Le Classique: PSG - Olympique Marseille

2022-10-10

Komend weekend staat de eerste Le Classique tussen PSG - Olympique Marseille van 2022/2023 op het programma. Deze Franse klassieker is een van de meest intense duels van Europa. Lees het verhaal van een omkoopschandaal, vele overnames én enorme culturele verschillen.

Frankrijk is een enorm divers land. Van het relaxte mediterrane leven tot aan het hectische leven in een wereldstad. Het hoort er voor de Fransen allemaal bij. Deze enorme verschillen dragen ook bij aan een weelderige voetbalcultuur en de vele derby’s en klassiekers. Met name Paris Saint-Germain - Olympique Marseille is getekend door de enorme verschillen.

Grote verschillen

Hoewel PSG door de recente successen en toptransfers onder de jeugd veel aan populariteit wint in geheel Frankrijk, is het nog altijd Olympique Marseille dat de meeste Franse fans heeft van buiten het eigen achterland. Het is een wereld van verschil: het leven in de stad aan de Middellandse Zee of in de hectische metropool Parijs. Le Classique wordt daarom ook vaak gezien als ‘de provincie’ tegen de hoofdstad. De verschillen kunnen haast niet groter.

In grote delen van Frankrijk is men niet zo fan van Parijs. Het is het centrum van de Franse economie en politiek en trekt daarom veel aandacht en financiële middelen naar zich toe. Met enige jaloezie wordt dit aanschouwt door de provincialen. Zo ook in Marseille. Dat het in de voetballerij die kant op gaat, staat men helemaal niet aan. Toch is de verhouding in de Ligue 1 niet altijd zo geweest.

Le Classique Olympique Marseille - Paris Saint-Germain

Eerste kampioenschap

PSG zag het levenslicht in 1970 toen Paris FC en Stade Saint-Germain fuseerde in de hoop één grote hoofdmacht te creëren in de Franse hoofdstad. Op dat moment zijn het AS Saint-Etienne, Olympique Marseille en FC Nantes die de dienst uitmaken in de Ligue 1. Van Le Classique kunnen we dan nog zeker niet spreken. Die titel komt pas later ter sprake wanneer PSG 1986 hun eerste landskampioenschap binnenhaalt.

Onderlinge strijd

Het jaarlijkse treffen tussen PSG en Olympique Marseille ontvlamt pas echt in 1989. L’OM en de Parijzenaren delen de eerste plek met nog slechts vier wedstrijden te gaan. In Marseille gaat het tussen beide clubs lang gelijk op. Pas in de 89e minuut kroont de thuisploeg zich tot winnaar. Dit tot groot ongenoegen van de aanwezige Parijse fans. Les Olympiens maken vervolgens geen fouten meer en kronen zich voor het eerst sinds 1972 weer tot landskampioen van Frankrijk.

Omkoopschandaal en Europese successen

De succesjaren van Olympique Marseille dienen zich aan. De club wordt opgekocht door investeerder Bernard Tapie. Het duurt niet lang voor grote successen volgen. Onder aanvoer van spelers als Desailly en Deschamps wordt de Europa Cup I binnengehaald in 1993. Dat Tapie soms wel heel erg enthousiast men zijn geld smijt, komt aan het licht in 1994. De bestuurder van Olympique Marseille wordt schuldig bevonden aan de betrokkenheid in een omkoopschandaal. Dit voorval wordt met woede en hoongelach ontvangen door PSG. Zij zien kansen.

Le Classique Paris Saint-Germain - Olympique Marseille

Canal+
PSG, dat in 1991 zelfs is opgekocht door het rijke Canal+, wordt ook steeds succesvoller. Een tweede landstitel in 1994 volgt. Het grootste succes van de Parijzenaren laat ook niet lang op zich wachten. Twee seizoenen later pakken zij hun eerste en tegelijkertijd laatste Europese prijs: de Europa Cup II.

Hegemonie
Voor Marseille werden de resultaten door de jaren heen steeds minder spraakmakend, terwijl PSG na een nieuwe overname grootste succes wist te behalen. Met name vanaf 2013 gaat het Paris Saint-Germain gemakkelijk af. Op 2017 en 2021 na pakt het elk jaar de landstitel. Marseille pakt daarentegen slechts een landstitel in 2010 en wordt twee keer tweede in laatste twintig jaar.

Olympique Marseille krabbelt in de afgelopen drie jaar langzaam op. Het mag zelfs weer deelnemen aan de Champions League. De hoop voor de Zuid-Fransen is dus ongetwijfeld gevestigd op een landstitel, al zal dat een hels karwei worden met PSG als grootste concurrent. Zij lijken namelijk over een oneindige put aan geld te beschikken. Een ding is zeker: Le Classique is ondanks de grote financiële verschillen niet te voorspellen!

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS