Derby del Capitale bezoeken voetbalreis
ALL_BLOGS

Bella Italia: derbyland pur sang deel I

2021-07-27

Voetbalderby's zijn net zo typerend voor Italië als heerlijke pizza, perfecte pasta en chaotisch verkeer. In een driedelige blogserie bekijken wij de derby's van dichtbij en lichten wij de bewogen historie uit. We trappen af met de drie eerste derby's van het Serie A-programma van 2021.

Derby del Capitale: SS Lazio - AS Roma

Bij het plannen van een reisje naar Rome kijken de meeste toeristen naar de mogelijkheid tot het bezoeken van het Colosseum, de Trevi-fontein en het Vaticaan. Ben je net zo'n voetbaldier als ons? Dan is er een grote kans dat je ook direct denkt aan een bezoek aan het imposante Stadio Olimpico. In het ideale scenario gebeurt dat tijdens een wedstrijd van SS Lazio óf AS Roma. Als je écht alle geluk van de wereld hebt, staat de wedstrijd der wedstrijden op het programma: Il Derby del Capitale. Het Romeinse onderonsje geldt als een van de meest intense duels van de Serie A en dus heel Italië.

Een bewogen, bizarre historie draagt tot op de dag van vandaag bij aan deze verhitte strijd tussen de twee bespelers van het Stadio Olimpico. Toen SS Lazio werd opgericht, was het een van de vele voetbalclubs in de stad. AS Roma bestond nog niet en werd pas in 1927 opgericht als product van een fusie tussen vrijwel alle andere Romeinse clubs. Enkel Lazio bleef overeind. Dictator Benito Mussolini vond het tijd voor een uitdager uit het zuiden, die het de eliteclubs uit het noorden moeilijk moest maken. Lazio bleef bestaan door de inspanningen van een regime lid van Mussolini. Hij was namelijk fan van de Laziali en wist de dictator te overtuigen zijn club niet ten gronde te richten.

SS Lazio-fans die voorheen voornamelijk afkomstig waren uit de rijkere wijk Parioli, moesten niks weten van de rivaal. AS Roma moest de superieure club worden van Rome. Vol argwaan keken zij toe hoe de concurrent stap voor stap uitgroeide tot een gelijke. Het feit dat de aanhang van Roma veelal afkomstig was uit de arbeiderswijk Testaccio, maakte het succes van I Giallorossi voor de Laziali nog ondraaglijker. Met name in de jaren '70 en '80 leidde de verschillen geregeld tot onenigheid. Inmiddels wordt de energie van de fans vooral gestoken in prachtige sfeeracties en geweldige liederen in plaats van opstootjes. De Derby del Capitale is hét hoogtepunt van het Romeinse voetbalseizoen. Lazio-legende Di Canio omschreef het belang van de derby nog maar eens: "Een scudetto winnen is mooi, maar als de mensen in Rome moesten kiezen dan zouden ze liever de derby winnen."

Derby del Capitale bezoeken voetbalreisMarco Iacobucci Epp / Shutterstock.com

Derby della Mole: AC Torino - Juventus

Turijn is een echte voetbalstad en dat heeft het niet alleen te danken aan het uiterst succesvolle Juventus. Ook AC Torino is in Italië een club van flinke statuur. In de jaren '20 was de derby van Turijn zonder twijfel dé belangrijkste wedstrijd van heel Italië. De Turijnse clubs daagden elkaar ieder jaar opnieuw uit voor de landstitel. Het is dan ook geen verrassing dat de Derby della Mole, zoals de onderonsje in Turijn zo mooi wordt genoemd, doorslaggevend was in de kampioensrace. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog deelt Torino steeds meer de lakens uit in de Italiaanse competitie. De club wordt tussen 1945 en 1949 viermaal landskampioen.

Aan de succesperiode van AC Torino komt op tragische wijze een einde. Het vliegtuig dat de voltallige selectie terug zou brengen naar Turijn na een oefenwedstrijd bij Benfica, haalt de eindbestemming niet. Het stort neer en raakt een muur van de basiliek op de Superga-berg nabij Turijn. Alle 31 inzittenden komen om het leven. Een verschrikkelijk einde voor Il Grande Torino, misschien wel de beste clubselectie die Italië ooit kende. Tot op de dag van vandaag wordt de ramp nog ieder jaar herdacht. De voltallige selectie van AC Torino reist ter ere van de omgekomenen af naar de Basiliek op de Superga-berg. De aanvoerder van benoemd alle namen van de omgekomenen; ze staan stil bij de helden die de club maakten tot wat het nu is.

Het is geen verrassing dat in het hedendaagse voetbal het verschil tussen Juventus en AC Torino enorm is. La Vecchia Signora, zoals Juve ook wel wordt genoemd, rijgt de landstitels aaneen terwijl Torino bijna jaarlijks strijdt voor lijfsbehoud. Toch is de Derby della Mole een wedstrijd op zich. Ze zijn dan bij Juve er ook allerminst zeker van wanneer het op bezoek gaat bij Torino. De fans eisen een overwinning. Zeker nu de verschillen tussen beide rivalen zo groot zijn. Al dagen voorafgaand aan de wedstrijd proef je in Turijn de spanning. Ongeacht wie er wint, het zal groots gevierd worden!

Derby del Mole boeken bij Voetbalreizen.comLiveMedia / Shutterstock.com

Derby d'Italia: Juventus - Internazionale

Ieder land heeft zo zijn klassiekers. In Nederland strijden Feyenoord en Ajax tegen elkaar als 'grootste' clubs van het land, In Spanje hebben ze El Clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona; en in Portugal maken Benfica en FC Porto uit wie er met de winst vandoor gaat in O Clássico. In Italië is het niet anders. Alleen wordt er door de Italianen niet gekozen voor een term als 'klassieker', zij noemen het liever dé derby van Italië. Il Derby d'Italia wordt gespeeld tussen de twee meest gedecoreerde teams van het land. Geen enkele club wist tot op vandaag meer landstitels te winnen dan Juventus en Internazionale. Het is dus géén derby op basis van afstand in kilometers, maar wel in het aantal in gewonnen prijzen.

Turijn en Milaan vormen al meer dan een eeuw het kloppend hart van voetballand Italië. In het verleden werd de ene naar de andere prijs richting het noorden van het land gehaald. Inmiddels hebben clubs als Lazio SS, AS Roma en Napoli zich ook gemeld bij de top. Toch is Internazionale FC - Juventus nog altijd dé wedstrijd van Italië. Maar wat voedt de rivaliteit bij de supporters behalve prijzen? Dat is heel simpel. Er hebben zich twee bizarre incidenten voorgedaan in de geschiedenis van Il Derby d'Italia.

In 1960 werd het eerste laagje aan deze bijzondere rivalenstrijd toegevoegd. Bij een voorsprong van de Milanezen besloot de scheidsrechter af te fluiten. Het werd zo druk op de tribunes dat het in zijn ogen te gevaarlijk werd om door te spelen. Internazionale kreeg de overwinning toegeschreven. Althans, daar gingen ze vanuit. Tegen het einde van het seizoen werd door de Italiaanse bond alsnog besloten de wedstrijd overnieuw te laten spelen. Bij I Nerazzurri waren ze zó boos dat ze een jeugdteam naar de wedstrijd stuurden. Het uiteindelijke resultaat: een bescheiden 9-1 overwinning voor Juventus.

Het tweede en meest recente incident zal weinigen zijn ontgaan. Wellicht dat de naam Calciopoli-schandaal je nog niet zoveel zegt. Als we het over een gedwongen degradatie van Juventus hebben, gaat er vermoedelijk wel een lampje branden. Juventus was samen met een aantal andere Italiaanse clubs betrokken geraakt in een flink omkoopschandaal. Het werd kampioen maar moest naast een verplichte degradatie naar de Serie B ook nog eens hun landstitel verplicht uit handen geven. Je raadt het al, die scudetto ging naar aartsrivaal Inter. Nog altijd zijn er vele supporters van Juventus die deze titel van Internazionale niet erkennen.

Meer over Italiaanse derby's lezen? Klik dan op een van de links hieronder!

https://www.voetbalreizen.com/blog/bella-italia-derbyland-pur-sang-deel-ii/

https://www.voetbalreizen.com/blog/bella-italia-derbyland-pur-sang-deel-iii/

Derby d'Italia bezoekencristiano barni / Shutterstock.com
ALL_BLOGS