Porto voetbalreizen
ALL_BLOGS

5x Waarom Portugal de meest onderschatte voetbalreisbestemming is

2022-09-15

Voetbalreizen naar de Primeira Liga worden zo en nu dan geboekt, maar de Portugese topcompetitie verdient absoluut meer aandacht. Met verschillende topclubs, heerlijk (goedkoop) eten, schitterende speelsteden en langdurig zomers weer noemen wij al vier redenen waarom je een bezoek aan de Portugese competitie toch moet overwegen!

1 - Topbestemmingen Lissabon en Porto

Wie regelmatig een stedentripje maakt, is zeer waarschijnlijk bekend met de steden Lissabon en Porto. Deze Portugese havensteden zijn om verschillende redenen het bezoeken meer dan waard. Voor een voetbalreis naar het buitenland is voor velen de thuisstad van de te bezoeken voetbalclub een belangrijke factor.

SL Benfica en Sporting CP spelen beide haar thuiswedstrijden in Lissabon. De Portugese hoofdstad staat bij ons vrij hoog op ons lijstje favoriete bestemmingen. De heuvelachtige stad in prachtig gelegen aan een brede baai. Vanaf een aantal plekken in de stad heb je een geweldig panoramisch uitzicht. Vergeet ook zeker niet met een Portugees wijntje (of biertje) een avond te genieten van traditionele Fadomuziek in een van de vele karakteristieke cafés in Alfama.

Iets verder naar het noorden vind je Porto. Bekend van Portwijn, eeuwenoude kerken en bijzondere architectuur. Het is met bijna 250.000 inwoners de tweede stad van Portugal. Het is ook het thuis van voetbalclubs FC Porto en Boavista. Porto, dat iets minder toeristisch en wat rauwer is dan Lissabon, is een geweldige stad om voor enkele dagen te verblijven!

Lissabon voetbalreis maken

2 - Prachtige derby’s en klassiekers

Het Portugese voetballandschap is vol van lokale derby’s, prachtige klassiekers en een heel veel historie. Alleen in Lissabon zijn er al vier betaald voetbalclubs actief. Naast Benfica en Sporting CP speelt ook Belenenses haar thuiswedstrijden in de Portugese hoofdstad. Hoewel de vierde club, Estoril Praia, officieel net buiten de stadsgrenzen speelt, rekenen wij deze mee omdat het in nog geen half uur met de trein vanuit Lissabon te bereiken is!

Derby’s genoeg dus in Lissabon! Jaarlijks komen Sporting CP en Benfica elkaar tegen tijdens de Derby de Lisboa. Een van de mooiste wedstrijden van Zuid-Europa. In beide gevallen worden de stadions tot in de nok toe uitverkocht en doen de fans er alles aan om er een groot spektakel van te maken. Ook de spelers op het veld zijn geneigd om tijdens deze wedstrijd tot het randje te gaan (soms er zelfs overheen). Of je deze wedstrijd nu Estádio da Luz of Estádio José Alvalade bezoekt, het wordt een ervaring die je nooit meer zult vergeten.

Ook in Porto wordt er een stadsderby gespeeld. FC Porto - Boavista staat door frequente degradaties van de tweede genoemde club niet heel vaak meer op het programma. Toch is het absoluut geen uitgestorven derby. Bij beide clubs wordt hij nog altijd vol passie beleefd. Maar de grootste wedstrijd van het seizoen voor de stad Porto is zonder twijfel FC Porto - SL Benfica. Vergelijk het met Feyenoord - Ajax maar dan met nog meer vuurwerk en Zuid-Europees temperament. Als dat geen ingrediënten zijn voor een onvergetelijke voetbalreis!

Sporting CP voetbalreis

3 - De Portugese keuken

Bij Spanje denk je waarschijnlijk aan tapas, bij Italië aan pasta en pizza en in Griekenland droom je weg bij een bord gyros. Het is dan ook niet zo gek dat net als het voetbal de Portugese keuken nog wel eens wordt onderschat. Maar ben je er eens geweest, dan wil je waarschijnlijk niks anders meer!

In vrijwel elk Portugees restaurant kun je heerlijke steak krijgen voor een zachte prijs (in vergelijking met Nederland). Wat de steaks uit Portugal vrij uniek maakt, is het gebakken ei dat er vrijwel altijd bovenop wordt geserveerd. Stap je een restaurant binnen in Porto of Lissabon, dan moet je haast wel op zoek gaan naar de Bife/Bitoque a Portuguesa. Naast biefstuk is er ook voor de visliefhebber genoeg keuze. Wil je een traditioneel Portugees visgerecht proeven? Vraag dan naar Bacalhau à Brás. Dit gerecht bestaat uit gezouten kabeljauw, uien, fijngesneden aardappelreepjes en geklutst ei. Een bijzonder gerecht waar wij na vertrek uit Portugal direct heimwee naar hebben!

Natuurlijk is het eten per regio ook verschillend. Zo staat de stad Porto bekend om zijn wijnsoorten: waaronder de port. Ga je naar Lissabon voor een bezoek aan SL Benfica of Sporting CP? Dan moet je ook tijd maken om de tram te pakken naar de wijk Belem. Hier kun je de wereldberoemde Pastéis de Belém proberen! Deze zoete puddingtaartjes worden aan de lopende band verkocht en worden wereldwijd nagemaakt. Maar alleen wanneer je de echte eet mag je spreken over Pastéis de Belém. Anders zullen ze worden verkocht als Pastéis de Nata. Laten we eerlijk zijn, het verschil in smaak is er zeker!

Bitoque de Portuguesa

4 - Talentenfabriek voor de absolute top

Dat de Portugese nationale competitie lang niet zo beroerd is als men denkt, blijkt wel aan de transfersommen die worden betaald voor lands grootste talenten. Zo werd drie jaar geleden door Atlético Madrid maar liefst €127.000.000,- neergelegd voor de toen pas 19-jarige João Felix. Ook deze transferperiode was het al meermaals raak en konden de Portugese clubs weer flink cashen. Zo verruilde Darwin Núñez Benfica voor Liverpool voor een bedrag van ruim 75 miljoen euro en verkocht FC Porto Vitinha voor meer dan 40 miljoen aan Paris Saint-Germain.

Door gunstige regelgeving ten opzichte van andere Europese competities kunnen de Portugese clubs vrij gemakkelijk jonge talentvolle spelers uit Zuid-Amerika binnenhalen. Dat loont al jaren. Binnen enkele seizoen worden zij in de Primeira Liga klaargestoomd voor de Europese top. De kans is groot bij een voetbalreis naar SL Benfica, FC Porto of Sporting CP dat je het volgende toptalent al ziet spelen!

Bezoek Benfica

5 - Geweldig klimaat

Last but not least: het klimaat. Zoals velen weten van het Iberische schiereiland kan het hier behoorlijk warm worden. De Spaanse competitie is zeker gedurende de koudere Nederlandse maanden een enorm populaire bestemming voor een voetbaltripje. Wie wil nou niet een weekend in het normaal gesproken zo gure januari doorbrengen in een zonovergoten Sevilla of Valencia. Vaak gaat men bij het zoeken naar alternatieven niet verder dan Italië of Spanje. Wat ons betreft moet je ook zeker een weekend naar Portugal overwegen!

Met een gemiddelde temperatuur in december tussen de 12,4°C en 15,3°C is het bijvoorbeeld prima vertoeven in Lissabon. Met een beetje geluk tikt de thermometer zelfs de 20°C. Ook in Porto zijn de temperaturen het gehele jaar zeer aangenaam. Het is er gemiddeld één graden kouder dan in Lissabon. Maar vergeleken met de Nederlandse temperaturen dus heerlijk!

Boek nu jouw voetbalreis naar Portugal! >>>

Porto voetbalreizen
ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS