Bundesliga de eindsprint
ALL_BLOGS

De eindsprint: Bundesliga

2023-03-09

De Bundesliga is enorm spannend. Jarenlang was het Bayern München dat overheerste en de rest kon enkel toekijken hoe Der Rekordmeister de ene na de andere landstitel aaneen reeg. Dit seizoen is voor het eerst sinds jaren de spanning helemaal terug! In het tweede deel van deze blogreeks zoomen wij in op de ontknoping van de Bundesliga.

Bayern München: moet ‘gewoon’ kampioen worden

In München overheerst één gedachte: Bayern moet gewoon landskampioen worden. Met minder is men niet tevreden. Na het wegvallen van Robert Lewandowski werden onder meer Sadio Mané, Noussair Mazraoui en Ryan Gravenberch binnengehaald. Zij moeten Bayern München helpen aan een elfde landstitel op een rij. Ook het resterende programma zou niet in de weg moeten liggen. Een aantal directe concurrenten komen nog op bezoek in München. Een mooie kans om afstand te nemen!

De bookmakers zien de strijd in de Bundesliga ook als gestreden. Der Rekordmeister zou enkel in Borussia Dortmund nog een geduchte tegenstander hebben. RB Leipzig en Union Berlin volgen op gepaste afstand. Van de tegenstanders die Bayern München de komende elf wedstrijden tegen krijgt, verloor de Beierse grootmacht er tijdens de eerste ontmoeting slechts van één. Dortmund, Leipzig en FC Köln wisten Bayern München wel twee puntjes af te snoepen tijdens de eerste seizoenshelft.

Bayern München kampioenskandidaat

Borussia Dortmund: weer tweede?

Borussia Dortmund heeft zich sinds de start van de tweede seizoenshelft knap teruggevochten in de titelstrijd. Tijdens de tiende speelronde leek het erop dat Die Borussen de titelambities wederom een jaar in de ijskast konden zetten. Met een achtste plek moest het zelfs vrezen voor het mislopen van Europees voetbal. Wat ziet het er nu, dertien competitiewedstrijden later, anders uit voor Edin Terzic en zijn spelers. Met een gelijk aantal punten als koploper Bayern München (die eerste staan door een riante voorsprong in doelsaldo), mag het nog steeds dromen van een kampioenschap.

De bookmakers denken toch dat de opmars van Borussia Dortmund niet genoeg is om Bayern München van een nieuwe landstitel af te houden. Als wij een blik werpen op de nog resterende wedstrijden, lijken de grootste hordes achter de rug. Alleen koploper Bayern krijgt Borussia Dortmund nog op bezoek. Ook moet er thuis worden afgerekend met nummer drie Union Berlin. FC Köln, Borussia Mönchengladbach en VfL Wolfsburg moeten ook nog verslagen worden. Dat lukte Die Schwarzgelben in de eerste seizoenshelft nog niet.

Borussia Dortmund kampioenskandidaat de eindsprint blog

Union Berlin: alweer verrassing van het seizoen

Ieder jaar weet Union Berlin vriend en vijand weer te verrassen. Het eerste jaar in de Bundesliga wisten ze tegen alle verwachtingen in te handhaven en zelfs op plaats elf te eindigen. De twee jaar daarop had natuurlijk niemand rekening gehouden met plaatsing voor Europees voetbal. Toch gebeurde het. Die positieve trend zet gestaag door. Dit jaar stond het 7 van de 23 gespeelde speelronden bovenaan. Het raakte na de winterstop in een vrije val met tegenvallende resultaten. Toch doet Eisern Union nog altijd mee om de landstitel. Daarvoor moet wel een gat worden goedgemaakt van vijf punten ten opzichte van Bayern München en Borussia Dortmund. De laatstgenoemde tegenstander staat op het programma op 8 april.

De eerdere resultaten voor de winterstop tegen de resterende tegenstanders, geven de hoofdstedelingen weinig tot geen hoop. Van Eintracht Frankfurt, VfL Bochum, Bayer Leverkusen en SC Freiburg werd verloren. Ook werden er punten gemorst in een gelijkspel tegen Augsburg. Men moet dus flink aan de bak om überhaupt een plek in de top vier te behalen. Dat gaat volgens de bookmakers nog wel lukken. Zij schatten in dat Union Berlin op een vierde plek eindigt achter RB Leipzig, Borussia Dortmund en Bayern München.

Union Berlin kampioenskandidaatFoto: Vitalii Vitleo / Shutterstock.com

RB Leipzig: outsider op de achtergrond

Leipzig heeft zich in het seizoen 2022/2023 nog niet een keer écht gemeld als titelkandidaat. Drie speelronden stond men op de derde plek, maar zakten vervolgens weer weg. Dat RB Leipzig van ver komt, moge duidelijk zijn. Dat zal ook direct de reden zijn dat het nog niet eerder de koploper het vuur aan de schenen kon leggen. Na tien wedstrijden stonden de Oost-Duitsers op slechts een tiende plek. Sindsdien kruipt de club langzaam maar zeker omhoog.

Recente uitslagen tegen de nog te ontmoeten tegenstanders geven Roten Bullen nog wat extra hoop. Van de resterende elf tegenstanders was er slechts een te sterk tijdens de eerste seizoenshelft. Daarnaast treft het nog maar vier een ploeg het linkerrijtje. Een daarvan is koploper Bayern München. Dit duel kan zomaar voor de benodigde inhaalslag zorgen waar men in Leipzig op hoopt. De bookmakers zien het niet meer gebeuren, maar geven RB Leipzig ondanks hun achterstand op Union Berlin, toch twee keer zoveel kans dan de ploeg uit Berlijn!

RB Leipzig kampioenskandidaatFoto: Vitalii Vitleo / Shutterstock.com

SC Freiburg: Een kleine kans, maar niet onmogelijk

SC Freiburg kent een bijzonder seizoen. Voor het eerst speelt het een heel seizoen in het nieuwe Europa-Park Stadion en direct maakt het aanspraak op Champions League-voetbal. Dat er misschien nog wel meer in het vat zit, is niet te ontkennen. De Zuid-Duitsers stonden dit jaar nog niet lager dan plek zeven en zijn daarmee een van de meest constante teams in de Bundesliga.

Heel realistisch is het niet om te zeggen dat Freiburg nog kans maakt op een kampioenschap. Toch zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Een gat van zeven punten ten opzichte van competitieleiders Bayern München en Borussia Dortmund, lijkt fors, toch kunnen de Schwarzwald-bewoners het gat flink doen verkleinen. Bayern München, RB Leipzig én Union Berlin volgen nog als tegenstander. Freiburg heeft dus zeker nog het een en ander in eigen hand.

SC Freiburg in de titelraceFoto: Vitalii Vitleo / Shutterstock.com

Eintracht Frankfurt: bewijs van spanning in Bundesliga

Het is een understatement dat de Bundesliga in jaren niet zó spannend is geweest. Het feit dat het gat tussen de nummer één en nummer zes slechts tien punten bedraagt, bewijst dat. Eintracht Frankfurt, zo goed als lamgeslagen na het gelijkspel tegen VfL Wolfsburg, had voor afgelopen weekend nog goede hoop op het onverwachte. Dat een eerste plek sinds deze week wel erg ver weg lijkt, zal hen niet tegenhouden om hun torenhoge ambities na te streven. In Union Berlin, SC Freiburg en Borussia Dortmund treft het nog drie directe concurrenten. Genoeg kansen dus om nog wat plaatsen te stijgen.

Toch moet men in Frankfurt goed oppassen dat het niet wegzakt in het moeras van de middenmoot. Leverkusen, Mainz en Wolfsburg liggen op de loer en gaan nog maar al te graag het gevecht aan om een plekje in een Europese competitie. Leverkusen en Mainz staan ook nog op het programma voor Eintracht Frankfurt. We kunnen dus stellen dat er nog zeker vijf keer een directe tweestrijd op het programma staat voor de bespelers van het Waldstadion. Het worden zware weken voor het team van Mario Götze en Philipp Max.

Eintracht Frankfurt kampioenskandidaat

Tussenstand Bundesliga per 09/03/2023 (na 23 speelronden)

1 - Bayern München - 49 punten

2 - Borussia Dortmund - 49 punten

3 - Union Berlin - 44 punten

4 - RB Leipzig - 42 punten

5 - SC Freiburg - 42 punten

6 - Eintracht Frankfurt - 39 punten

Voorspelling eindstand Bundesliga door Voetbalreizen.com

1 - Bayern München - 73 punten

2 - Borussia Dortmund - 68 punten

3 - RB Leipzig - 63 punten

4 - Union Berlin - 63 punten

5 - Eintracht Frankfurt - 62 punten

6 - SC Freiburg - 60 punten

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS