Anjers bij Atletico Madrid
ALL_BLOGS

De anjers van Atletí

2023-09-11

De anjers van Atlético Madrid zijn een klein stukje unieke voetbalcultuur. Waar bij Vitesse en Benfica tijdens iedere thuiswedstrijd een adelaar een rondje door het stadion vliegt, zo wordt er voor iedere thuiswedstrijd door een fan van Atlético Madrid een bosje rood-witte anjers bij de cornervlag neergelegd. Lees hier meer over dit unieke verhaal!

Op 27 juni 1996 ontstaat een unieke traditie. De dan 46-jarige Margarita Luengo maakt haar gebruikelijke rondje voorafgaand aan de thuiswedstrijd van Atlético Madrid tegen Athletic de Bilbao. Wat ze dan nog niet weet is dat ze die dag een van de meest bijzondere tradities in de voetballerij in gang zet. Zoals ze tijdens iedere thuiswedstrijd doet, stapt ze het supporterscafé binnen waar onder andere ook de clubpresident te vinden is.

Bijgeloof gevoed

Margarita raakt in gesprek met de clubpresident en voorspelt een overwinning. Haar blik valt op de witte en rode anjers in de hoek van het clubhuis. Ze vindt ze prachtig en vraagt of ze er vier mee mag nemen. Ze belooft bij ieder van de vier doelpunten een anjer op het veld te gooien. Voor bijgelovigen neemt dit verhaal een bijzondere wending. Atlético Madrid wint met 4-1. Margarita komt geen anjer tekort.

Atletico Madrid AnjersIn het oude Estadio Vicente Calderon

Onaangekondigd telefoontje

Inmiddels wordt er al 26 jaar een boeket anjers bij de cornervlag neergelegd door Margarita. Een traditie die door niets gestopt kan worden. Zelfs tijdens de Corona-pandemie, toen Margarita niet langer de wedstrijden van haar Atleti kon bezoeken, werden de anjers door de club zelf in de hoek neergelegd. Totaal overvallen was Margarita toen aanvoerder Koke op de wedstrijddag plotseling belde. Hij hoorde graag van haar waar het boeket precies geplaatst moest worden. Dat was voor haar een hele eer. 

Intussen zijn we terug naar normaal en komt Margarita tweewekelijks weer gewoon met een bos anjers naar het stadion. De traditie gaat niet verloren. Zelfs de verhuizing van Estadio Vicente Calderon naar Wanda Metropolitano was geen sta-in-de-weg. 

Tot op de dag van vandaag heeft Margarita slechts één keer (met de corona-periode niet meegerekend) een wedstrijd moeten missen. Een familielid overleed en voor een keer ontbraken de bloemen bij de cornervlag.

Anjers bij Atletico MadridChristian Bertrand / Shutterstock.com

De cornervlag

Het is overigens geen toeval dat de bosjes bloemen juist bij de cornervlag terechtkomen. Milinko Pantic, de favoriet van Margarita, stond bekend om zijn piekfijne trap en was dan ook de aangewezen man om alle vrije trappen en corners te nemen. Margarita genoot van zijn scherp aangesneden voorzetten en zat toevallig in de buurt van de cornervlag. Een mooie kans om haar favoriete speler dat extra zetje in de rug te geven. 

Een briefje

Pantic was na een wedstrijd zo enthousiast dat hij de bloemen begon uit te delen aan het publiek. Daar was Margarita het niet mee eens. Ze schreef een briefje bij het volgende boeket: ‘Pantic, gooi de bloemen alsjeblieft niet in het publiek, ze zijn voor jou’. Zo ontstond een unieke band tussen de twee. Inmiddels noemt Pantic Margarita en haar man Dionysus zijn ‘Spaanse ouders’.

Volksclub Atlético Madrid

Deze unieke traditie bewijst maar weer eens dat Atlético Madrid absoluut een club van het volk is. Hoe ver de club ook uit zijn voegen is gegroeid, het is nooit haar fans vergeten. Wil jij deze schitterende club eens live zien spelen? Boek een voetbalreis via Voetbalreizen.com! Klik hier om het gehele aanbod te bekijken.

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS