Derby della Madonnina
ALL_BLOGS

Bella Italia: derbyland pur sang deel II

2021-07-28

Tijdens een voetbalreis in Italië wordt je al snel geconfronteerd met de diepgewortelde passie voor voetbal. Vrijwel iedereen heeft een uitgesproken mening (over de sport) en support een club. Derby's houden de Italiaan bovengemiddeld bezig. De trots van de stad én soms zelfs wijk staat op het spel. Wij zetten drie van de mooiste derby's op een rij in deel 2 van Bella Italia: derbyland pur sang.

Derby del Sole

Een van de meest spraakmakende derby's van het Italiaanse voetballand staat gepland op 24 oktober van dit jaar. AS Roma ontvangt ooit zo'n goede buur Napoli SSC. De eerste jaren verliepen moeizaam voor Napoli en AS Roma. Beide clubs konden niet opboksen tegen het succes van de clubs uit het rijke noorden. Torino, Pro Vercelli en Internazionale regen de prijzen aaneen terwijl er in het zuiden weinig te halen viel. Al snel begonnen supportersgroeperingen van de Romeinen en Napolitanen wedstrijden van elkaar te bezoeken om hun zuidelijke 'buren' te steunen. AS Roma werd succesvoller en daar was men in Napels ook verheugd over. Het zuiden boekte eindelijk succes.

Toch naderde het einde van een bijzondere vriendschapsband. Napoli kocht Bruno Giordano, een Lazio-legende. Dat schoot bij de Roma-fans in het verkeerde keelgat. Zij weigerde nog langer te juichen voor Napoli. Tot overmaat van ramp begon Napoli ook nog successen te boeken. In rap tempo veranderde de vriendschap in vijandigheid. AS Roma en Napoli werden elkaars rivalen. Op zowel sportief als supportersgebied waren de clubs inmiddels vrijwel gelijkwaardig.

Deze derby heeft ook een Nederlands tintje. Kevin Strootman, wie tussen 2013 en 2018 onder contract stond bij AS Roma, wist de Napolitaanse supporters behoorlijk de kast te jagen tijdens de Derby de Sole in 2014. Na een sarcastisch applausje richting de scheidsrechter werd de Nederlandse middenvelder met rood van het veld gestuurd. Vervolgens verliet hij het veld en spuugde naar de Napolitaanse fans. Enkele weken later stond Strootman weer op het veld in Napoli. Roma-fans speelde in op het eerdere incident door hem via een spandoek nogmaals te verzoeken naar de Napoli-fans te spugen. Voor Strootman werd het een van de meest vervelende wedstrijden uit zijn loopbaan. Hij scheurde zijn kruisband af en moest noodgedwongen het veld verlaten. Dagen na de wedstrijd deelden Napoli-fans nog een sneer uit naar de middenvelder. Er verscheen een spandoek met de tekst: "Kevin krak, ik geniet er nog steeds van.". Tot op de dag van vandaag is de situatie tussen Napoli en AS Roma niet veranderd.

Bezoek de Derby del Sole AS Roma - SSC Napolibestino / Shutterstock.com

Derby della Campania

De derby della Campania is wellicht de onbekendste derby van dit seizoen. Toch is deze heerlijke wedstrijd zeker het benoemen waard. Zelden speelt Napoli SSC ook daadwerkelijk een streekderby. In 2017-2018 en 2020-2021 kreeg het te maken met Benevento Calcio dat op zo'n 1,5 uur rijden van Napels vandaan speelt. Toch is het alweer een tijd geleden dat het de enige echte streekrivaal trof. Daar komt in het seizoen 2021-2022 eindelijk verandering in. De laatste keer dat de Derby della Campania op het programma stond, dateert alweer van 2009. Het treffen tussen Napoli en Salernitana is van zichzelf al vrij zeldzaam. Beide clubs schommelde tussen de Serie A, B en zelfs C. Het is wel een van de weinige derby's die op alle profniveaus van Italië is gespeeld.

Tijdens derby's tussen Salernitana en Napoli was het geregeld hommeles. Zeker in de jaren '80 wilde onderlinge duels nog wel eens behoorlijk uit de hand lopen. Gelukkig is die gewelddadige tijd inmiddels voorbij. In 1982 ging het zelfs zover dat er schoten klonken tijdens het treffen. Er raakte niemand gewond. Nog altijd kunnen de gemoederen hoog oplopen tijdens dit soort duels. Een voordeel ten opzichte van vroeger is dat nog maar zelden tot een handgemeen komt. Tegenwoordig proberen de fans van beide clubs elkaar vooral de ogen uit te steken met behulp van spandoeken en liederen. Het gespannen sfeertje van de Derby della Campania zal ook in 2021 en 2022 nog niet verdwenen zijn.

Het meest bizarre incident uit de geschiedenis van de Derby della Campania vond direct in 1945 tijdens de eerste ontmoeting tussen Salernitana en Napoli plaats. Spelers gingen bij een 1-1 stand met elkaar op de vuist. Dat was voor de fans ook het sein om de supporters van de tegenpartij op te zoeken. Scheidsrechter Schampacchia kreeg het niet voor elkaar om de ruzie te sussen. Er klonken schoten en de scheidsrechter stortte ter aarde. De massale vechtpartij van minuten eerder was plots opgelost. Zij aan zij brachten zijn Schampacchia naar binnen. Beduusd bleven de spelers achter in de kleedkamer. Het was dan ook een verrassing toen de scheidsrechter vervolgens weer het veld op liep om de wedstrijd verder te leiden. Wat bleek: Schampacchia had talent voor theater. Hij liet zichzelf ter aarde stortten na het horen van schoten in de hoop zo het geweld te doen stoppen. Achteraf een goede zet; de hele situatie had zichzelf opgelost.

Bezoek de Derby della Campania Napoli - SalernitanaFrancoRomano / Shutterstock.com

Derby della Madonnina

De bekendste derby van allemaal is zonder twijfel de Derby della Madonnina. Wanneer AC Milan en Internazionale elkaar treffen in Stadio San Siro staat de hele voetbalwereld voor even stil bij dit duel. De derby van Milaan was jarenlang een strijd om de stad Milaan én het landskampioenschap. Hoewel in de laatste tien jaar het laatstgenoemde niet meer vanzelfsprekend was, lijkt het bij beide teams voortvarend te gaan. Wie weet is de Derby della Madonnina in 2021-2022 wel weer een direct duel om een scudetto.

Ook de Milanese derby kent net als de meeste Italiaanse derby's ook een rijke historie. Bij de Milanese stadsclubs ontstaan de grote verschillen al direct bij de oprichting. AC Milan werd in 1907 opgericht door Engelsen. Zij worstelden een tijd met de vraag of ze wel buitenlandse spelers wilden toelaten. Binnen de club konden ze het daar uiteindelijk maar niet over eens worden. De groep leden die voor een internationale staat van dienst was, vertrekt en richt een eigen club op genaamd Internazionale F.C. Tot op de dag van vandaag is Milaan door deze splitsing op voetbalgebied hevig verdeeld. Tijdens ieder treffen toveren de Curva Nord gevuld met fans van Internazionale en de Curva Sud met supporters van AC Milan het gedeelde Stadio San Siro om tot een kunstwerk. Tientallen meters hoge spandoeken rollen over de tribune. De derby van Milaan is een spektakel voor het oog én oor!

Verrassend is dat de hoogtij van de Derby della Madonnina niet plaatsvond tijdens een onderlinge wedstrijd. Sterker nog; beide clubs waren er niet eens bij betrokken. Het Italiaanse elftal van de jaren '70 werd gevuld met spelers vanuit de gehele Italiaanse competitie. Voor de bondscoach was er echter één probleem. De grote sterren speelden voor AC Milan en Internazionale. Laat het nu net zo zijn dat uitgerekend zij weigerden om samen te spelen. Het leverde de Italiaanse coach de nodige kopzorgen op. Zo inventief als Enzo Bearzot was, liet hij ze beiden één helft spelen. Het bewijst nog maar eens de Italiaanse passie tijdens stads- en streekderby's. Niks gaat boven de trots van een Italiaan en zijn voetbalclub.

Nog meer te weten komen over de mooiste derby's van Italië? Lees verder in deel 1 of 3 door op de links hieronder te klikken!

https://www.voetbalreizen.com/blog/bella-italia-derbyland-pur-sang-deel-1/

https://www.voetbalreizen.com/blog/bella-italia-derbyland-pur-sang-deel-iii/

Derby della Madonninaph.FAB / Shutterstock.com
ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS