Bezoek de derby della Lanterna
ALL_BLOGS

Bella Italia: derbyland pur sang deel III

2021-07-29

Iedereen die het Italiaans voetbal volgt en het land kent, weet dat het land is doordrenkt met prachtige topduels. Toch zijn er in de middenmoot en krochten van de Serie A ook een aantal mooie derby's te vinden. Wij zoomen in ons derde en laatste deel van Bella Italia: derbyland pur sang in op misschien wel de twee meest bijzondere derby's van Italië.

Derby dell'Appennino

De Derby dell'Appennino is een favoriet voor de fervent Italië-liefhebbers. Voor de gemiddelde voetbalfan is hij wellicht wat minder bekend. Toch vinden wij dat dit unieke onderonsje absoluut een introductie verdient. De derby van de Apennijnen, zoals hij in het Nederlands door het leven gaat, is een duel tussen Fiorentina en Bologna. Hoewel beide clubs op slechts 100 kilometer van elkaar vandaan hun thuiswedstrijden afwerken, mogen we het geen streekderby noemen. Florence, de thuishaven van Fiorentina, is de hoofdstad van de regio Toscane. Bologna is de hoofdstad van de nabijgelegen regio Emilia-Romagna. De steden worden enkel gescheiden door een gebergte genaamd de Apennijnen.

Bologna en Florence lijken qua demografie en aanzicht best veel op elkaar. Het was dan ook niet altijd de meest verhitte derby op aarde. Pas in de jaren '80 schoot de vlam in de pan bij de opkomst van de ultra-subcultuur en het groeiend aantal meereizende uitsupporters. In 1989 was er een point of no return tussen de supportersgroeperingen van beide clubs. Voorafgaand aan Fiorentina - Bologna wordt een trein vol Bologna-fans bekogeld met molotovcocktails. Wonderbaarlijk komt vrijwel iedereen er zonder zware verwondingen vanaf. Op één iemand na. De 14-jarige Ivan Dall'Olio bezoekt voor het eerst een uitwedstrijd van zijn geliefde rossoblù en weet maar half te ontkomen aan de vlammenzee. 75% procent van zijn lichaam raakt bedekt met brandwonden. De dokters noemen het een klein wonder dat hij het incident overleeft.

De fans van Bologna zijn witheet en slopen alles dat zij onderweg tegenkomen op hun route richting het Stadio Artemio Franchi van Florence. De eens zo goede verstandshouding tussen Fiorentina en Bologna is in één dag omgetoverd tot ellendiepe haat. In de jaren erna zijn er dan ook geregeld ongeregeldheden tijdens de Derby dell'Appennino. Bologna zakt in de jaren erna weg en krijgt een misschien wel welkome pauze van wedstrijden tegen Fiorentina. Inmiddels zijn de rossoblù terug op het hoogste niveau en ontvangen ze ieder jaar weer de viola. De tragische gebeurtenis is niemand vergeten in het Stadio Renato Dall'Ara. Toch laat men tegenwoordig de gewelddadige voorvallen achterwege en valt men elkaar enkel nog met behulp van spandoeken en luidde liederen aan.


Fiorentina - Bologna derbyMarco Iacobucci Epp / Shutterstock.com

Derby della Lanterna

Waar de meeste derby's worden gedreven door onderlinge haat, is dat bij de Derby della Lanterna alles behalve het geval. Beide clubs en haar supporters worden gedreven door liefde voor de stad. Genua werd in 2018 in het hart geraakt toen de Ponte Morandi-brug instortte en er 47 mensen om het leven kwamen en honderden Genuanen dakloos raakten. Destijds bleek nogmaals dat sport in Genua, in tegenstelling tot veel andere steden in Italië, verenigd in plaats van verdeeld. Ook tijdens de Derby della Lanterna stond men op imposante wijze gebroederlijk stil bij de verschrikkelijke gebeurtenis.

Als je van een goede sfeer houdt, is het ieder jaar weer genieten geblazen. Vooral als je aan de lange zijde plaatsneemt, heb je een prachtig uitzicht aan de linker- en rechterkant. Traditioneel gezien nemen de Sampdoria-fans plaats op de Curva Sud en zien we de Genoa CFC-supporters terug op de Curva Nord. Voor iedere Derby della Lanterna is het een waar schouwspel. Beide supportersgroepen hebben uitstekend hun best gedaan om met de mooiste sfeeractie op de proppen te komen. Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig tot geen derby's ter wereld waar ze het creëren van een tifo zó tot een kunst hebben verheven als in Genua.

Naast alle pracht en praal die de derby de afgelopen seizoenen oplevert, is de derby van Genua ook nog eens de oudste van Italië. Genoa CFC dat door Engelsen werd opgericht in 1893 wordt nog altijd gezien als de eerste voetbalclub van Italië. Sampdoria werd pas in 1948 opgericht maar speelde daarvoor als Andrea Doria Calcio haar wedstrijden tegen Genoa CFC. De meeste Italiaanse clubs die hun stad delen met de rivaal, zien grote verschillen ten opzichte van de tegenstander. Bij de twee Genuaanse clubs is dat niet het geval. Beide clubs geniet supporters uit alle rangen en standen van de samenleving. Dat maakt de derby van Genua de vriendelijkste van Italië. Maar vergis je niet in de aanwezige passie. Want daar is absoluut geen gebrek aan. Wat ons betreft kun je vrijwel nergens een betere voetbalsfeer proeven als in het Stadio Luigi Ferraris tijdens de Derby della Lanterna.

Deel 1 of 2 nog niet gelezen én wil je graag meer te weten komen over de mooiste derby's van Italië? Lees dan verder door op de links hieronder te klikken!

https://www.voetbalreizen.com/blog/bella-italia-derbyland-pur-sang-deel-1/

https://www.voetbalreizen.com/blog/bella-italia-derbyland-pur-sang-deel-ii/

Bezoek de derby della LanternaPaolo Bona / Shutterstock.com
ALL_BLOGS