Voetbalreis Tottenham Hotspur in Londen
ALL_BLOGS

Londen; Walhalla voor de voetbalsupporter

2017-01-08

Wie als voetbalsupporter een bezoek brengt aan Londen zal zijn trip niet snel vergeten. Niet alleen vanwege de fantastische voetbalsfeer die in de hele stad aanwezig is, maar ook omdat de Britse hoofdstad een wereld op zich is. De prachtige historie gecombineerd met de tal van Londense voetbalclubs maken een bezoek aan de stad onvergetelijk.

door Niels Venus

Diversiteit aan clubs
Londen herbergt veertien profclubs, waarvan er zes teams dit seizoen uitkomen in de Premier League. Het mooie van de voetbalstad is de diversiteit in clubs. Waar je ook komt: iedere club kent een rijke historie, mooie verhalen en een sfeer die écht voetbal ademt. Neem Arsenal – dat sinds 2006 speelt in het Emirates Stadium – waar de grasmat er prachtig bij ligt en voor het stadion een indrukwekkend standbeeld van onder meer Dennis Bergkamp siert. Of Chelsea, dat gesitueerd is in het duurdere deel van Londen. Een bezoek aan The Blues begint met een wandeling op Sloane Square: een mooi plein dat aansluit op de winkelstraat King’s Road. Hoewel het stadion van Chelsea verscholen ligt in een buurt met luxe appartementen, is het een imposant bouwwerk. Stamford Bridge is absoluut een stadiontour waard. En breng – als je er toch bent – gelijk een bezoekje aan het museum, waar veel historie te zien is. Slechts twee kilometer westelijker kom je uit bij Fulham, de oudste club van Londen. Het schitterende Craven Cottage ligt pal aan de Theems en is de thuisbasis van Fulham, waar het al sinds 1896 speelt.

Imposante stadions en pure nostalgie
In het noorden van Londen huisvest Tottenham Hotspur zich, in een arbeidersbuurt met veel woningen. Tottenham speelt vanaf het seizoen 2018/’19 in een nieuw stadion, dat met een capaciteit van ruim 60.000 plaatsen (na Wembley) het grootste voetbalstadion van Londen wordt. Mede om deze reden mag een voetbalreis naar Londen – en een daarbijhorend bezoek aan White Hart Lane – niet ontbreken. De stadiontour is fantastisch om mee te maken, daar deze in kleine groepen wordt gegeven door gepassioneerde fans van The Spurs. Bovendien kent de huidige spelersgroep met Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Vincent Janssen, Michel Vorm en Christian Eriksen de nodige spelers met een Eredivisie-verleden. Naast de bekende clubs als Arsenal, Chelsea, Fulham en Tottenham Hotspur heeft Londen tal van andere voetbalclubs met prachtige historie. West Ham United bijvoorbeeld. The Hammers speelden tot de zomer van dit jaar op Upton Park, dat wordt gekenmerkt door de fraaie kasteeltorens bij de hoofdingang en de steile tribunes. Het nostalgische stadion werd ingeruild voor het Olympisch Stadion.

Het zuidelijk gelegen Charlton Athletic is een stuk minder bekend, maar voor menig voetballiefhebber een leuke trip. De club – momenteel uitkomend in de League One – speelt de thuiswedstrijden in het prachtige stadion The Valley: letterlijk gelegen in een vallei. Bij clubs als Charlton voel je je als voetbaltoerist snel thuis. De kans is groot dat fans je nieuwsgierig aanspreken als ze horen dat je voor hun club naar Engeland bent gekomen. Om de echte Engelse voetbalsfeer te beleven doe je er goed aan om ruim voorafgaand aan een duel aanwezig te zijn in de omgeving van het stadion en een heerlijke pint te drinken in één van de vele supporterscafés.

Boxing Day: unieke ervaring
Wat het voetbal in Engeland uniek maakt, is Boxing Day. Die traditie is veranderd in de Britse voetbalcultuur. Terwijl de Nederlandse Eredivisie stilligt wordt er in Engeland 'gewoon' doorgespeeld. Op Tweede Kerstdag worden er acht Premier League-wedstrijden afgewerkt: een ultieme ervaring voor iedere voetballiefhebber. Arsenal neemt het op tegen West Bromwich Albion, terwijl Chelsea in eigen huis tegen Bournemouth speelt. Een bezoek aan een wedstrijd in Londen is een onvergetelijke ervaring: de absolute topspelers, authentieke Engelse sfeer en prachtige stadions zullen een mooie indruk achterlaten. Tel daarbij op dat Londen als stad een van de mooiste steden te wereld is, met bezienswaardigheden als The Tower Bridge, Big Ben en Buckingham Palace. Een vakantie in Londen betekent een bezoek aan een prachtige stad met een fantastische voetbalcultuur. De ervaring én beleving van een wedstrijd zal lange tijd bijblijven en voor prachtige herinneringen zorgen.

Zelf een keer een wedstrijd in Londen zien? Bekijk hier de mogelijkheden

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS