Real Madrid Kylian Mbappe
ALL_BLOGS

Mbappe naar Real Madrid: deze spitsen kwamen ook als grootheid binnen

2024-06-06

Kylian Mbappe gaat naar Real Madrid; zo maakten speler en club vorige week bekend. Bij de Madrilenen zijn ze niet vies van grote transfers. Wij zochten uit welke spitsen nog meer als grootheid binnenkwamen en hoe het hen vervolgens verging.

Mbappe moet Cristiano Ronaldo doen vergeten bij Real Madrid

Voor 94 miljoen euro werd Cristiano Ronaldo in 2009 losgeweekt bij Manchester United. Een recordtransfer waarmee de Portugees in een klap de duurste speler ter wereld werd. Als 24-jarige kwam Cristiano Ronaldo binnen met een behoorlijke naam. Niet alleen de enorme transfersom bracht een druk op zijn schouders mee, ook de Ballon d’Or die werd gewonnen in 2008 zorgde voor enorme verwachtingen. 


Vier keer

Dat Cristiano Ronaldo goed met de druk om kon gaan, bleek uit zijn geweldige prestaties die direct volgden. Hoewel hij in de eerste vier jaar bij Real Madrid zijn meerdere moest erkennen in mede-legende Lionel Messi, won hij tussen 2013 en 2017 nog vier keer de Ballon d’Or. Een ongekende prestatie. 


Kylian Mbappe jongste genomineerde ooit

Voor Kylian Mbappe zijn dat grote schoenen om te vullen bij Real Madrid. Hoewel Mbappe nog nooit de Ballon d’Or won, was hij dichtbij. In 2023 werd hij nog derde. Sinds 2017 was hij ieder jaar van de partij onder de genomineerden. Waarbij hij met zijn eerste nominatie ook nog de jongste genomineerde ooit was. 


Ongekende scoringsdrift

De lat werd ook op een ander vlak direct hoog gelegd door Cristiano Ronaldo. Met 311 doelpunten in 292 wedstrijden had de Portugese spits een enorme scoringsdrift. Hoewel het bijna onmogelijk is voor Mbappe om dit gemiddelde te behalen, zal toch telkens de vergelijking worden gemaakt. 

Real Madrid Cristiano RonaldoMarcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock.com

Ronaldo Nazário als vergelijkingsmateriaal voor Mbappe bij Real Madrid

De beste vergelijking is te maken tussen Ronaldo Nazário en Kylian Mbappe. Net als de Franse spits kwam ook Ronaldo op 26-jarige leeftijd binnen bij Real Madrid. Met al een behoorlijke staat van dienst bij Inter Milan, FC Barcelona en PSV; was het al een grote meneer. De verwachtingen waren direct hoog. Iets waar Mbappe komend seizoen ook mee dient te dealen.


Gouden bal

Ronaldo Nazário won in 1999 zijn eerste Ballon d’Or. Toen droeg hij nog het shirt van Real Madrid-rivaal FC Barcelona. In het jaar dat Ronaldo binnenkwam bij de Madrilenen volgde de twee Gouden Bal.


Grootse verwachtingen waargemaakt

Er werd veel verwacht van Ronaldo Nazário. Die verwachtingen maakte hij in rap tempo waar. Hij scoorde in 127 competitieduels 82 goals en won tweemaal de Spaanse landstitel in de hoofdstad. Na zijn periode bij Real Madrid vertrok de Braziliaanse spits naar AC Milan, waar het al snel minder ging.

Real Madrid Ronaldo NazarioMaxisport / Shutterstock.com

Ruud van Nistelrooij: Nederlandse topspits bij de Koninklijken

Er is in dit lijstje ook plek voor een Nederlander. Hoewel Ruud van Nistelrooij niet de enige Nederlandse spits is die ooit het shirt van Real Madrid verdedigde, is hij wel degene waarvan de verwachtingen het grootst waren. Met 95 goals in 150 wedstrijden op zak bij Manchester United, werd er met name één ding van ‘Van Gol’ verwacht: heel veel doelpunten.


Topscorer van de Primera Division

Die goals kwamen. Direct in zijn eerste seizoen was de spits uit Geffen 25 keer doeltreffend in 37 wedstrijden, dat hem de topscorerstitel in de Primera Division opleverde. In het jaar erna haalde hij ook een mooie moyenne. Toch was het niet het seizoen waar hij op hoopte. Veel blessureleed hield hem meer dan gewenst op.

Real Madrid Ruud van NistelrooijMaxisport / Shutterstock.com

Kan Mbappe lering trekken uit Michael Owen’s periode bij Real Madrid?

Hoewel uit de eerste drie voorbeelden lijkt dat alle transfers van Real Madrid uitstekend uitpakken, is hier een voorbeeld dat wat minder geslaagd is. Bij Liverpool FC was Michael Owen de gevierde man. Met een Ballon d’Or op zak en allerlei andere (ere)prijzen, kwam Owen als een grootheid binnen in Estadio Santiago Bernabeu.


Snel vertrek

Dat hij de verwachtingen niet waar kon maken bleek uit zijn snelle vertrek uit de Spaanse hoofdstad. Met slechts dertien goals in 36 wedstrijden, bracht de Engelsman niet wat men had verwacht. Een snel vertrek was dan ook het meest logische vervolg. Hij vertrok voor 17 miljoen pond naar Newcastle United.


Zo kan het ook

Er zijn dus niet enkel positieve voorbeelden voor Kylian Mbappe. De topspits die PSG achterlaat met bijzondere cijfers (161 goals in 177 wedstrijden), kan dus lering trekken uit Michael Owen’s periode bij Real Madrid.


Real Madrid Michael Owenph.FAB / Shutterstock.com

Nicolas Anelka: Franse wonder spits in het Madrileense wit

Nicolas Anelka is de enige landgenoot van Kylian Mbappe die in dit lijstje voorkomt. De Franse topspits vertrok met hoge verwachtingen naar Real Madrid nadat hij in 1999 de prijs ‘PFA Young Player of the Year Award’ won. Dat hij alles behalve uit de verf kwam, moge duidelijk zijn. 


Dramatisch verloop
In zijn eerste en enige seizoen bij Real Madrid scoorde Anelka slechts twee keer. Een abominabel aantal voor iemand die het seizoen ervoor nog zeventien doelpunten maakte in de Premier League. Dat het bij Real Madrid niet vlotte voor Anelka zorgde ervoor dat hij na een seizoen alweer zijn biezen pakte. Het boterde niet tussen hem en een groot deel van de selectie. Dat was voor hem en Real Madrid voldoende om een transfer naar PSG niet langer tegen te houden.

Real Madrid Anelkaphotoyh / Shutterstock.com

Voorbeelden in overvloed voor Mbappe en Real Madrid

Er zijn genoeg voorbeelden waar het goed en waar het slecht afliep. Duidelijk moge zijn dat de huidige tijd het er niet makkelijker op maakt. Kylian Mbappe ligt meer onder een vergrootglas dan welke aanwinst dan ook. De tijd zal uitwijzen of Kylian Mbappe zal slagen bij Real Madrid. Een ding is zeker; gezien zijn prestaties bij PSG en het Franse nationale elftal hebben de Madrilenen een geweldige voetballer aan de gelederen toegevoegd.


Wil jij komend seizoen Kylian Mbappe live aan het werk zien in het shirt van Real Madrid? Laat jouw gegevens achter via ons contactformulier en wij stellen jou als eerste op de hoogte bij de bekendmaking van het La Liga-programma!

ALL_BLOGS