Lees hier alles over de nieuwe opzet van de Champions League per 2024
ALL_BLOGS

Nieuwe opzet Champions League

2023-10-05

De UEFA heeft de nieuwe opzet van de Champions League gepubliceerd. Met ingang van het seizoen 2024/2025 komt er een compleet nieuw spelsysteem met een toename in het aantal deelnemende clubs. Lees in onze blog onder meer wat dit betekent voor de toekomstige deelnemers.

Extra plaats in groepsfase nieuwe opzet Champions League

De huidige groepsfase van de Champions League telt 32 deelnemende teams, verdeeld over acht poules. Tijdens het seizoen 2024/2025 zullen 36 teams meedoen aan de Champions League-fase. Dit biedt nog eens vier teams de gelegenheid om te concurreren tegen de topclubs van Europa. 

Twee van deze beschikbare plekken worden toegewezen aan landen waarvan de clubs gezamenlijk de beste prestaties hebben geleverd. De winnaar van de Champions League play-offs neemt de volgende positie in. De laatste plek wordt toegekend aan de nummer drie van het land dat op de vijfde plaats staat in de Coëfficiëntenranglijst.
Hoe kwalificeert een ploeg zich voor de Champions League vanaf 2024?

Een volledig nieuwe opzet Champions League

In de nieuwe opzet spelen alle teams acht wedstrijden tegen verschillende tegenstanders, waarvan vier thuis- en vier uitwedstrijden. De tegenstanders worden geselecteerd op basis van een gewogen loting. Hoe beter de voorgaande jaren werd gepresteerd in Europa, hoe groter dan kans op ‘zwakkere’ tegenstanders. Met ingang van het nieuwe seizoen spelen de deelnemende teams dus niet langer twee keer tegen drie tegenstanders in de groepsfase.

De top acht van deze nieuwe competitie plaatst zich automatisch voor de knock-out. De nummers 9 tot en met 24 zullen deelnemen aan de play-offs om de laatste plekken van de knock-outfase te bemachtigen. De nummers 25 tot en met 36 zijn Europees uitgeschakeld.

Een van de grootste wijzigingen is dat er geen vangnet meer bestaat in de vorm van degradatie naar een lager toernooi. Dit betekent dat ook de teams die de play-offs na de competitiefase niet winnen, niet meer actief zijn op Europees niveau. Dit geldt nog wel voor verliezers in de kwalificatie play-offs.

Dit is de opzet van de Champions League in 2024

Voordelen van de hernieuwde Champions League

Door het nieuwe format ontstaat de kans om de gehele competitie tegen tegenstanders van vergelijkbaar niveau te spelen. Elke wedstrijd telt. In het nieuwe format kan zelfs de laatste wedstrijd bepalen of een team zich automatisch kwalificeert voor de laatste 16, de play-offs of welk team wordt uitgeschakeld. Hierdoor wordt de Champions League een stuk spannender.

Breng een bezoek aan de Champions League

De Champions League is het grootste Europese voetbaltoernooi en biedt elk jaar talloze redenen om de wedstrijden bij te wonen. Geniet van het beste dat de voetbalwereld te bieden heeft. Boek via Voetbalreizen.com een wedstrijd naar de Champions League. Klik hier voor ons aanbod!

ALL_BLOGS