Het beleven van het Oktoberfest tijdens een bezoek aan Bayern München
ALL_BLOGS

Oktoberfest en Bayern München: een perfecte combinatie

2023-07-03

​Bayern München en het Oktoberfest zijn de voornaamste redenen voor toeristen om de Beierse hoofdstad te bezoeken. Laat het in halverwege september nu net tot de mogelijkheid behoren om dit te combineren! Lees hier alles over het Oktoberfest en het combineren van een bezoek aan dit bijzondere feest met het ervaren van een thuiswedstrijd van Der Bayern.

Bayern München viert het Oktoberfest

München is gedurende de maand september en begin oktober het epicentrum van feestvierend Duitsland. Het Oktoberfest wordt vrijwel overal in Duitsland gevierd, toch moet je voor het echte werk in de Beierse hoofdstad zijn. Overal in de stad worden enorme biertenten opgezet. Hier komen tienduizenden liefhebbers per dag bijeen. Uitgedost in lederhosen en Dirndls worden de tenten belegerd. Liters aan bier worden in een paar uur verslonden. Per tent zijn er soms wel 11.000 zitplaatsen. Ook Bayern München laat dit unieke feest niet aan zichzelf voorbij gaan. In 2022 lanceerde Der Rekordmeister een heus Oktoberfest-shirt. Het bekende diamantpatroontje dat normaal terug is de zijn op de blouses werd verwerkt in het shirt. Ook in 2023 zal er naar alle waarschijnlijkheid weer een speciale editie van het thuisshirt worden gelanceerd in teken van het Oktoberfest.

Zie Bayern München live spelen in het Allianz Arena tijdens Oktoberfestrarrarorro / Shutterstock.com

Beierse tradities

Het Oktoberfest is een eeuwenoude traditie die voortkomt uit een bruiloft. Kroonprins Lodewijk van Beieren en prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen hebben de wereld aan een zeer geliefd volksfeest geholpen. Wie had in 1810 gedacht dat een bruiloft tussen twee edelen vandaag de dag zou resulteren in een jaarlijks zuipfestijn. Tijdens de eerste viering nodigde Lodewijk van Beieren de hele stad uit om deel te nemen aan de festiviteiten. Zowat de hele stad liep uit en bevolkte de velden voor de stadspoorten. Dit dorre veld werd vernoemd naar prinses Theresia. Zelfs nu geldt deze plek, inmiddels omgetoverd tot evenemententerrein, nog altijd als het officiële middelpunt van het Oktoberfest. 

Historisch feestje

In de jaren na de koninklijke bruiloft groeide het feest door. Er verscheen een kermis, het werd ingezet ter promotie van de landbouw en er werden sporten uitgeoefend. Het werd zelfs zo groot dat de Zappas Olympics (de voorganger van de moderne Olympische Spelen) hier haar inspiratie opdeed tot het opstarten van het wereldwijd bekende sporttoernooi. Duitsland werd begin 20e eeuw geteisterd door oorlog. Van 1914 tot 1918 verdween het Oktoberfest uit het straatbeeld. In de twee jaar die erna volgen werd het kleinschalig opgebouwd uit angst voor een vervolg op de Eerste Wereldoorlog. Het feest groeide beetje bij beetje weer uit tot iets groots. De NSDAP zette het feest in als Nazi-propoganda. In 1933 werd zelfs Joden verboden te werken op de Wiesn (zoals de velden ook wel worden genoemd).

Oktoberfest München

Tot aan de Tweede Wereldoorlog kreeg het feest een hele andere landing. Dictator Adolf Hitler zag het als een kans om zijn idealen te promoten. Tijdens de oorlog zelf werd het feest niet gevierd. In de jaren daarna komt het weer van de grond als een volksfeest voor iedereen. Toch wordt het 1980 wederom overschaduwd als mikpunt van extremisme. Een pijpbom zorgt voor 13 doden en 225 gewonden. Wederom een tragisch hoofdstuk in de geschiedenis van een feest dat alleen maar vreugde op moet leveren. 

Nog altijd traditie

Het Oktoberfest vandaag de dag is voor iedereen en is al lang geen politiek verlengstuk meer. Het drinkfestijn is voor iedereen toegankelijk. Overdag wordt er zelfs rekening gehouden met families en ouderen. Er mag enkel traditionele muziek gespeeld worden. Pas in de avond komen Schlager-pop en andere muziekgenres aan bod. Hiermee werd een omslag tot een soort apres-ski feest afgeweerd. Het Oktoberfest is iets dat iedere liefhebber van cultuur, feest en bier eens in zijn leven mee moet maken. Nergens leer je Beieren beter kennen als op de Wiesn tijdens een avondje in een biertent. 

Oktoberfest festiviteitenBucchi Francesco / Shutterstock.com

Bezoek Bayern München tijdens het Oktoberfest

Bayern München heeft niet ieder jaar het geluk dat ze thuis mogen spelen tijdens het Oktoberfest. Des te meer bijzonder is het dit jaar met maar liefst twee thuisduels in de weken van het Oktoberfest. In het eerste weekend van het grootschalige feest staat Bayern München - Bayer 04 Leverkusen op het programma. Een week later ontvangt het VfL Bochum in het eigen Allianz Arena. Twee uitgelezen mogelijkheden voor een mooi weekend weg voor liefhebbers van voetbal, cultuur en niet te vergeten bier. Wil jij deze combi ook maken? Neem dan vooral eens contact met ons op en wij zoeken voor jou de mogelijkheden uit!

ALL_BLOGS