Voetbalreizen Tottenham Hotspur Londen
ALL_BLOGS

Op reis in coronatijd: Veel gedoe maar de moeite waard

2020-08-10

Waar de meeste Nederlanders kozen voor een plekje in eigen land, vertrok een van onze werknemers naar Engeland om daar te genieten van zijn vakantie. Hij doet door middel van een blog zijn verhaal over het reizen naar het buitenland na de uitbraak van COVID-19.

De stranden bij Scheveningen, Noordwijk en Katwijk zijn tot aan de boulevard gevuld. Iets wat natuurlijk niet te voorkomen was met temperaturen van ruim boven de dertig graden. Het is mede een resultaat van het massaal ‘thuis blijven’ van de Nederlandse vakantieganger. In contrast staat het bezoeken van een wereldstad als Londen, waar vrijwel alle toeristische spots er verlaten bij liggen.

Bij een bezoek aan het normaal zo druk bezochte Piccadilly Circus is het verschil direct te merken. Waar normaal toeristen uit alle windhoeken ter wereld elkaar verdringen om de beste foto te kunnen maken van de de enorme lichtreclames; staat er nu een handjevol mensen verbaasd om zich heen te kijken; hoe kan het hier zo rustig zijn?

Tijdens mijn reis naar Birmingham en Londen viel het direct op: toeristen zijn er nauwelijks. Zelfs op de normaal goed gevulde vlucht richting Londen Stansted waren er genoeg lege zitplekken aan te wijzen. Goed uitgerust met inreisformulieren, mondkapjes en desinfectiegel werd met goede hoop afgereisd richting Londen.

Eenmaal op het vliegveld in Londen blijkt ook in Engeland het verschil met het verleden aanwezig, maar niet hinderlijk. Met het verplichte mondkapje, dat na een tiental minuten al went, kom je vlot door de id-controle heen. Met de vooraf ingevulde inreisformulieren toon je aan volledig mee te werken met de Britse gang van zaken omtrent het bestrijden van de het coronavirus.

Houdt er wel rekening mee dat na het verlaten van het vliegveld, het straatbeeld in Groot-Brittannië is veranderd. Bij het betreden van cafe’s, restaurants en pubs wordt je gevraagd een QR-code te scannen en enkele gegevens achter te laten; zodat de Britse regering direct in kan grijpen bij het ontstaan van een brandhaard en iedereen kan traceren.

Ook in de hotels doet men enorm hun best om iedereen zo veilig mogelijk te kunnen bedienen. Met een mondkapje in de gedeelde ruimtes en genoeg plekken om je handen te reinigen, wordt er alles aan gedaan om het aantal COVID-19 besmettingen te minimaliseren. Daarnaast worden de kamers nu nog grondiger gereinigd dan voorheen.

Als voetbalfan moet je helaas nog even afwachten. Het bezoeken van een voetbalwedstrijd behoort nog niet tot de mogelijkheden en stadiontours worden er nog zelden aangeboden. Tot dusver moet je het dus nog even doen met een wandeling langs het Emirates Stadium of de hoop een glimp op te kunnen vangen van het speelveld van Millwall FC.

Mondkapjes, QR-codes, formulieren; het is de moeite allemaal waard. Hoe vaak loop je langs de Big Ben zonder jezelf tussen hordes internationale toeristen heen te murwen? Een reis naar Londen, of een andere prachtige stad is zelden zo interessant en uitdagend geweest als nu. Daarnaast voelt het reizen met een vrijwel lege Londense metro op zijn minst net zo veilig als zonnen op een overvol strand in Scheveningen.

ALL_BLOGS