Stadion
ALL_BLOGS

Positieve tekenen met het oog op het seizoen 2021/22

2021-05-11

Het voetballandschap begint langzaam terug te keren naar de oude situatie. In Nederland lijkt een gevuld stadion in het seizoen 2020/21 nog net te vroeg te komen; in Engeland laat men al fans toe. De algemene strekking is duidelijk: in het seizoen 2021/22 lijken wij weer te mogen genieten van de fanatieke voetbalfan!

Nederland

Voor een tijdje leek het erop dat de Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-clubs de slotrondes van de competitie met de aanwezigheid van publiek konden spelen. Helaas bleek dat uiteindelijk toch wat te vroeg te komen. Met behulp van de nodige Fieldlab-evenementen leek een gedeeltelijke heropening van de voetbalstadions steeds dichterbij te komen. Toch lijkt het erop dat de eerste potentiële wedstrijd met publiek pas in juni gespeeld gaat worden. Dan speelt het Nederlands Elftal tegen Oekraïne haar openingswedstrijd voor het Europees Kampioenschap. Voor hoeveel fans de poorten van de Johan Cruyff Arena geopend worden, is nog niet duidelijk.


Duitsland

In Duitsland worden de coronamaatregelen per deelstaat genomen. Hierin liep Nordrhein-Westfalen voor een langere tijd voorop wat betreft teruglopende besmettingscijfers. Het ging zelfs zo goed dat men even twijfelde om weer fans toe te staan tijdens wedstrijden. Onder meer Borussia Mönchengladbach maakte zich op voor een laatste speelronde mét fans. Toch lijkt de wedstrijd tegen VfB Stuttgart nog wat te vroeg te komen. Men gaat in Duitsland nu met de volle blik richting het komende seizoen.


Engeland & Schotland

Het Verenigd Koninkrijk loopt voorop in de strijd tegen het coronavirus. Eerder dan in de meeste landen werden maatregelen losgelaten en liepen na een flinke vaccinatiecampagne de besmettingscijfers terug. Begin vorige week werd er zelfs een mooie mijlpaal bereikt. Voor het eerst in bijna een jaar vielen er géén coronadoden. Maar wat betekenen deze ontwikkelingen voor een bezoekje aan het voetbal?

Vanaf half mei worden er weer meer toeschouwers toegestaan in Old Trafford, London Stadium en vele andere Football League-stadions. Afhankelijk van de grote van het stadion mogen er tot maximaal 10.000 fans plaatsnemen op de tribunes. Ook de meereizende fan wordt niet vergeten. Bezoekende clubs kunnen tot aan 500 uitfans mee op reis sturen om de spelers een hart onder de riem te steken.

In Schotland loopt de competitie ten einde en lijkt een rentree van de voetbalfan nog net wat te vroeg te komen. Wel hoopt men in het thuisland van Celtic FC en Rangers FC fans toe te kunnen staan om hun nationale elftal aan te moedigen tijdens de onderlinge clash tegen buurland Engeland op het EK.

Spanje & Italië

In Spanje zijn er nog geen specifieke plannen om de stadions weer te heropenen voor de fans. De Spaanse regering is nog in debat of het verstandig is om fans toe te laten aan het einde van het seizoen 2020/21. Clubs pleiten voor een nauwkeurige behandeling. Zij wijzen erop dat het positief uit zou pakken bij een individuele beoordeling. De ene club heeft nu eenmaal een betere infrastructuur rondom en in het stadion dan een ander.

In Italië lijkt de situatie veel op die van Spanje. Er zullen dit seizoen nog géén fans worden toegelaten tot Serie A-wedstrijden. Dat wordt uiteraard in grote maten betreurd. Toch laat de situatie het nog niet toe om fans op de tribunes toe te laten. Ook de Italianen richten hun blik op komend seizoen. Wel werden onder meer het kampioenschap van Internazionale en de promotie van Salernitana vol passie en in grote aantallen gevierd.

Frankrijk

In Frankrijk is de situatie iets anders dan in buurlanden Italië en Spanje. President Emmanuel Macron liet een tijd terug weten dat volgens het beoogde versoepelingsschema de voetbalstadions per 19 mei weer wat supporters toe mogen laten. Wel gaat het nog om erg beperkte cijfers. Alle clubs worden toegestaan niet meer dan 1.000 fans toe te laten tijdens de laatste speelronde van de Ligue 1. Een geluk: dit seizoen is de competitie spannender dan ooit. Er zijn dus 1.000 fans de gelukkige om live bij het feestje van de kersverse landskampioen te zijn.


Tsjechië, Turkije, Servië en Portugal

Enkel in Tsjechië zijn al versoepelingen ingezet wat betreft de toelating van fans in voetbalstadions. Toch ziet men in Turkije, Servië en Portugal de toekomst met positiviteit tegemoet. Hoewel het einde van de competitie net wat te vroeg lijkt te komen voor de drie laatstgenoemde landen, ziet het er waarschijnlijk tijdens de start van het nieuwe seizoen al een stuk zonniger uit.


Positiviteit overheerst

Hoewel nog niet overal fans terugkeren naar het stadion, is het algemene gevoel positief. In de Franse competitie worden na lange tijd zonder fans eindelijk weer supporters toegelaten. Met het Europees Kampioenschap voor de deur lijken lege stadions eindelijk tot de verleden tijd te behoren. Alle deelnemende gaststeden hebben aangegeven op zijn minst 25% van het stadion te kunnen vullen. Een enkeling ziet er zelfs naar uit om fans te verwelkomen in een vol huis. Ook de ontwikkelingen in de Premier League zijn uiterst positief. Dat er nu al in sommige stadions 10.000 fans worden verwelkomd is slechts een voorbode voor een fanrijke toekomst.

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS