Erling Haaland
ALL_BLOGS

Het recordseizoen van Haaland in cijfers

2023-05-04

Erling Haaland heeft met nog vijf wedstrijden te gaan nu al het record van meeste doelpunten in één Premier League-seizoen verbroken. Een bizarre prestatie, zeker wanneer we verder in de cijfers achter de doelpunten duiken. In deze blog bekijken we de meest scorende Premier League-spelers nader.

De teller staat op donderdag 4 mei al op 35 doelpunten. Erling Braut Haaland is in zijn eerste seizoen al bijna zeker van een 1-op-1 score. Iets dat nog geen enkele topscorer in de Premier League ooit lukte. Een bijzonder statistiek, zeker gezien het feit dat Haaland pas een seizoen in Engeland speelt. Houdt hij hetzelfde tempo aan tijdens de komende vier wedstrijden, dan zal zijn teller afgerond stil komen te staan op 39 goals. Een bizar aantal. Toch is de kans best aannemelijk dat hij nog boven zijn gemiddelde uit zal stijgen. Manchester City treft nog laagvliegers als Everton FC en Chelsea FC.


Strafschoppen

Haaland is dus recordhouder onder de topscorers. Hij ging het aantal van 34 goals in een seizoen voorbij en liet daarmee Andy Cole en Alan Shearer achter zich. Zij hadden overigens ook fors meer wedstrijden nodig om tot dat aantal te komen. Cole speelde in 1993-1994 40 duels en Shearer had zelfs 42 wedstrijden nodig. Een kanttekening, van de goals van Cole was er geen enkele vanaf de strafschopstip. Met 10 penalty’s van Shearer en 7 van Haaland is dat een aanzienlijk verschil.

Erling HaalandChansitr / Shutterstock.com

Geen onemanshow

Dat het aandeel van Haaland bij het huidige Manchester City niet zo groot is als de invloed die andere topscorers in het verleden hadden, blijkt uit het feit dat de Noorse topspits 'slechts' bij 47% van de goals van de Citizens betrokken is. Met name Alan Shearer was in zijn seizoenen bij Blackburn Rovers goud waard. In ‘94-95’ was hij 59% van de goals van zijn club betrokken. Ook in ‘93-94’ en ‘95-96’ kon men niet zonder de Britse topschutter. In deze seizoenen was hij bij 56% en 57% van het totaal aantal goals betrokken. Uruguayaanse doelpuntenmachine én assistenkoning

Haaland is dus de meest scorende Premier League-speler in een seizoen. De meest waardevolle is hij dus (nog) niet. Cole en Shearer waren in hun beste voetbaljaar bij 47 goals betrokken. Luis Suarez staat nog altijd te boek als de meest waardevolle spelers voor een Premier League-club in een seizoen. Hij was in 33 wedstrijden bij 48 goals betrokken. Liverpool FC scoorde in dat seizoen maar liefst 101 keer, dus helemaal op conto van de Uruguayaan kan men de prestaties van de Liverpudlians niet zetten.

Luis Suarez recordbreker LiverpoolMooinblack / Shutterstock.com

Kwestie van tijd

Er staan nog een aantal zaken op het spel voor Haaland. De eerste eretitel heeft hij nu in de pocket. Toch zal de Noor ook azen op het record van meest waardevolle speler voor een Premier League club. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat hij Suarez op dit lijstje voorbij zal stevenen. In vier wedstrijden bij zes goals betrokken zijn, lijkt een koud kunstje in dit topseizoen. 


Zit er nog meer in het vat?

Dat Haaland in zijn eerste seizoen al zo schittert bij Manchester City belooft veel goeds voor de toekomst. In het Etihad staan er mooie dingen te gebeuren. Dit seizoen is Manchester City nog in de race voor de Champions League-titel, de Premier League én de FA Cup. Pep Guardiola heeft aan de hand van Haaland, De Bruyne en tal van andere spelers een team opgebouwd dat misschien wel geschaard kan worden onder de beste teams aller tijden. Wil jij dit seizoen nog zien hoe Manchester City meestrijdt om de prijzen? Wacht niet te lang en bekijk via een klik op deze link het resterende aanbod. 

Uiteraard zijn er ook volgend seizoen weer tientallen reizen te boeken naar wedstrijden van Manchester City. De verwachting is dat 15 juni 2023 om 09:00 het programma van de Premier League voor het seizoen 2023-2024 bekend wordt gemaakt. Plan jouw voetbaltrip en zie live recordbreker Erling Haaland aan het werk.

foto bij kop: Christian Bertrand / Shutterstock.com

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS