Nieuw stadion AC Milan
ALL_BLOGS

Wordt het San Siro gesloopt?

2023-09-06

Het San Siro wordt niet gesloopt, omdat het stadion door autoriteiten is bestempeld als cultureel erfgoed. Toch is er door AC Milan en Inter een voorstel gedaan voor de bouw van een nieuw stadion. Lees hier alles over het San Siro en de plannen voor een nieuw stadion.

Het San Siro wordt niet gesloopt

AC Milan en Inter Milan lopen tijdens thuiswedstrijden veel geld mis, omdat de gemeente van Milaan de eigenaar is van het stadion. Na de uitbreidingen voor het WK in 1990 heeft het San Siro een capaciteit van ongeveer 80.000 bezoekers. Hierdoor is het huidige stadion van AC Milan te groot, levert weinig geld op en is te oud. Renovatie is onhaalbaar geworden door te hoge kosten. Daarnaast is het onmogelijk en gevaarlijk om tijdens een verbouwing bezoekers te ontvangen. AC Milan en Inter zijn daarom tot de conclusie gekomen dat het San Siro toe is aan vervanging. Het plan om het nieuwe stadion te bouwen op de huidige plek van het stadion gaat niet door. Het San Siro mag namelijk vanwege het verplichte behoud van cultureel erfgoed niet gesloopt worden.

San Siro renovatieDavid_Khelashvili / Shutterstock.com

Nieuw stadion AC Milan en Inter Milan

Het nieuwe futuristische La Cattedrale moet dienen als het nieuwe stadion voor AC Milan en Inter. De capaciteit van het nieuwe stadion is met 65.000 plekken kleiner dan het San Siro. Naast het stadion komt een openbaar park van 50.000 vierkante meter met veel groen en een ondergrondse parkeergarage. Volgens de voorzitter van AC Milan Paolo Scaroni wordt het nieuwe stadion van AC Milan en Inter een aantrekkelijk, toegankelijk en duurzaam stadion. De voetbalclubs uit Milaan moeten uitwijken naar een andere locatie, omdat het San Siro niet wordt gesloopt. Hierdoor is het nog onbekend of het plan van het nieuwe stadion doorgaat. Daarnaast zijn AC Milan en Inter aan het onderzoeken of het mogelijk is om ieder een eigen stadion te bouwen.

Nieuw stadion AC Milanph.FAB / Shutterstock.com

San Siro wordt niet gesloopt vanwege historische waarde

In 1899 werd AC Milan opgericht als de Milan Football and Cricket Club. AC Milan begon in 1925 met de bouw van het San Siro. Een groep voormalige spelers van AC Milan trok zich terug en richtte Inter Milan op in 1908. AC Milan speelde de eerste wedstrijd in het San Siro tegen Inter Milan. Inter Milan won deze wedstrijd met 3-6. Sinds 1947 speelt ook Inter haar thuiswedstrijden in het San Siro. Hierdoor zijn de wedstrijden tussen AC Milan en Inter een van de weinige derby’s die altijd in hetzelfde stadion worden gespeeld. De Derby Della Madonnina, ook bekend als de Derby di Milano is een bewogen derby waar supporters alles uit de kast halen om hun team te supporten.


Omdat ook Inter het stadion ging gebruiken werd het San Siro in 1955 uitgebreid met een tweede verdieping voor meer capaciteit. Door deze tweede ring wordt het stadion gezien als cultureel erfgoed en daarom mag het San Siro niet worden gesloopt. In 1980 kreeg het San Siro de naam Stadio Giuseppe Meazza, vernoemd naar de Italiaanse sterspeler die eerder dat jaar overleed op 68-jarige leeftijd. Meazza speelde tijdens zijn carrière vooral bij Inter, maar heeft ook enkele jaren bij AC Milan gespeeld. Deze benaming wordt nu voornamelijk door Inter-fans gebruikt.

Wordt het San Siro gesloopt?Paolo Bona / Shutterstock.com

In 1989 werd het San Siro opnieuw gerenoveerd zodat het gebruikt kon worden voor het wereldkampioenschap voetbal van 1990 in Italië. Het hele stadion werd voorzien van stoelen en er werd een derde ring gebouwd. Mede dankzij een prachtige geschiedenis, behoren AC Milan en Inter tot een van de meest succesvolle voetbalclubs ter wereld.


Elke voetbalfan moet een wedstrijd in het San Siro meemaken. Het San Siro wordt nog niet meteen gesloopt. Maar door plannen voor een nieuw stadion is dit misschien wel een van jouw laatste kansen om een wedstrijd te bezoeken van AC Milan of Inter in het beroemde San Siro. Kijk op onze website voor meer informatie en tickets.

Voetbalreizen AC Milan >>>

Voetbalreizen Inter Milan >>>

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS