Voetbalreis Schalke 04
ALL_BLOGS

Schalke 04; een ware belevenis!

2016-03-25

Ongeveer een jaar geleden maakte ik mijn eerste voetbalreis. Toen per boot vanuit Hoek van Holland naar Harwich, om vervolgens met de trein door te reizen naar Londen. In de grote voetbalstad stond die dag de derby West Ham United – Chelsea op het programma… Het werd een dag om niet snel te vergeten! De wijk, de pub, het stadion, de sfeer. In één woord: super!

Zaterdag 29 november 2014. Ditmaal geen Engelse matchday, maar tijd voor een Spieltag bij onze Oosterburen. Schalke 04 ontmoet vandaag Mainz in de Veltins Arena, een wedstrijd uit de subtop van de Bundesliga. Om half 12 staat de bus klaar voor vertrek uit Doetinchem. Zo’n 50 voetbalreizigers, onder wie ikzelf, stappen in voor de kilometers richting het Duitse Gelsenkirchen.

13.00 uur. Na paar drankjes in de bus en ongeveer anderhalf uur rijden komen we aan in Gelsenkirchen. De bus parkeert zich op loopafstand van het stadion, waar drieënhalf uur later de wedstrijd gepland staat. We stappen uit voor Bistro Auf Schalke, een Schalke eetcafé vlakbij de Veltins Arena. Het café puilt uit van de Schalkefans, het bier vloeit rijkelijk. Wij nemen plaats aan de gereserveerde tafel, om daarna te genieten van een Duitse wedstrijdvoorbereiding (buffet met drank).

14.30 uur. Tijd voor de tocht naar het stadion, want over een uur is het al tijd voor de aftrap van Schalke – Mainz. Het is vanaf het café ongeveer 500 meter lopen tot de Arena, maar dat maakt het niet minder bijzonder. Duizenden Schalke-fans, van jong tot oud en allemaal in blauw-wit, bereiden zich buiten het stadion voor op de wedstrijd. Verschillende stands verkopen fan-artikelen, de muziek bonkt en er wordt meegezongen. Wij sluiten aan in de rij voor de ingang van het stadion.

15.00 uur. Een half uur voor de aftrap van de wedstrijd zijn we in het stadion. De Nordkurve, de staantribune van de harde kern van Schalke, is al compleet gevuld. Wij zitten aan de lange zijde in de tweede ring, prima plekken met goed zicht over het veld. De sfeer voorafgaand aan de wedstrijd is al bijzonder. Bij het noemen van de opstellingen gonst de achternaam van de speler door het stadion. Alle blauwwitten zwaaien met sjaaltjes bij het horen van het clublied. Dat belooft wat voor de wedstrijd.

15.30 uur. Tijd voor de aftrap bij Schalke – Mainz. Het stadion is inmiddels stampvol (60.904 toeschouwers) en helemaal blauw. Niet van de politie, want die zijn niet te zien in het stadion. Achter ons zit een man, compleet in het rood van Mainz. Naast hem zit een Schalkefan, compleet in blauw met sjaaltjes om zijn armen. Om en om halen ze voor elkaar bier. Hetgeen achter ons typeert de Duitse voetbalbeleving.
Schalke is voor eigen publiek goed begonnen aan de wedstrijd tegen de ploeg die twee punten minder heeft. Al vroeg in de wedstrijd zet Nederlander Klaas-Jan Huntelaar de Königsblauen van Schalke op voorsprong, zijn 99e doelpunt in dienst van de Duitsers. Met de rust staat het 2-1, door twee doelpunten van Huntelaar. De sfeer in het stadion is onbeschrijfelijk, bij het horen van de woorden ‘steh auf’ gaat werkelijk iedereen in het stadion staan voor Schalke. Het ‘lawaai’ dat van de Nordkurve afkomt is nergens mee te vergelijken.

Na rust komt Schalke sterk uit de kleedkamer. Al snel komt Schalke op 3-1 voorsprong en lijkt de wedstrijd gespeeld. Het mooiste moment moet dan nog komen: de derde en dus een hattrick voor Klaas-Jan Huntelaar, die daarmee zijn 101e doelpunt voor Schalke maakt. Dit is hoe dat dan klinkt na zijn doelpunt:

Wat na de 4-1 stand opvalt is dat de honderden supporters in het uitvak het feestje gewoon meevieren met de fans van Schalke 04. De Mainz-supporter achter ons baalt, maar haalt nog maar eens bier voor hem en voor de Schalkefan naast hem.
± 17.15 uur. Het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Schalke wint met 4-1 van Mainz en behaalt daarmee een belangrijke overwinning. Dat is te zien in het stadion, want bijna iedereen blijft nog even hangen, waarna de spelers een rondje maken om de supporters te bedanken. De spelers blijven vervolgens even hangen voor de Nordkurve, de harde kern die de gehele wedstrijd achter elkaar heeft doorgezongen.

Om kwart over zes gaat de bus terug naar de Achterhoek, dus we hebben nog even de tijd om een broodje Bratwurst naar binnen te werken en drankje te nuttigen. Een poging om nog een Klaas-Jan Huntelaar sjaal te bemachtigen mislukt: de sjaal is na de hattrick van de Nederlander helemaal uitverkocht.
Voordat we richting de bus lopen neem ik nog even een kijkje in het inmiddels lege stadion, om de grote Arena ook nog in stilte mee te maken. Het veld wordt inmiddels alweer bijgewerkt. Het was een bijzondere middag in de Veltins Arena.

18.15 uur. De bus staat klaar bij Bistro Auf Schalke, waar de dag in Gelsenkirchen begon. We stappen in voor de rit terug richting Doetinchem. Alle 50 voetbalreizigers in de bus bezitten inmiddels wel een blauwwitte sjaal. Er wordt nagepraat over de wedstrijd, over Huntelaar, maar voornamelijk over de geweldige en vooral gemoedelijke sfeer in het stadion. ‘’Voetbal in Duitsland is er pas echt voor de supporters!’’, is een van de reacties die ik hoor in de bus. Anderhalf uur later, om 19.45 uur, komen we aan in Doetinchem.

Engeland of Duitsland. Het maakt niets uit, want de sfeer laat hoe dat ook een onvergetelijke indruk op je achter. Volgend jaar maak ik weer een voetbalreis, dat is in ieder geval zeker! Waarheen? Dat maakt mij niet uit, andere landen dan deze twee staan zeker nog op mijn lijstje. Het gaat tenslotte om de belevenis.

Want een voetbalreis… Dat is een ware belevenis! Ik kan u dan ook maar één tip geven: ervaar het zelf!

Michiel Fukking

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS