Voetbalreis Liverpool boeken
ALL_BLOGS

Top 10 stadions in Engeland

2024-01-25

Wat zijn de mooiste stadions van Engeland? Een vraag die vrijwel altijd tot discussie leidt. Zeker in het voetbalwalhalla waar talloze historische voetbaltempels te vinden zijn. Wij delen met jou onze top 10 stadions in Engeland.

Stadions Engeland: WembleyWirestock Creators / Shutterstock.com

1: Wembley Stadium, Londen

Het zal geen verrassing zijn. Wembley staat op de eerste plek in ons lijstje. Wie aan Engels voetbal denkt, denkt aan Wembley. Het enorme stadion heeft een illustere plaats in de voetbalgeschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Met ruim 90.000 zitplaatsen is het ook direct het grootste stadion van het land. 


‘nieuw’ Wembley

In 2007 werd het ‘nieuwe’ Wembley geopend. Natuurlijk gaat deze heilige voetbalgrond al veel langer mee dan een kleine twintig jaar. De enorme boog is iets van de laatste decennia. Voorheen stond het Wembley stadion vooral bekend om zijn torentjes. Het eerste Wembley had een capaciteit van 125.000 staanplaatsen, iets dat later werd teruggeschroefd om er 100.000 zitplekken van te maken. 


Historische grond

Naast dat Wembley natuurlijk prachtig is voor het oog en zo is gebouwd dat het gezang dubbel zo hard klinkt, is het sporthistorisch gezien ook een belangrijke plek. Zo werd in 1966 Engeland voor het eerst en ook direct voor het laatst wereldkampioen. Daarnaast vonden er twee finales van het Europees Kampioenschap plaats en was het achtmaal(!) het decor van een Champions League-finale.


Geen vast thuis

Een vaste bespeler is er niet voor Wembley. Tottenham Hotspur speelde hier een tijdje zijn thuiswedstrijd toen zij tijdelijk geen eigen onderkomen hadden door een verbouwing. Ook wordt hier jaarlijks de FA Cup- en League Cup-finale gespeeld. Daarnaast worden hier de thuiswedstrijden van Engeland gespeeld.

Stadions Engeland Old Traffordberm_teerawat / Shutterstock.com

2: Old Trafford, Manchester

Over stadions met historische waarde gesproken. Old Trafford, de thuishaven van topclub Manchester United, heeft zijn charme nooit verloren. De bakstenen muurtjes rondom de dug-out, de lage hoofdtribune en de typisch Engelse arbeidershuisjes aan de andere kant van het spoor. Bijzonder aan dit reeds 114 jaar oude stadion is dat het toch mee kan met de tijd en genoeg mogelijkheden biedt voor hospitality.


Wereldpubliek

Old Trafford is gelegen ten zuidwesten van het centrum van Manchester en heeft daardoor ook aan die kant van de stad de grootste support. Toch weten fans uit andere delen van de stad, het land en zelfs de wereld de club goed te vinden. Met ruim 75.000 zitplaatsen is het wekelijks vrijwel tot de nok gevuld. Zelfs nu Manchester United niet aan een van zijn beste perioden bezig is. 


Duits bombardement

De nodige verbouwingen en een bijna noodgedwongen einde van het stadion, hielden de voetbalfan niet weg uit een van de mooiste voetbalstadions van Engeland. Even leek het erop dat het over was voor Old Trafford, nadat het stadion na een Duits bombardement in puin lag. Manchester United moest uitwijken naar Maine Road van het rivaliserende Manchester City.

Anfield Liverpool FCPhotoLondonUK / Shutterstock.com

3: Anfield, Liverpool

Het lied You’ll Never Walk Alone is een van de redenen dat veel voetballiefhebbers Anfield hoog op het lijstje hebben staan van stadions in Engeland die ze willen bezoeken. Maar Anfield is natuurlijk veel meer dan een lied dat door tienduizenden luidkeels mee wordt gezongen. Het is een van de oudste stadions van het Verenigd Koninkrijk en herbergt daarmee een bak aan voetbalgeschiedenis. 


Everton FC
Wat veel mensen niet weten is dat Anfield vanaf 1884, direct na de opening, niet het thuis was van Liverpool FC maar van aartsrivaal Everton FC. Na wat onenigheid werd de huur van Anfield te hoog bevonden door Everton FC en zij lieten vervolgens een eigen stadion bouwen. Het huidige Goodison Park. Stadion eigenaar John Houlding liet het daar niet bij zitten en richtte een eigen voetbalclub op, genaamd Liverpool Football Club. 


The Kop

De laatstgenoemde voetbalclub verliet het stadion niet meer en liet het meermaals verbouwen tot een modern onderkomen dat voldoet aan alle wensen van de voetbalfan. Hierbij verloor het niet de charme die het ooit had. Gelegen midden in een volkswijk, met een enorme tribune The Kop en The Paisley Gateway, is het een van de meest unieke stadions van Engeland.

Villa Park gevelchettarin / Shutterstock.com

4: Villa Park, Birmingham

Bij voetbal in Engeland denk je wellicht direct aan Londen, Manchester of Liverpool. Toch is Birmingham ook een levendige voetbalstad. Met clubs als Aston Villa FC, Birmingham City, West Bromwich Albion, Wolverhampton Wanderers en Walsall FC is de keuze enorm bij een voetbalreis naar Birmingham. Wat ons betreft kun je bij een tripje naar de second city Villa Park niet overslaan.


Voetbalsprookjes

Villa Park is net als Anfield en Old Trafford een stadion uit de voetbaloudheid. Hier werden de eerste sportsprookjes geschreven. Dat Villa Park niet in de voorbijgaande jaren pas werd gebouwd, is te zien aan het voorkomen. De enorme bakstenen gevels doemen op boven het park waar het in gelegen is. Wat ons betreft is er een kenmerk dat vooral in het oog springt. De enorme gevel met de steile trappen is met alle pracht en praal alleen al een reden om af te reizen naar Aston Villa.


Kampioenen

In totaal werden er zeven landstitels gevierd in Villa Park. De laatste is inmiddels al wat tijd geleden. In 1981 vierden de Villans voor het laatst een kampioenschap op het hoogste niveau. Maar de afgelopen seizoen doen hopen. Villa bouwt langzaam toe naar een vaste plek in de top van Engeland. Nog een reden om snel een tripje te boeken naar Villa Park.

Newcastle United voetbalstadionTanasut Chindasuthi / Shutterstock.com

5: St James’ Park, Newcastle upon Tyne

St James’ Park is een van de meest iconische stadions van Engeland. Met twee enorme tribunes die boven de rest van het stadion uittorenen, is het zonder twijfel een van de meest unieke voetbaltempels van het land. St James’ Park werd vanaf 1880 bespeeld door Newcastle Rangers F.C. Vervolgens speelden ook Newcastle West End F.C., Newcastle East End F.C. en Newcastle United hun thuiswedstrijden in het St James’ Park. 


Sfeeracties

De laatstgenoemde club speelt hier op dit moment nog steeds. Dat men al sinds 1892 trots bespeler van dit stadion is, blijkt uit de prachtige sfeeracties van de fans. Vrijwel ieder seizoen komen zij op schitterende wijze terug op de roemruchte historie van hun ‘thuis’. Met ruim 52.000 toeschouwers is het wekelijks tot de nok toe gevuld. 


​Stadium of Light

Hoewel het noordoosten van Engeland dun bezaaid is met voetbalclubs, is er nog een enorm voetbalstadion te vinden. Sunderland, de grote rivaal van Newcastle United, speelt in het gigantische Stadium of Light. Maar toch verdient het St James’ Park want ons betreft een plekje in dit lijstje boven het stadion van Sunderland FC. 


Architect

Dat het onderkomen van Newcastle United een huzarenstukje is onder de voetbalstadions, komt mede door de architect die aan het stadion werkte. Archibald Leitch was betrokken bij het ontwerp. Geen onbekende naam in deze lijst. De Schot was ook betrokken bij het ontwerp van Anfield, Craven Cottage, Old Trafford, Selhurst Park, Villa Park en Stamford Bridge.

Fulham FC stadion EngelandCosmin Iftode / Shutterstock.com

6: Craven Cottage, Londen

Craven Cottage, althans sommige gedeelten ervan, is stokoud. De Cottage, waar het stadion naar vernoemd is, stamt uit 1780. Iets dat geen enkel voetbalstadion waar dan ook ter wereld nadoet. Maar het voelt een beetje als valsspelen. Pas in 1896 kwam er naast het iconische gebouwtje nog een stadion.


Vernieuwing

Inmiddels heeft Fulham wat werkzaamheden verricht om de tribunes acceptabel te maken voor de huidige tijd. De tribune aan de Theems-kant is zelfs kort geleden pas geopend en is in bezit van de nieuwste foefjes. Hiermee heeft Fulham ook alles in huis om de hospitality kant van de sport te bedienen. Toch is er nooit afscheid genomen van het unieke van Craven Cottage.


Charmant stadion

Het Fulham FC-stadion heeft behoorlijk wat charme. Een eeuwenoude Cottage op de hoek, houten stoeltjes op de oude tribune en de historische gable op de Haynes Stand. Het is zomaar een opsomming van attributen die Craven Cottage zo bijzonder maken. Ook zijn er nog oude turnstiles doe je moet passeren om het stadion te betreden.


Must-visit

Craven Cottage, waar Fulham FC zijn thuis vindt, ligt aan de westkant van Londen. Een citytrip naar de Engelse hoofdstad is makkelijk te combineren met een bezoek aan een wedstrijd in Craven Cottage. Wat ons betreft een must-visit. Het stadion van Fulham FC geeft een goed beeld van hoe Engels voetbal ooit bedoeld was.

Crystal Palace stadionCosmin Iftode / Shutterstock.com

7: Selhurst Park, Londen

Crystal Palace FC is sinds enkele jaren een vaste waarde in de Engelse Premier League. Zij spelen hun thuisduels in Selhurst Park, een alom gelouterd stadion. Voor de oplettende voetbalvolger is het ook nog het onderkomen van tv-serie team AFC Richmond in de serie Ted Lasso. 


Toevluchtsoord

Crystal Palace is de enige vaste bespeler van Selhurst Park. In 1924 trapten zij hier voor het eerst af. In de jaren die volgen, gebruiken ook Charlton Athletic en Wimbledon het stadion als toevluchtsoord. Na geschillen met de eigenaars moesten zij tijdelijk hun eigen onderkomen verlaten. Omdat zij naast Millwall FC de enige clubs zijn die ten zuiden van de Theems spelen, kwam de keuze snel te liggen op het grote Selhurst Park.


Traditioneel

Het stadion van Crystal Palace is een traditioneel stadion uit Engeland. Met zijn steile tribunes en zitplaatsen kort aan het veld is het voor de toeschouwer genieten. Verschillende renovaties zorgden voor een wat veranderd beeld van het stadion. Toch heeft het nooit zijn charme verloren. Het is letterlijk het middelpunt van de gemeenschap in het stadsdeel Croydon.

Chelsea FC stadion EngelandSilvi Photo / Shutterstock.com

Denk je aan Chelsea Football Club, dan denk je waarschijnlijk als eerst aan oliegeld en grote transfersommen. Toch gaat er achter deze miljoenenclub een echte cultstatus schuil. Chelsea FC is in de kern een echte volksclub. Voordat rijke Rus Roman Abramovitsj neerstreek in Stamford Bridge, was Chelsea niet anders dan clubs als Millwall en Leeds United; echt volks!


Geschiedenis geschreven

Stamford Bridge doet ondanks de enorme omvang terugdenken aan die tijd. Zitplekken kort aan het veld en vier ‘losse’ tribunes. Wij zijn fan van de ‘The Bridge’. Het is niet alleen een prachtig stadion om te zien, er is inmiddels ook historie geschreven. Zo werd Chelsea hier een aantal keer landskampioen, werden er sterren geboren en klonk er vaak de Champions League-hymne.


Begraven onder de penaltystip

Mocht je ooit tijdens een pubquiz de lugubere vraag moeten beantwoorden wie er onder de penaltystip is begraven in Stamford Bridge, dan geven wij je hier alvast het antwoord. Peter Osgood, oud-speler van Chelsea, is een ware clubheld. Met ruim 300 wedstrijden in het shirt van The Blues werd hij enorm gewaardeerd door de fans. Toen hij overleed in 2006, werd na de crematie zijn as onder de penaltystip voor de Shed End begraven.

Stadions Engeland - West HamCosmin Iftode / Shutterstock.com

Het London Stadium is enorm. Waar het Engeland gebruikelijk is dat stadions compact zijn, is het stadion van West Ham United FC dit allerminst. Waar het oorspronkelijk dienst deed als Olympisch Stadion voor de Olympische Spelen in Londen in 2012, heeft het inmiddels een makeover gehad en is het omgebouwd tot een voetbalstadion waar fans op een geweldige voetbalbeleving worden getrakteerd. 


Naar het veld toe gebouwd

Oorspronkelijk had het London Stadium slechts een ring. Die was ver van het veld verwijderd en erg hoog ten opzichte van het veld. Tussen het veld en de tribune was een hardloopbaan te vinden. Inmiddels is er een tribune ‘over’ de sintelbaan heen gebouwd. Hierdoor zitten de fans dichter op het veld en hangt er steeds meer een voetbalsfeer tijdens thuiswedstrijden van West Ham United. De club heeft al aangegeven nog meer tijd en geld te gaan investeren in het optimaliseren van de sfeer tijdens thuiswedstrijden. 


Queen Elisabeth Park

Het stadion van West Ham United is prachtig, maar laten we vooral de omgeving ook niet vergeten. Ten opzichte van het voormalige Upton Park is dit heel wat anders. Geen Engelse arbeiderswijk maar een langgestrekt park en met schitterend uitzicht op de skyline van Londen.


Stadions Engeland Tottenham HotspurMDI / Shutterstock.com

Het meest moderne stadion van het lijstje is het ‘nieuwe’ stadion van Tottenham Hotspur. De arena die werd gebouwd op de plek waar ooit het cultstadion White Hart Lane stond, is van de meest moderne foefjes voorzien. Zo worden de glazen bier van onderaf gevuld, wordt er gebruik gemaakt van enorme led screens en voert men voorafgaand aan wedstrijden een imposante lichtshow op. 


Nieuw niet altijd kil

Hoewel wij enorm fan zijn van authenticiteit en vooral het echte Engeland gevoel, doet het Tottenham Hotspur onderkomen absoluut geen afbreuk aan het Engels voetbal. Hoewel het moderner dan modern is, gaat het niet ten koste van de sfeer. Doordat de fans dicht bij het veld zitten en het dak zo is gebouwd dat het geluid binnen blijft, kan het hier spoken. De spelers krijgen hier zeker dat extra zetje in de rug. 


Britse arbeiderswijk

Hoewel het stadion hypermodern is, is de omliggende wijk nog klassiek Engels. De wijk Tottenham heeft alle charme die je verwacht in een Britse arbeiderswijk. De kleine huisjes, pubs en het gebrek aan groen geven je het echte voetbal in Engeland gevoel. Het is hier voorafgaand aan thuisduels van de Spurs dan ook enorm sfeervol.

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS