Real Madrid voetbalreis
ALL_BLOGS

​Tien Europese stadions met een fantastische voetbalsfeer

2017-01-21

Europa kent vele mooie voetbalstadions, met ieder een eigen verhaal maar mét een overeenkomst: de echte voetbalsfeer die je als supporter meegemaakt moet hebben. In deze blog lichten we – in willekeurige volgorde – tien Europese stadions uit.

door Niels Venus

1: Estadio Santiago Bernabéu - Real Madrid

We beginnen met Estadio Santiago Bernabéu, in de Spaanse hoofdstad Madrid. Met een capaciteit van meer dan 81.000 toeschouwers is het stadion van Real Madrid zeer indrukwekkend te noemen. Hoewel een stadiontour – met onder meer een panoramisch zicht op het veld – een absolute must is, mag een wedstrijd natuurlijk ontbreken. In februari en maart ontvangt De Koninklijke onder meer Napoli, Espanyol en Las Palmas.

2: Camp Nou - FC Barcelona

Camp Nou is het grootste stadion van Europa, met een capaciteit van bijna 100.000 plaatsen. De stoeltjes zijn rood en blauw gekleurd, naar de clubkleuren van Barca. Met name van de binnenkant oogt de voetbaltempel reusachtig, met op één van de lange zijdes de tekst Més que un club’ (Méér dan een club). De komende maanden speelt Barcelona thuis tegen onder andere Sporting Gijon, Celte De Vigo en Paris Saint-Germain.

3: Estadio Vicente Calderon - Atlético Madrid

Het Estadio Vicente Calderon kenmerkt zich door twee hoeken die niet als tribune zijn afgebouwd, waardoor er een prachtig uitzicht ontstaat. De sfeer tijdens wedstijden is fantastisch te noemen; negentig minuten lang worden de Madrilenen luidruchtig toegeschreeuwd en aangemoedigd. Medio 2017 krijgt Atlético Madrid een nieuw onderkomen en stijgt de capaciteit naar 75.000 stoeltjes. Eind februari speelt de ploeg de topper tegen FC Barcelona en ook Valencia en Sevilla komen nog op bezoek.

4: Emirates Stadium - Arsenal

Vanuit Spanje maken we de overstap naar Engeland. Naar het Emirates Stadium in Londen, om precies te zijn. Het gloednieuwe onderkomen – Arsenal speelt er sinds het seizoen 2006/'07 – is een van de mooiste stadions van Europa. Te beginnen met de buitenkant, met een standbeeld van Dennis Bergkamp en de prachtige aankleding van het stadion. Eenmaal binnenin kun je zelf concluderen dat de grasmat er het hele jaar door prachtig bij ligt. Bezoek eens een duel van Arsenal, bijvoorbeeld tegen Leicester City – en oordeel zelf!

5: Old Trafford - Manchester United

Een voetbalwedstrijd van Manchester United bijwonen is een indrukwekkende belevenis. Niet alleen vanwege het sfeervolle Old Trafford, maar ook door de absolute sterren die op het veld actief zijn. Maak samen met de ruim 75.000 toeschouwers de sfeer mee en vergeet niet om het standbeeld van Sir Alex Ferguson – die ruim 25 jaar trainer van Manchester United was – te bekijken.

6: Stadio Giuseppe Meazza/San Siro - AC Milan/Internazionale

Het Stadio Giuseppe Meazza, of voor Internazionale San Siro genoemd, is de thuishaven van twee voetbalclubs. Zowel AC Milan als Internazionale speelt er zijn thuisduels. Je hebt dus een meer mogelijkheden om een wedstrijd in dit stadion te bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar AC Milan tegen Fiorentina, of bezoek Internazionale tegen AS Roma. De sfeer in de Italiaanse voetbaltempel is uniek te noemen!

7: Allianz Arena - Bayern München

Van Italië door naar Duitsland, waar Bayern München op meerdere fronten een prima seizoen doormaakt. Wanneer de ploeg van Arjen Robben thuis speelt, is het stadion – van binnen en van buiten – rood verlicht. Met een capaciteit van 75.000 stoeltjes heerst er een echte voetbalsfeer. Op zaterdag 4 februari speelt Bayern thuis tegen Schalke 04: een mooie kans om een wedstrijd van dichtbij te bekijken!

8: Signal Iduna Park - Borussia Dortmund

Bij een lijstje over mooie stadions in Europa mag Borussia Dortmund (stadioncapaciteit 81.000) niet ontbreken. Die Gelbe Wand biedt plaats aan liefst 26.000 enthousiaste supporters en staat, zeker Europees, bekend als een van de meest fanatieke supportersschare. Op zaterdag 4 maart ontvangt Dortmund in eigen huis Bayer Leverkusen.

9: Veltins-Arena - Schalke 04

De Veltins-Arena in Gelsenkirchen is een van modernste stadions die de laatste jaren gebouwd zijn. Iedere thuiswedstrijd is het stadion gevuld met tientallen fanatieke 'Schalker', die – onder het genot van een biertje en een braadworst – hun ploeg naar de overwinning schreeuwen. Iedere supporter doet mee. Zaterdag 11 februari neemt Schalke het op tegen Hertha BSC.

10: Celtic Park - Celtic

Bij een goede voetbalsfeer, en ook nog eens een prachtig en groot stadion, denken veel supporters aan Celtic. En dat is terecht. Het complete stadion, gevuld met minimaal 55.000 supporters, kleurt groen. Het citaat op het standbeeld van oud-trainer John 'Jock' Stein is veelzeggend: "football without fans is nothing".

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS