Benfica Sevilla finale europa league
ALL_BLOGS

Decennia oude vloek teistert Benfica-fans nog elk jaar

2023-07-18

In de media wordt de vloek van Béla Guttmann nogal eens aangehaald wanneer Benfica in Europees verband speelt. Al decennialang achtervolgen de woorden van deze Hongaarse toptrainer iedereen die Benfica een warm hart toedraagt. Lees hier hoe een mythe waarheid werd en een smet is op de rijke historie van een van Portugals meest succesvolle clubs.

Béla Guttmann, de ontdekker van grootheid Eusebio en tweevoudig winnaar van de Europacup I, is bij uitstek de meest besproken trainer van SL Benfica ooit. Zelfs nu, ruim zestig jaar na zijn vertrek uit Lissabon, is men hem in het Estadio Da Luz nog niet vergeten.


Grote successen en plotseling vertrek

Guttmann was trainer van Benfica tijdens een van de meest succesvolle periodes uit de clubgeschiedenis. Hij won de Portugese beker, tweemaal de Portugese competitie én twee keer de Europacup I (voorganger van de Champions League). Dit deed hij allemaal in een tijdsbestek van drie seizoenen. Het hadden er meer kunnen zijn. Guttmann vond na twee Europese successen dat het tijd werd voor opslag. De clubleiding van Benfica ging daar niet in mee, tot in grote onvrede van de Hongaarse oefenmeester. Hij vond het welletjes en vertrok per direct bij de club uit Lissabon.

Benfica Eusebio StandbeeldGustavo Paduan / Shutterstock.com

Honderd jaar geen Europese finale

De Hongaar pakte zijn koffers en ging aan de slag bij het Uruguayaanse Peñarol. Toch kon hij het niet laten om een laatste sneer uit te delen aan zijn voormalig werkgever. Hij sprak weinig bemoedigende woorden uit: ‘Zonder mij zal Benfica in geen honderd jaar een Europese finale winnen’. Uiteraard werd deze uitspraak snel weggelachen door Benfica-fans. Dat men daar nu, zestig jaar later, anders over denkt moge duidelijk zijn. 

Grootheid Eusébio bleef ook na het vertrek van zijn ontdekker Guttmann nog jarenlang bij Benfica spelen. In de Portugese competitie bleef de club enorm succesvol. In twaalf seizoenen werd tien keer de nationale titel binnengehaald. Ook in Europa maakte Benfica nog steeds naam. Onder aanvoering van Eusébio kwamen O Glorioso van 1963 tot 1968 drie keer in de finale van Europacup I. Achtereenvolgend werd er verloren van AC Milan, Internazionale en Manchester United

Benfica Museum prijzenD. Ribeiro / Shutterstock.com

Finale droogte

Drie verloren finales gaat geen enkele fan in de koude kleren zitten. Langzaam begon het bijgeloof de overhand te nemen en ging men voorzichtig spreken over de vloek van Béla Guttmann. In 1983 werd er na een periode van finale droogte eindelijk weer gestreden om een Europese titel. Anderlecht moest verslagen worden om de UEFA Cup binnen te halen. Opnieuw lukte het Benfica niet om de ‘vloek’ te doorbreken. Anderlecht was met 2-1 te sterk.

Hans van Breukelen

In 1988 volgde een vierde Europacup I-finale. Ditmaal was PSV de tegenstander. Lang leek het goed te gaan voor Benfica. Het hield de Eindhovenaren lang op 0-0. Zo lang zelfs dat het duel beslist moest worden met behulp van een penaltyreeks. PSV-doelman Hans van Breukelen beleefde de avond van zijn leven en hielp de Philips Sport Vereniging eigenhandig aan de cup met de grote oren. Opnieuw een teleurstelling voor Benfica en haar fans.

Benfica Sevilla finale europa leagueph.FAB / Shutterstock.com

De hoop verloren?

Inmiddels is Benfica na de verloren finale van 1988 al vijf teleurstellingen verder. De vloek van Béla Guttmann begint steeds serieuzere vormen aan te nemen. Dat de honderd jaar na 1988 nog niet voorbij zijn, voelen de Benfica-fans ook in de jaren daarna. In 1990 staat Benfica voor het laatst in een Europacup I-finale. Wederom (zoals verwacht) wordt er verloren. Dit keer is AC Milan te sterk. Ook in deze eeuw delven de Lissabonners het onderspit. Chelsea is in 2013 in de Europa League de baas en het jaar erna wint Sevilla na een penaltyreeks dezelfde beker.

Benfica Bela Guttmann StandbeeldD. Ribeiro / Shutterstock.com

2062

Acht Europese finales werden er verloren sinds het vertrek van Guttmann. Hiermee is ‘de vloek van Béla Guttmann, een van de meest spraakmakende voetbalmythes ooit. Ondanks deze pikante uitspraak en het daarbij horende bijgeloof wordt de Hongaarse ex-trainer niet verguisd door de Benfica-aanhang. Sterker nog, hij is nog altijd geliefd. Met een stambeeld in het stadion wordt hij vereerd voor het behalen van zijn successen. Hij blijft tot op heden nog altijd de enige trainer die met O Glorioso een Europese prijs won. Of zijn vloek stand houdt is de vraag. Benfica heeft nog tot 2062 om het bijgeloof te doorbreken.


Wil jij in 2023-2024 graag eens een wedstrijd van SL Benfica bezoeken? Klik dan hier voor het gehele aanbod!

ALL_BLOGS