Etihad Stadium van Manchester City
ALL_BLOGS

Voetbalclubs in Manchester

2023-01-02

Er zijn in totaal 8 professionele voetbalclubs in Manchester. Al deze clubs liggen binnen de grenzen van Greater Manchester en spelen in de English National League of hoger. Daarnaast zijn er ook nog tal van clubs in zo'n anderhalf uur te bereiken vanuit het centrum van Manchester. Het is een perfecte stad voor een bezoek aan meerdere voetbalwedstrijden in een weekend.

Voetbalclubs Manchester in de Premier League

Het hoogste niveau van Engeland staat bekend als de Premier League. Deze competitie geldt wereldwijd als een van de de meest vooruitstrevende, competitieve en populaire competities. Manchester heeft altijd een grote invloed gehad op dit niveau. Tot op de dag van vandaag dingen er nog altijd voetbalclubs uit Manchester mee naar de landstitel. Combineer een bezoek aan Manchester City of Manchester United met een wedstrijd bij een van de vele andere omliggende clubs.

De volgende clubs uit Manchester zijn actief in de Premier League:

  • Manchester United
  • Manchester City

Voetbalclub Manchester United

Manchester United is een van 's werelds bekendste clubs. Al decennialang worden er grote successen gevierd in het iconische Old Trafford stadion. Voetballegendes als Cristiano Ronaldo, George Best en Ryan Giggs maakten vele minuten in het rood-wit. Inmiddels, bijna 150 jaar na de oprichting, is de prijzenkast van de Mancunians goed gevuld. Met twintig landstitels is het de meest succesvolle voetbalclub van Engeland. Ook wisten ze twaalf keer de FA Cup en vijf keer de League Cup te winnen. Ook binnen het Europees continent maakten de roodhemden indruk. De Champions League (voorheen Europa Cup I) staat drievoudig in de prijzenkast in Old Trafford.

Voor Nederlanders is Manchester United een bekende bestemming. In het verleden was Louis van Gaal coach en inmiddels staat Erik ten Hag voor de groep. Ook zijn er tal van Nederlandse spelers die uitkwamen voor de Red Devils. Voorbeelden hiervan zijn Ruud van Nistelrooy, Robin van Persie, Edwin van der Sar en Memphis Depay.

Voetbalclub Manchester City

Manchester City is een echte Engelse volksclub die je eens in je leven bezocht moet hebben. Hoewel het de laatste jaren vooral bekend is van de vele successen en grote investeringen, zijn de Citizens dé club voor de working-class van Manchester. Voordat het in 2012 op memorabele wijze de landstitel behaalde, werd het twee keer eerder kampioen. Inmiddels staan er acht landstitels in de prijzenkast. een Champions League-beker ontbreekt nog wel. In 2021 was het dichtbij, maar werd er uiteindelijk in de finale verloren.


Etihad Stadium van Manchester City

Voetbalclubs Manchester in de Championship

Door de jaren heen waren er verschillende clubs uit de regio Manchester die meestreden om kampioenschap in de Championship. Jarenlang was het de vaste competitie van Manchester City. Inmiddels is er nog maar één club uit de regio actief in de Championship.

De volgende clubs uit Manchester zijn actief in de Championship:

Voetbalclub Wigan Athletic

Voor Engelse begrippen is Wigan Athletic nog een erg jonge club. The Latics werden pas in 1932 opgericht en is daarmee nog geen honderd jaar oud. Grote successen werden er nog niet gevierd in Wigan. Althans, vergeleken met de successen die Manchester City en United inmiddels boekten. Bij Wigan Athletic kijkt men vooral trots terug op een mooie bekercampagne in FA Cup van 2012-2013. Geheel tegen de verwachting in wonnen zij dat toernooi waardoor het voor het eerst deel mocht nemen aan een Europese clubcompetitie. In 2013-2014 trof Wigan Athletic het Sloveense FK Maribor, het Russische Rubin Kazan en het Belgische Zulte Waregem. Het werd geen succes. Er werd slechts een keer gewonnen waardoor het pijnlijk onderaan eindigde. Toch zal de Europese campagne vele supporters nog decennia bijblijven. Zeker aangezien dat in hetzelfde seizoen als de beker werd gewonnen, de club degradeerde naar het laagste niveau. De fans zagen dus Championship- en Europees-voetbal in hetzelfde seizoen. Een unieke situatie.

Voetbalreis Bolton WanderersTMA Harding / Shutterstock.com

Voetbalclubs Manchester in de League One

Er zijn weinig competities ter wereld die zo veel van samenstelling veranderen als de League One. Ook het aantal voetbalclubs uit Manchester in de League One varieert sterk per jaar. In 2021 degradeerde Rochdale naar de League Two. In het seizoen 2022-2023 is enkel Bolton Wanderers afkomstig uit Greater Manchester.

De volgende clubs uit Manchester zijn actief in de League One:

  • Bolton Wanderers

Voetbalclubs Bolton Wanderers

Tussen 2002 en 2012 en in de jaren '50 van de vorige eeuw was Bolton Wanderers niet weg te denken uit de Premier League. In de jaren erna verdween de club wat in de vergetelheid. Maar wie de club kent, weet dat ze altijd sterker terugkomen. Zo wist het zich in 2006 en 2008 zelfs te plaatsen voor Europees voetbal. Met gelijke spelen tegen Bayern München en Sevilla en een overwinning tegen Atlético Madrid wist Bolton zich ook in Europees opzicht op de kaart te zetten. De grootste successen van The Trotters zijn vier FA Cup-titels, al dateren die al van op zijn minst zestig jaar geleden.

Salford CityMark Percy / Shutterstock.com

Voetbalclubs in Manchester in de League Two

De League Two is op het moment het niveau voor drie clubs uit Greater Manchester. Vanuit deze competitie kunnen clubs degraderen naar een semi-professioneel niveau. De League Two is de hekkensluiter als het gaat om het professionele voetbal in Engeland.

De volgende clubs uit Manchester zijn actief in de League Two:

  • Salford City FC
  • Rochdale AFC
  • Stockport County

Voetbalclub Salford City

Salford City FC maakte de afgelopen jaren een grootse metamorfose door. Tot aan 2014 was Salford niet meer dan een amateurclub op maximaal het zevende niveau van Engeland. Sinds The Class of '92 de club overnam, groeien The Ammies gestaag door. De club werd wereldnieuws door de nieuwe eigenaars. Het is namelijk een consortium met verschillende oudgedienden van Manchester United. David Beckham, Ryan Giggs, Gary Neville, Paul Scholes, Phillip Neville, Nicky Butt en miljardair Peter Lim zijn allen voor een deel eigenaar van de club. Sinds deze groep Manchester United-legendes instapte, groeide de club uit tot een stabiele ploeg in de League Two. Het is wachten op het moment dat de club doorstoot naar de League One.

Voetbalclub Rochdale AFC

Rochdale AFC is een van de grijze muizen in het Engels betaald voetbal. The Dale werd in 1907 opgericht en speelt sinds 1922 onafgebroken betaald voetbal. Toch wist men nooit door te stoten tot het tweede niveau, laat staan de Premier League of First Division. Het eindigde een aantal keer bovenin in de Third Division (nu League One) maar promoveerde nooit. De laatste jaren leken zwaar voor Rochdale AFC. Waar het in 2015 nog in het linkerrijtje stond in de League One, moest het vorig jaar nog vrezen voor degradatie naar de National League.

Voetbalclub Stockport County

Stockport County is een populaire club onder voetbalromantici. Het gold tijdens het interbellum als een vooraanstaande club die vast op het tweede niveau van Engeland uitkwam. Ook in de jaren '90 deden The Hatters leuk mee in de Championship. Toch brak er aan het begin van deze eeuw een donkere tijd aan in Edgeley Park, dat inmiddels net zo'n iconische status heeft als de club zelf. Stockport County degradeerde zowat elke drie jaar en speelde in 2013 zelfs in de National League North (het zesde niveau van Engeland). Het herstel zette zich vervolgens langzaam in. Het doel van Stockport County is om binnen afzienbare tijd weer terug te keren in de Championship.

Voetbalclubs in Manchester in de National League

Hoewel de National League officieel geen betaald voetbal meer is, nemen wij deze competitie nog maar mee voor de aardigheid. Zeker gezien Oldham Athletic, als club van binnen de grenzen van Greater Manchester, absoluut niet over het hoofd gezien mag worden.

De volgende clubs uit Manchester zijn actief in de National League:

  • Oldham Athletic FC

Voetbalclub Oldham Athletic FC

Oldham Athletic degradeerde afgelopen jaar voor het eerst in de clubgeschiedenis uit de Football League. De fans moesten (tijdelijk) afscheid nemen van het betaald voetbal. Geen derby's meer tegen Rochdale AFC voor de fans van The Latics. Het zal even wennen zijn in Boundary Park. Het doel is om zo snel mogelijk weer Football League-wedstrijden te kunnen spelen in het stadion dat inmiddels een iconische status heeft verworven.


burnley

Voetbalclubs in de omgeving van Greater Manchester

Greater Manchester oftewel de metropool Manchester huisvest vele voetbalclubs. Ook in de directe omgeving wordt er veel gevoetbald. Wij hebben de clubs die binnen twee uur te bereiken zijn met het openbaar vervoer vanuit het centrum van Manchester op een rijtje gezet. Maak de combinatie tussen een bezoek aan Manchester United of City en pak direct een dagje mee bij Liverpool FC, Everton FC of Leeds United! Zoals je hieronder ziet is er keuze genoeg!

De volgende clubs zijn binnen twee uur te bereiken met het openbaar vervoer vanuit Manchester:

  • Liverpool FC
  • Everton FC
  • Leeds United FC
  • Burnley FC
  • Preston North End FC
  • Blackburn Rovers FC
  • Accrington Stanley FC
  • Huddersfield Town FC
  • Sheffield United FC
  • Sheffield Wednesday FC
  • Halifax Town FC
  • Altrincham FC
  • Blackpool FC
  • Bradford City FC
  • Stoke City FC
  • Port Vale FC
  • Crewe Alexandra FC
  • Wrexham FC
  • Rotherham United FC
  • Barnsley FC
ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS