Xavi Simons RB Leipzig
ALL_BLOGS

Xavi Simons: een van Nederlands grootste talenten ooit?

2024-03-27

Xavi Simons is een van de meest besproken Nederlandse voetballers van het moment. De nog piepjonge balvirtuoos heeft er al jaren aan faam op zitten, maar is nog altijd aan het prille begin van zijn voetbalcarrière. Wat maakt Simons tot wie hij is en wat kunnen wij van hem verwachten in de toekomst?

Xavi Simons als jeugdig uithangbord Nike

Nike staat erom bekend dat het de grootste voetballers ter wereld onder contract heeft om hun merk aan te prijzen. Xavi Simons werd al ver voordat hij zijn eerste stappen zette als profvoetballer benaderd door het gigantische sportmerk. Op dertienjarige leeftijd werd hij al een van de gezichten die geregeld terugkwam op TV als het gaat om het aanprijzen van Nike.

Simons viel ook al op jonge leeftijd op vanwege zijn voetbalkwaliteiten. Al van jongs af aan werd hij gezien als een van de meest belovende spelers ter wereld. FC Barcelona was er dan ook als de kippen bij om hem aan de club te binden. Hij doorliep de nodige jeugdelftallen van de Catalaanse grootmacht alvorens hij koos voor Mino Raiola als zaakwaarnemer.

Xavi Simons PSGVictor Velter / Shutterstock.com

Xavi Simons weggekaapt door Paris Saint-Germain

Hoewel Xavi Simons enorm geliefd was bij FC Barcelona en die waardering op bijna ieder vlak door de jonge superster werd gevoeld, kwam hij er met de Spaanse topclub op contractueel niveau niet uit. Paris Saint-Germain bleek uiteindelijk de meest succesvolle kaper op de kust. Zij wisten hem met een contract voor drie jaar en een miljoen euro te verleiden tot een overstap naar de Franse hoofdstad. 

Waar hij bij FC Barcelona nog niet de kans kreeg om zichzelf in het eerste elftal te bewijzen, maakte hij PSG wel zijn profdebuut. Op 10 februari 2021 verving hij Julian Draxler tijdens een bekerwedstrijd tegen SM Caen. Twee maanden later maakte hij zijn eerste minuten in de Ligue 1. Toch leek de jonge Nederlander niet direct in aanmerking te komen voor een basisplek bij de Parijzenaren.

Xavi Simons PSVOrange Pictures / Shutterstock.com

Xavi Simons ‘terug’ in Nederland

Xavi Simons, die vrijwel zijn hele leven in Spanje woonde, liet ook bij Paris Saint-Germain zijn contract aflopen. Een directe overstap naar een andere topclub zou betekenen dat de jonge balvirtuoos wederom niet de kans kreeg waar hij naar op zoek was. Daarom koos hij ervoor om terug te keren naar zijn land van geboorte Nederland. 

PSV wist Simons voor vijf jaar te strikken. Een megadeal voor de Eindhovenaren. Kosteloos een van de grootste talenten ter wereld aan je binden, moest wel geweldig veel geld op gaan leveren in de toekomst. Althans, dat leek. Later lekte de clausule uit waarin stond dat PSG voor slechts zes miljoen euro Simons ‘gewoon’ terug kon kopen. 

Direct tijdens zijn debuut liet de technische voetballer zich gelden. In de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax vond hij direct het net. In het enige seizoen dat Simons voor PSV speelde, liet hij direct zien hoe goed hij is. In 34 wedstrijden kwam hij tot 19 goals. Schitterende statistieken voor een 19-jarige voetballer.

Xavi Simons RB LeipzigVitalii Vitleo / Shutterstock.com

Xavi Simons kiest wederom voor Parijs

PSG had na een seizoen genoeg gezien en lichtte direct de clausule in het contract bij PSV. Zes miljoen was een koopje voor een speler met zulke statistieken. Uiteindelijk had Simons het laatste woord en gaf voor de tweede keer in twee jaar zijn jawoord voor een contract bij PSG. 

Zonder ook maar een minuut te spelen in Parijs ging Simons direct een nieuw tijdelijk avontuur aan. RB Leipzig, dat bekendstaat als de kraamkamer van grote talenten, greep zijn kans en wist Xavi Simons voor een jaar aan zich te binden. Dit seizoen doet de aanvallende middenvelder het ook in Duitsland uitstekend. Met doelpunten, assist en geweldige acties vermaakt hij vriend en vijand wekelijks. 

Xavi Simons OranjeOrange Pictures / Shutterstock.com

Valse start Xavi Simons bij Oranje

Overal ging het Xavi Simons direct voor de wind. Behalve bij het Nederlands Elftal. In 2022 mocht hij zijn debuut maken in Oranje en werd hij ook direct meegenomen naar het Wereldkampioenschap in Qatar. Hier kon hij nog niet overtuigen. Ook in de hierop volgende duels kon Simons nog niet brengen wat hij in clubverband wel deed. Dat zorgde voor de nodige kritiek op de nog steeds pas 20-jarige voetballer. 

Of de druk op deze middenvelder terecht is, valt te betwijfelen. Hoewel Xavi Simons met zijn prestaties direct de lat hoog heeft gelegd, is de balvirtuoos echt pas net begonnen aan zijn profloopbaan. Door zijn prestaties krijgt hij direct het predicaat ‘grote meneer’ opgespeld.

Xavi Simons als favoriet voor een toekomstige Ballon d’Or?

Veel analisten noemen Xavi Simons nu al in een zucht met de Ballon d’Or. Dat de jonge aanvallende middenvelder zomaar eens de beste speler ter wereld kan worden, is geen twijfel over mogelijk. Toch is de concurrentie moordend. Voetballend in een generatie met sterren als Erling Haaland, Vinicius Junior, Jude Bellingham en opkomende wonderkids Endrick en Lamine Yamal; dingt hij niet als enige mee naar die titel.

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS