Voetbalreizen naar de Derby Madonnina bekijken
ALL_BLOGS

​Zuid-Europese derby’s: een must voor iedere voetballiefhebber

2020-01-24

Zuid-Europese derby’s, zijn voor de buitenstaander een ongrijpbaar, wonderbaarlijk fenomeen. Als insider heb je vrijwel continu het gevoel dat het zwaard van Damocles boven je hoofd hangt. In no-time kan een euforisch gevoel worden omgezet tot een nachtmerrie. Of, zoals het in de meest mooie dromen van supporters gaat, precies andersom.

Met bezwete handpalmen en bloeddoorlopen ogen vanwege de slechte nachtrust betreden de meeste fans het stadion voorafgaand aan een derby. Het lijden is al een tijd gaande. Men leeft al geruime tijd voor het startsignaal van de scheidsrechter naar de wedstrijd toe. Al is het niet dagen, dan wel weken van tevoren gaat het maar over één duel op de tribunes; namelijk de derby.

Voetbalderby of veldslag?

Vanaf het eerste fluitsignaal is er geen moment van rust voor de spelers op het veld. Voor elke meter moet worden gestreden, want als dat niet gebeurt, zal snel het ongenoegen van de fans te horen zijn. Oud Sevilla-speler Julien Escudé omschreef de derby van Sevilla als ‘oorlog voeren’. En als we heel eerlijk zijn, heeft het er veel van weg. Spelers offeren zichzelf op voor de ‘vrijheid’ van anderen. Ook oud Atlético Madrid-trainer Luis Aragonés wilde in 1992 niks weten van tactiek tijdens een derby. Zijn woorden “vergeet tactiek, het is Real Madrid, ga het veld op en geef ze ervan langs”, komen ieder jaar tijdens de Derby van Madrid nog meermaals voorbij.

De belangrijkste wedstrijd van het jaar

Op de tribune is de spanning zichtbaar. De een wisselt ijsberen af met het roerloos bekijken van de wedstrijd, de ander bijt op zijn vingers tot bloeden toe. De spanning is onmenselijk voor degenen die de clubs echt aan het hart gaan. Een kampioenschap is mooi, maar een derbywinst overstijgt alles. Hoe slecht de club ook draait, een derbywinst maakt veel goed. Zo erkende Joaquín ook in 2018 na een 5-3 overwinning van Real Betis in El Gran Derbí. “Voor de mensen in Sevilla is de derby een van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar. Een overwinning kan je hele seizoen redden.”

De nasleep

Als de strijdbijl erbij is neergelegd en de uitslag bekend is, breekt er of een groot volksfeest uit, of er wordt gerouwd alsof er trouwe vriend overleden is. Real Betis won in 2018 ‘de belangrijkste wedstrijd van het jaar’ met 5-3 en Betis-aanvoerder Joaquín beval alle supporters om niet uit te rusten maar de overwinning goed te vieren. “Vanavond mag niemand uitrusten en niemand zal Nestea drinken. Iedereen wie voor vijf uur in de ochtend thuis is, verdient een boete”.

Een derby bezoeken

Voor de echte fans is een derby een van de belangrijkste momenten van het jaar, maar als neutraal voetballiefhebber is het minstens net zo aantrekkelijk om zo’n wedstrijd bij te wonen. De beleving vanaf de tribunes is aanstekelijk en tegelijkertijd magisch om mee te maken. De hartstocht slaat al snel over op ons normaal gesproken zo nuchtere Noord-Europeanen. Voor je het weet vlieg je uit blijdschap in de armen van de tot op een paar seconden geleden nog onbekende Portugese, Italiaanse of Spaanse buurman.

Ieder seizoen zijn er weer een aantal prachtige derby’s gepland in de hoogste competities van de Zuid-Europese landen. Inmiddels zit de winterstop erop en kijken wij ook alweer uit naar de resterende prachtduels. Hieronder is een overzicht te vinden van alle Zuid-Europese derby’s tot aan het einde van het seizoen. Ook jij kunt hier nog bij zijn. Klik op de link om ons arrangement te bekijken!

Primera División

09/02 Real Sociedad - Athletic Bilbao

15/03 Sevilla - Real Betis

15/03 Valencia C.F. - Levante

10/05 FC Barcelona - RCD Espanyol

Serie A

09/02 Internazionale - AC Milan

04/04 Juventus - Torino

03/05 Sampdoria - Genoa

Primeira Liga

17/05 SL Benfica - Sporting CP

Serbian SuperLiga

01/03 Rode Ster Belgrado - FK Partizan

ALL_BLOGS