Bezoek een voetbalwedstrijd van Manchester United in Old Trafford

De mooiste Champions League finale

De Champions League finale van: Manchester United

Natuurlijk zijn er genoeg wedstrijden die het verdienen om als mooiste Champions League finale te worden bestempeld. Toch is er één die er volgens ons echt uitspringt. Op 26 mei 1999 is het Camp Nou in Barcelona volgepakt voor dé wedstrijd van het jaar. De UEFA Champions League finale tussen Bayern München en Manchester United maakt uit welke club zich de beste van Europa mag noemen. Op nationaal niveau hadden beide clubs zich al bewezen door landskampioen te worden. De focus kon dus bij de finalisten volledig op het onderling treffen. Opvallend is dat de teams elkaar ook al troffen in de groepsfase. Bayern München was de meest gelukkige met een eerste plek. Met één punt minder dan de Duitsers bleef Manchester United FC Barcelona en Brøndby IF voor. Het begin van een interessante rit richting de grote finale.

Niet de eerste ontsnapping

In 1999 waren er slechts 32 deelnemers onderdeel van het eindtoernooi van de Champions League. Ploegen die door de groepsfase heen kwamen, begonnen direct aan de kwartfinale. Manchester United trof Internazionale en wist op basis van twee wedstrijden met 3-1 te winnen. Een knappe prestatie van de Mancunians. Bayern trof het wat beter en hoeft tijdens de kwartfinale niet eens de landsgrenzen te overschrijden. In Kaisernslautern wordt een degelijke tegenstander getroffen. Toch lijkt de wedstrijd al gespeeld te zijn voordat men elkaar voor de tweede keer treft. In München wint de thuisploeg met 2-0. In het uitduel wordt er ook met speels gemak afgerekend met de opponent. Ook de tweede horde op weg naar de mooiste Champions League finale ooit is overleefd.

Afrekenen met landgenoot Kaisernslautern is één, maar Oekraïens kampioen Dinamo Kiev opzij zetten is andere koek. De Oekraïners overtuigen al het gehele toernooi door slechts 1 keer te verliezen in 8 duels. In kwartfinale moest zelfs het ijzersterke Real Madrid zijn meerdere erkennen aan Dinamo. In Oekraïne komt Bayern dan ook met de schrik vrij. Voor de ogen van 80.000 dolenthousiaste Oekraïners komen de Duitsers niet verder dan een 3-3 gelijkspel. In München wordt er uiteindelijk toch afgerekend met het equipe van onder meer toptalent Andriy Shevchenko.

Manchester United mag opnieuw naar op pad naar Noord-Italië. Juventus, destijds de werkgever van onder meer Zinedine Zidane, houdt de Engelsen op een 1-1 gelijkspel. Genoeg voer voor een spektakelstuk in het noorden van Engeland. Dat spektakel gaat er ook komen. Al snel komt De Oude Dame op een 0-2 voorsprong. Manchester United recht de rug en komen nog voor de rust op gelijke hoogte. Echter duurt het tot in de slotminuten tot er weer een doelpunt valt. Andy Cole, een van de zeer begaafde spitsen van het Manchester United van die tijd helpt The Red Devils in de 83e minuut aan een 3-2 overwinning.

De beste Champions League finale ooit?

De Mancunians horen volgens vele Italianen niet thuis in de finale door de grote ontsnapping eerder in het toernooi. Deze gedachte lijkt bevestigd te worden wanneer de wedstrijd tegen Bayern München zes minuten onderweg is. Mario Basler verschalkt Manchester United-doelman Peter Schmeichel met een simpele vrije trap en brengt zo de Rekordmeister al vroeg op voorsprong. Lang houden de Duitsers stand met flamboyant voetbal. In de 75e minuut is het wederom Basler die Schmeichel te slim af. Een stiftbal passeert de Deense doelman maar ketst onverhoopt af van de binnenkant van de paal. De Britten komen met de schrik vrij. Niet heel veel later lijkt zelfs opnieuw het doek te vallen. Carsten Jancker helpt met een kiezelharde omhaal op de lat de volgende grote kans om zeep.

Sir. Alex Ferguson broedt inmiddels op zijn meesterplan om de wedstrijd alsnog in zijn voordeel te beslissen. Teddy Sheringham en Ole Gunnar Solksjaer zouden zijn team als wissels een extra impuls moeten geven. Dat die extra aanvallende stootkracht zorgt voor een van de meest onwaarschijnlijke slotfases in de voetbalhistorie, weet hij dan nog niet. Het is als een droom die uitkomt voor de elke United-fan. Teddy Sheringham probeert uit wanhoop een verdwaalde corner nog te schampen. Dat lukt en de bal valt achter de verbouwereerde doelman Oliver Kahn, die het de hele wedstrijd opmerkelijk rustig heeft gehad. Nog geen twee minuten later gebeurt het onwaarschijnlijke. Ole Gunnar Solksjaer slaat toe en helpt Manchester United voor het eerst sinds 1968 aan de cup met de grote oren. De mooiste Champions League finale ooit, met dank aan Sir. Alex Ferguson, eindigt in het voordeel van Manchester United.

Uiteraard zijn er genoeg voetbalreizen naar de Champions League te boeken bij Voetbalreizen.com. Klik op deze link voor ons aanbod!