Voetbalreizen Borussia Dortmund

Grootste stadions ter wereld

Grootste stadions ter wereld

1. 1st of May Stadium, Pyongyang, Noord-Korea (114.000)
De titel van het grootste stadion ter wereld gaat naar het 1st of May Stadium in Pyongyang. Het nationale stadion van Noord-Korea biedt met afstand de meeste ruimte aan toeschouwers tijdens (sport)evenementen. Met 114.000 zitplaatsen is het stadion nog maar een schim van de gigantische arena die het ooit was. Op 1 mei 1989, waar de sportarena ook haar naam aan te danken heeft, werd de opening verricht voor een enorm festival dat plaatsvond in de Noord-Koreaanse hoofdstad. Destijds was er nog plek voor maarliefst 150.000(!) uitzinnige fans. In 2014 besloot men het stadion eens flink aan te pakken en werd de capaciteit teruggebracht naar 114.000. Een aantal waarmee het voorlopig ook nog wel even vooruit kan als het grootste stadion ter wereld. Noord-Koreaans recordkampioen April 25 Sports Club deelt het 1st of May Stadium met het Noord-Koreaanse nationaal elftal.

2. Camp Nou, Barcelona, Spanje (99.354)
Misschien is Camp Nou niet het grootste stadion ter wereld; zonder twijfel is het wel de meest bekende sporttempel op aarde. Het gigantische stadion van FC Barcelona is voor veel voetbalfans zo goed als gelijk aan een bedevaartsoord. Spreek de gemiddelde voetballiefhebber aan en ze beweren al zeker eenmalig te zijn afgereisd naar het voetbalhart van de Catalaanse hoofdstad. De huidige capaciteit van 99.354 wordt binnen afzienbare tijd opgekrikt naar 105.000. Als alles volgens plan loopt zou de renovatie van het stadion in 2024 afgerond worden. Fans hoeven niet langer bang te zijn doorweekt thuis te komen van een wedstrijd van FC Barcelona. Het tweede grootste stadion ter wereld wordt voor het eerst in de geschiedenis voorzien van een dak dat alle tribunes overdekt. Overigens is een capaciteit van 105.000 niet het hoogste dat ooit werd bereikt in Camp Nou. Toen in 1986 Juventus op bezoek kwam tijdens de kwartfinale van de Europa Cup I waren er maarliefst 120.000 fans live getuige van een knappe 1-0 overwinning van de Catalanen.

Bekijk voetbalreizen naar Spanje > 

3. FNB Stadium, Johannesburg, Zuid-Afrika (94.734)
Aan het FNB Stadium hebben velen nog fijne, of in het geval van Nederlanders iets minder prettige, herinneringen. Voordat het Zuid-Afrikaans nationaal stadion als het FNB Stadium door het leven ging, stond het bekend als Soccer City. Deze enorme arena is vooral bekend van de finale tijdens het Wereldkampioenschap van 2010. Speciaal voor deze gelegenheid werd dit fantastische bouwwerk volledig gerenoveerd. Hoewel het stadion nog zelden vol zit, is het nog altijd gewoon in gebruik. Het Zuid-Afrikaanse Kaizer Chiefs heeft samen met het nationale elftal van Zuid-Afrika de eer om haar thuiswedstrijden in het derde grootste stadion ter wereld te mogen spelen.

4. Wembley Stadium, Londen, Verenigd Koninkrijk (90.000)
Voor Engelsen is er geen enkel stadion ter wereld zo iconisch als Wembley. Als thuishaven van het nationaal elftal én het strijdtoneel tijdens bekerfinales en play-offs is men in het Verenigd Koninkrijk maar al te trots op deze majestueuze voetbalarena. Hoewel het vierde grootste stadion ter wereld geen vaste bespeler heeft, speelde Tottenham Hotspur nog redelijk recent al haar thuiswedstrijden in het Wembley Stadium. Tijdens de bouw van de huidige thuishaven van de Spurs werd er gekozen voor een tijdelijk onderkomen in het nationaal stadion van Engeland. Bij het Wembley dat voor haar verbouwing getypeerd werd door de torentjes aan de voorkant van het bouwwerk, is inmiddels de enorme boogconstructie op het dak niet meer weg te denken. Het is zo gebouwd dat het gehele dak wordt gedragen door het immense metalen gevaarte.

Bekijk voetbalreizen naar Engeland > 

5. Estadio Azteca, Mexico Stad, Mexico (87.523)
Voor het laatste stadion uit dit lijstje verlaten we Europa weer. Het Estadio Azteca in Mexico staat met een capaciteit van 87.523 nog vijfde in dit rijtje, maar voor lang heel lang zal dat niet meer zijn. In 2022 verwacht Guangzhou Evergrande FC in China een stadion te openen voor 100.000 enthousiaste toeschouwers waarmee het tijdelijk zelfs Camp Nou van de troon stoot als nummer twee. Op dit moment zal niemand er om wakker liggen in de Mexicaanse hoofdstad. Men is trots op het Estadio Azteca en alles waar het voor staat. Tijdens wedstrijden van het Mexicaans elftal reizen de Mexicanen vanuit alle uithoeken van het land af naar de hoofdstad om dit prachtige stadion van dichtbij te zien. Ook nationale grootmachten Club América en Cruz Azul werken hun thuisduels af in dit gigantische bouwwerk.

Toekomstige superstadions

Met de huidige ontwikkelingen in de voetbalwereld is het naïef te denken dat dit lijstje over tien jaar nog helemaal hetzelfde is. Overal ter wereld doen architecten hun best om het grootste, meest moderne stadion ter wereld te ontwerpen. In Shanghai, Casablanca en Jakarta wordt er zelfs al gewerkt aan hypermoderne sportonderkomen met een enorme capaciteit. Toch is een nieuw glimmend stadion niet altijd alles. Neem nou het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund of Anfield van Liverpool FC. Beide zijn meerdere keren bescheiden uitgebreid. De ziel van de club is gewaarborgd. Of je nu van authentieke wat kleinere stadions houdt of liefhebber bent van architectonische hoogstandjes; we zullen het er allemaal over eens zijn dat de thuishaven het hart van de club vormt!

TITLE_VBR

SUBTITLE

  • Stel jouw voetbalreis zelf samen. In het boekingsproces kies je eenvoudig en flexibel hoe je reis eruit komt te zien.
  • Bij ons staan flexibiliteit, kwaliteit en persoonlijk contact hoog in het vaandel.
  • Bel met ons, chat met ons of bereik ons via ons 24/7 noodnummer.
  • Voetbalreizen.com biedt je de garantie dat niemand alleen zit! *zie voordelen