Scottish Premiership voetbalreizen & tickets

Aanbod
  • Aanbod
  • Sfeerimpressie
  • Competitie info
Club
Tegenstander
Vervoer
Wedstrijd datum

Er zijn op dit moment geen wedstrijden bekend, wil je als eerste op de hoogte worden gebracht van de nieuwe mogelijkheden in het seizoen 2018 - 2019 en profiteren van de scherpste prijzen en volledige beschikbaarheid?
Laat dan hier vrijblijvend je gegevens achter. Zodra het nieuwe speelschema bekend is gemaakt zullen wij op basis van jouw gegevens vrijblijvend een offerte sturen of contact opnemen.

Sfeerimpressie

Het ontstaan van de Scottish Premiership

Georganiseerde voetbalwedstrijden in Schotland begonnen pas in 1873, nadat de Schotse voetbalbond werd opgericht.

In maart 1890 schreef de secretaris van Renton aan dertien andere clubs een uitnodiging voor een nieuwe voetbalcompetitie. Enkel Queen’s Park, de oudste voetbalclub van Schotland, kreeg geen uitnodiging. Dit vanwege hun afkeer tegen professionalisatie van de sport.

The Scottish Football League werd ingehuldigd op 30 april 1890, het eerste seizoen werd begonnen met 11 clubs. In het seizoen 1890 staken Rangers en Dumbarton met kop en schouders boven de rest uit. Beide clubs sloten de competitie af met 29 punten, waardoor een play-offwedstrijd de beslissing over het kampioenschap moest brengen. De allesbeslissende wedstrijd eindigde in 2-2, waarna Rangers zich na een penaltyreeks kroonde tot eerste kampioen van de Schotse competitie.

De competitie bleek zeer succesvol te zijn en werd er in 1893 een tweede divisie gevormd door clubs op te nemen die eerder actief waren in de Scottish Football Alliance. In eerste instantie werd de promotieregeling via een stemming geregeld, vanaf 1922 werd de promotie automatisch. Na de oorlog werden de competities omgedoopt in divisies A, B en C. In de laagste competitie waren ook de reserve teams actief. Na een paar decennia lang in deze vorm gespeeld te hebben werd de competitie omgegooid door de bond. Men besloot vier divisies te organiseren met elk 10 teams.

De laatste 20 jaar waren er eigenlijk maar twee clubs die elkaar afwisselden met het kampioenschap en dat waren Celtic en Glasgow Rangers. Deze hegemonie werd doorbroken door Rangers zelf, door een faillissement van de club. Rangers werd teruggezet naar het vierde niveau van Schotland, maar is inmiddels weer opgeklommen tot de Premier League.

Kampioenen in de Schotse Premier League

Rangers FC is de club in Schotland met de meeste kampioenschappen. In totaal wonnen ze 54 keer het Schotse landskampioenschap waarbij Celtic tot 49 titels kwam.

De laatste 10 jaar:
2008-2009: Rangers FC
2009-2010: Rangers FC
2010-2011: Rangers FC
2011-2012: Celtic FC
2012-2013: Celtic FC
2013-2014: Celtic FC
2014-2015: Celtic FC
2015-2016: Celtic FC
2016-2017: Celtic FC
2017-2018: Celtic FC

Uitgelichte oud-trainer Schotse Premier League

Dick Advocaat, ook wel bekend als ‘’ de kleine generaal’’,werd geboren op 27 september 1947 in Den Haag. Magic Dick begon zijn carrière als voetballer in 1966 bij ADO Den Haag en groeide uit tot een echte cultheld. Na een mooie carrière bij verschillende clubs stopte hij in 1984 met voetballen. Dick begon al snel met zijn trainerscarrière en na onder andere FC Haarlem, SVV, het Nederlands elftal en PSV, kwam Dick Advocaat in 1998 bij Glasgow Rangers terecht. Hij pakte in zijn eerste seizoen meteen de ‘’triple’’, hij won het kampioenschap, de FA Cup en de League Cup. In januari 2002 stopte hij in Glasgow als coach en vervulde daarna de functie van technisch directeur. Hij pakte in totaal 5 prijzen met Glasgow Rangers.

Het grootste stadion van de Schotse Premiership

Het grootste stadion van Schotland is het Celtic Park van Celtic FC.

Het stadion is gebouwd in 1892 en is daarmee een van de oudste stadions van Schotland. Het stadion wordt ook wel het ‘’Paradise’’ en ‘’Parkhead’’ genoemd en is een van de grootste stadions in het Verenigd Koninkrijk. De voetbaltempel biedt plaats aan 60.411 toeschouwers.

Het kleinste stadion van de Premiership is het New Douglas Park in Hamilton, welke plaats biedt aan 5.510 toeschouwers.

The Old Firm

The Old Firm is de benaming voor de wedstrijden tussen Rangers en Celtic, dat minimaal viermaal in het jaar plaatsvind in de Schotse voetbalcompetitie. Het is de grootste wedstrijd in het voetbalseizoen van Schotland.

Toen Rangers gedwongen degradeerde wegens een faillissement werd de Old Firm 4 jaar niet gespeeld in de competitie.

Door de grote rivaliteit en vijandigheid tussen de supportersgroepen van de twee clubs, waarbij de haat tussen twee geloven, het katholieke geloof (Celtic) en het protestante geloof (Rangers), een grote rol speelt, gaat deze wedstrijd op in veel geweld en veel spanning. Ook wordt door de aanhangers van de Rangers vaak de hand geheven wat geassocieerd wordt met de Hitlergroet. Maar in feite is dat de voor de Ierse katholieken kwetsende ‘ Red hand of Ulster’. Op 1 februari 2015 werd de 400e Old Firm gespeeld, dit was de halve finale voor de Schotse Beker, en er gaan nog vele Old Firms volgen.

Feiten over de Schotse Premiership

  • Henrik Larsson maakte de meeste doelpunten in een seizoen, hij maakte voor Celtic in het seizoen 2000-2001 35 goals.
  • Het snelste doelpunt is gemaakt door Kris Commons van Celtic. Hij scoorde op 16 maart 2013 na 12.2 seconden de 1-0 tegen Aberdeen.
  • Topscoorder aller tijden in het Schotse voetbal is Kris Boyd, in totaal maakte hij 167 doelpunten.