Met tien voetbalclubs in Madrid is het zonder twijfel een voetbalmetropool. Iedereen kent clubs als Real Madrid en Atlético Madrid maar er is meer dan dat in de Spaanse hoofdstad. La Liga telt in totaal Madrileense clubs. Maak hier kennis met Spaanse voetbalhoofdstad Madrid en doe inspiratie op voor je volgende voetbalreis naar Spanje.

Voetbalclubs Madrid

Voetbalclubs Madrid in La Liga

La Liga is de hoogste voetbalcompetitie van Spanje. Met vier teams uit Madrid is de hoofdstad goed vertegenwoordigd. Al zijn er zelfs jaren geweest waarin een kwart van de Primera Division bestond uit Madrileense teams. Ben je op pad voor een voetbalreis naar Real Madrid of Atlético Madrid, dan is een combinatie met een bezoek aan Rayo Vallecano of Getafe snel gemaakt. Beide voetbalclubs zijn gevestigd in een buitenwijk van Madrid en goed te bereiken vanuit het centrum.

De volgende Madrileense voetbalclubs komen uit in La Liga:

Voetbalclubs Madrid Real Madrid

Voetbalclub Real Madrid

Zelfs de meeste niet voetballiefhebbers hebben wel ooit van Real Madrid gehoord. De Koninklijke zijn een gevestigde naam in het mondiale voetbal. Met veertien Champions League-titels is er geen club in Europees verband succesvoller dan Real Madrid. Daarnaast wonnen ze ook nog twee keer de UEFA Cup. Ze hebben ook in Spanje naam gemaakt. Met 35 landstitels zijn ze ook nationaal gezien de meest gedecoreerde club. Enkel FC Barcelona komt bij hen in de buurt.

Real Madrid is op alle vlakken een toonaangevende club. Er werden niet alleen vele successen gevierd, ook spelen ze vanaf 2023/2024 in een hypermodern onderkomen. Het Estadio Santiago Bernabéu wordt al een aantal jaar gerenoveerd en wordt binnen afzienbare tijd opgeleverd. De club heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis een sluitbaar dak, verrijdbare velden en een luxe 360-graden led-scherm. Een veel betere plek om voetbal te kijken, kun je haast niet meer vinden!

Voetbalclubs Madrid Atletico Madrid

Foto: Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Voetbalclub Atlético Madrid

Atlético Madrid is een van de grootste cultclubs van Spanje. Zelden groeit een volksclub uit tot het niveau dat Atleti heeft bereikt. Van een klein broertje van Real Madrid is absoluut geen sprake. Atlético Madrid werd elf keer landskampioen en werd ook nog tien keer tweede. Het meest recente kampioenschap werd behaald in 2021. Sinds Diego Simeone in 2011 is ingestapt heeft de club een ware metamorfose ondergaan. Het haalde onder zijn leiding zelfs twee keer de Champions League-finale. Iets dat hen hiervoor pas een keer eerder lukte.

Het voetbal van Atletico Madrid is goed, maar daar staat de club niet per se om bekend. Het zijn de fans die de club maken. Het is een cliché maar het is voor de Colchoneros zonder twijfel de waarheid. Waar het voorheen kon kolken in het Estadio Vicente Calderon, is het inmiddels het Wanda Metropolitano dat tweewekelijks veranderd in een onneembare vesting.

Voetbalclubs Madrid Rayo Vallecano

Foto: Saolab Press / Shutterstock.com

Voetbalclub Rayo Vallecano

Een van de meest unieke voetbalclubs in Madrid is zonder twijfel Rayo Vallecano. Los Franjirrojos is van oudsher een echte volksclub. Rayo speelt in een compact stadion genaamd Campo de Fútbol de Vallecas. Met drie stijle tribunes kort aan het veld kan het sfeertje voor de tegenstander enorm intimiderend zijn. Het is gelegen in de wijk Vallecas, dat bekend staat om het volkse karakter en de rijke geschiedenis van arbeidersbewegingen en sociale protestacties. Datzelfde arbeiderskarakter zit verweven in het DNA van de club. Zelfs de naam Rayo (Spaans woord voor bliksem) is geleend aan het revolutionaire politieke activisme van de fans en club. Rayo Vallecano heeft zich altijd ingezet tegen discriminatie en voor de rechten van de arbeidersklasse. Hierdoor heeft een voor een groot deel de harten gewonnen van de linkse Madrileen.

Voetbalclubs Getafe SAD

Foto: Yuri Turkov / Shutterstock.com


Voetbalclub Getafe

Getafe CF is in Nederland vooral bekend geworden als beul van Ajax tijdens de Europa League. In Spanje is het een gerespecteerde club met jarenlange ervaring in La Liga. Sinds de oprichting in 1946 werden er geen noemenswaardige prijzen gewonnen. Toch is Getafe een ploeg die zelden wordt onderschat door de grote clubs van Spanje. Tweemaal waren ze dichtbij een grote prijs. In de Copa del Rey-finale van 2007 én 2008 werd er verloren. Sevilla en Valencia waren hen te sterk af.

Voetbalclubs Madrid in Segunda Division

Hoewel Rayo Vallecano en Getafe eens in de zoveel jaar in de Segunda Division spelen, is dat in het seizoen 2022/2023 niet het geval. Enkel CD Leganes is als club uit de Communidad de Madrid actief op het tweede Spaanse niveau. Ook zien we Real Madrid B af en toe eens terug in de Segunda Division. Zij spelen dit seizoen in de Tercera Division.

De volgende voetbalclubs uit Madrid zijn actief in de Segunda Division:

  • CD Leganés
CD Leganes

Foto: Martin SC photo / Shutterstock.com

CD Leganés speelt momenteel op het tweede niveau van Spanje. Toch behaalde de club nog niet heel lang geleden het absolute hoogtepunt. In het seizoen 2017-2018 wisten Los Pepineros tot de halve finale door te stoten. Daar hield het bekersprookje op. Ooit het plan om Leganés te bezoeken? Dan weten wij wat het meest geschikte moment is. Wanneer Getafe en Leganés op hetzelfde niveau spelen, vindt de 'Derby del Madrid Sur' weer plaats. Een wedstrijd waar het fanatisme hoogtij viert.

Voetbalclubs Madrid in Tercera Division

Officieel is de Tercera Division nog een professionele voetbalcompetitie, al wijst de praktijk uit dat verschillende clubs niet altijd een profstatus meer hebben. Toch nemen wij deze competitie mee in ons overzicht. De Tercera Division is het thuis van 40 teams. Deze zijn opgedeeld over twee groepen. De scheidingslijn ligt ten oosten van Madrid. Er zijn in totaal vijf voetbalclubs uit Madrid actief in de Tercera Division.

De volgende voetbalclubs uit Madrid zijn actief in de Tercera Division:

  • Alcorcón
  • Rayo Majadahonda
  • Fuenlabrada
  • San Sebastian Reyes
  • Real Madrid Castilla

Voetbalclub Alcorcón

Tot het jaar 2000 zagen we Alcorcón nooit in een van de drie hoogste competities uitkomen. Daar kwam met een promotie verandering in. Daarna degradeerde het nooit meer terug naar het vierde niveau. Sterker nog, in 2010 volgde het volgende succes. Met een kampioenschap in de Tercera Division wist het promotie af te dwingen naar de Segunda Division, waar het vervolgens tot de degradatie in 2022 verbleef. Wanneer je de fans naar het meest heuglijke moment vraagt, dan hebben ze het zeer waarschijnlijk niet over een promotie of een kampioenschap. Dan zullen onmiddellijk de gedachten teruggaan naar een overwinning op een stadsgenoot en voetbalgrootmacht. 27 oktober 2009 zal in het geheugen gegrift staan als het moment dat AD Alcorcón met 4-0 won van het gigantische Real Madrid.

Rayo Majadahonda

Foto: Mijanphoto / Shutterstock.com

Voetbalclub Rayo Majadahonda

Ook Rayo Majadahonda is een relatief jonge voetbalclub in de Communidad de Madrid. De club werd opgericht in 1974. Voor een lange tijd speelde het in de regionale klassen van Spanje. In 1998 werd voor het eerst het derde niveau van Spanje bereikt. Lang duurde dit avontuur niet. Het eindigde direct 18e en degradeerde weer. In de jaren erna werd er sporadisch nog een seizoen op het derde niveau gespeeld, maar het overgrote deel daarvan lukte het hen niet op om daar te handhaven. In 2018 werd het hoogtepunt bereikt. Rayo Majadahonda werd kampioen en promoveerde naar de Segunda Division. Inmiddels komen zij uit op het derde niveau.

Fuenlabrada

Foto: Sonia Arcos / Shutterstock.com

Voetbalclub Fuenlabrada CF

Net als veel clubs in Spanje, werd Fuenlabrada Club de Fútbol ook pas opgericht in de jaren '70 van de vorige eeuw. Grote successen werden door Los Kirikos nog niet behaald. Drie seizoenen mocht het proeven aan het niveau in de Segunda Division. In 2020 greep het zelfs maar net naast een play-offs plek. Het verval trad in en twee jaar later degradeerde het naar de Tercera Division, waar het dit seizoen ook verblijft. Fuenlabrada CF voetbalt in een behoorlijk stadion dat ook nog eens is vernoemd naar voetballegende Fernando Torres. Ben je in Madrid en speelt Fuenlabrada CF thuis? Dan is het zeker de moeite waard om even langs te gaan.

Voetbalclub UD San Sebastián de los Reyes

Veertien jaar lang speelde UD San Sebastián de los Reyes op regionaal niveau voordat het eens mocht proeven aan landelijk voetbal. Dat ging de club zo goed af dat het niet meer terug degradeerde. Al sinds 2016 komt de club met wat ons betreft een van de mooiste namen in de voetballerij uit in de Tercera Division. Hoewel UD San Sebastián de los Reyes binnen de grenzen van de Communidad de Madrid speelt, is het een eindje vanuit het centrum van de hoofdstad. Een bezoekje aan deze club is dus eigenlijk alleen weggelegd voor de echte die-hards!

Voetbalclub Real Madrid Castilla

Real Madrid Castilla is het reserveteam van Real Madrid. Al jaren speelt dit team wisselt op het tweede of derde niveau van Spanje. Sinds 1991 nemen B-selecties niet meer deel aan de Copa del Rey. Real Madrid Castilla speelt zijn thuiswedstrijden op het Ciudad Real Madrid, dat mede het trainingscomplex van het eerste elftal en de jeugdteams van Real Madrid is.