WK 2026

Het WK 2026 wordt georganiseerd door de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Het Noord-Amerikaanse continent is host van het grootste wereldkampioenschap ooit. Er komen 48 teams in actie tijdens dit WK. Lees op deze pagina alle informatie die je moet weten omtrent het wereldkampioenschap van 2026!

Speelsteden WK 2026

Voorafgaand aan de keuze voor de Verenigde Staten, Mexico en Canada had het organisatiecomité nog 44 steden op de shortlist staan. Inmiddels is dat aantal drastisch teruggebracht en zijn de speelsteden voor het WK 2026 aangewezen. In totaal zijn er 16 speelsteden aangewezen. Elf daarvan zijn in de Verenigde Staten, drie bevinden zich in Mexico en Canada moet het doen met twee speelsteden. 


Amerikaanse speelsteden wereldkampioenschap 2026

De Verenigde Staten is een enorm land. Met maar liefst zes tijdzones is het verschil tussen de oost- en westkust enorm. Dit zorgt voor een behoorlijke opgave voor deelnemende teams. Voor de organisatie is het ideaal om zo een dag vol voetbal te plannen. In de meest westelijke speelstad is het namelijk drie uur vroeger dan in de meest oostelijk gelegen speelstad. Precies genoeg tijd voor een extra tijdsvak.

wk 2026 speelsteden

Voetbal aan de Amerikaanse westkust

De westkust van de Verenigde Staten is wereldberoemd. Grote steden als San Francisco, Los Angeles, San Diego en Seattle zijn populaire vakantiebestemmingen. In drie van deze vier steden wordt ook daadwerkelijk gevoetbald tijdens het WK in 2026. Enkel San Diego wordt niet aangedaan door de deelnemende voetballers en afreizende fans. Overweeg je een bezoek aan een wedstrijd tijdens het WK 2026 in de Verenigde Staten? Combineer het met een bezoek aan Hollywood in Los Angeles óf de Golden Gate Bridge in San Francisco!


Wereldkampioenschap voetbal in de Big Apple

New York City maakt onderdeel uit van het speelprogramma. Officieel vinden de wedstrijden dan net buiten de stadsgrenzen plaats, toch mag het de pret niet drukken. Ook strijkt de organisatie van het WK neer op andere locaties aan de oostkust van de VS. Boston, Philadelphia en Miami bevinden zich ook onder de speelsteden. 


Binnenland van de Verenigde Staten

Houston, Atlanta, Dallas en Kansas City maken de elf speelsteden in de Verenigde Staten compleet. De staat Texas is samen met Californië de enige staat waar twee steden zijn uitgekozen voor de wedstrijden van het WK 2026. 

Speelstad San Francisco

Mexicaanse speelsteden wereldkampioenschap 2026

Hoewel de meeste wedstrijden van het wereldkampioenschap worden gespeeld in de Verenigde Staten, vinden er ook wat wedstrijden plaats in Mexico. Hiervoor zijn drie speelsteden uitgekozen. Mexico-Stad mag als hoofdstad van de Verenigde Staten hier natuurlijk niet ontbreken. 


Naast de hoofdstad worden er ook duels gespeeld in Monterrey en Guadalajara. In Mexico wordt de openingswedstrijd gespeeld. Mexico-Stad heeft de eer om op 11 juni het toernooi te openen met een wedstrijd van thuisploeg Mexico. Op dezelfde dag wordt er ook nog een duel gespeeld in Guadalajara. 


Canadese speelsteden wereldkampioenschap 2026

Vancouver en Toronto mogen Canada vertegenwoordigen als Canadese speelsteden. Hoewel Vancouver vroegtijdig besloot zich niet kandidaat te stellen, trok het de terugtrekking terug. We mogen dus genieten van WK-voetbal aan de westkust van Canada in 2026.

Speelstad Toronto

Stadions WK 2026

Er zijn in totaal zestien stadions betrokken als speellocatie van het komende WK. Elf in de Verenigde Staten, drie in Mexico en twee in Canada. In Canada en Mexico zijn het enkel voetbalstadions die onderdeel uitmaken van het programma. In de Verenigde Staten werd er veelal gekozen voor multifunctionele arena’s die hun enorme omvang vooral te danken hebben aan American Football-wedstrijden. Hieronder zie je een lijstje van alle stadions die worden ingezet voor het WK in 2026:

1. BC Place (Vancouver, Canada) 54.500

In BC Place te Vancouver wordt op 13 juni voor het eerst afgetrapt met een groepswedstrijd. In totaal worden er zeven wedstrijden afgewerkt in het thuisstadion van de MLS-club Vancouver Whitecaps. De laatste wedstrijd vindt hier plaats tijdens de achtste finale.


2. BMO Field (Toronto, Canada) 30.991

De eerste wedstrijd in Canada vindt plaats in het BMO Field. Het thuisstadion van MLS-club Toronto FC. Canada neemt hier op tegen een nog te bepalen tegenstander. Na dit duel vinden hier nog zes duels plaats. Het stadion wordt voor het laatst ingezet tijdens de zestiende finales op 2 juli 2026.


3. Gillette Stadium (Boston, Verenigde Staten) 64.628

Net als wel meer stadions in de Verenigde Staten tijdens het WK is ook het Gillette Stadium niet enkel in gebruik voor voetbal. Hoewel New England Revolution hier zijn thuiswedstrijden speelt, komen ook de bekende New England Patriots (NFL) uit in dit stadion. Hier worden zeven wedstrijden gespeeld, waarvan een kwartfinale op 9 juli 2026.


4. MetLife Stadium (New York City, Verenigde Staten) 82.500

Dit enorme stadion werd in 2010 geopend en wordt nu bijna wekelijks ingezet voor de American Football competitie de NFL. De New York Giants en New York Jets spelen hier hun thuisduels. In totaal vinden hier zeven WK-duels plaats. Daarnaast is dit ook het finale-stadion.


6. Arrowhead Stadium (Kansas City, Verenigde Staten) 76.416

Het Arrowhead Stadium in Kansas City is het enige stadion dat werkelijk in het midden van de Verenigde Staten is gelegen. In Kansas City worden in totaal zes duels gespeeld. Vier wedstrijden in de groepsfase, een 16e finale en een kwartfinale.

WK 2026 stadions Canada

7. Mercedes-Benz Stadium (Atlanta, Verenigde Staten) 71.000

Het Mercedes-Benz Stadium is wellicht het meest bekende stadion onder de Nederlanders. Dit enorme bouwwerk is op alle fronten innovatief. Een enorm led-scherm, een bijzonder sluitend dak en een bijzonder interieur maken het een van de mooiste stadions van het WK 2026. Hier wordt onder andere een halve finale gespeeld.


8. Hard Rock Stadium (Miami, Verenigde Staten) 75.000

Voor de fervent volger van de Formule 1 een bekend plaatje. Het ligt namelijk midden op het stratencircuit van Miami. Het Hard Rock Stadium vormt het decor voor de troostfinale en is verder onderdeel van de kwartfinale, 16e finales en vier groepsfase wedstrijden.


9. NRG Stadium (Houston, Verenigde Staten) 72.220

Houston is een van de twee speelsteden in Texas gedurende het wereldkampioenschap. In het enorme NRG Stadium worden normaal geen voetbalwedstrijden gespeeld. Het is het thuis van NFL-ploeg Houston Texans. Tijdens het WK komt daar verandering in en worden hier zeven wedstrijden gespeeld. De laatste in de achtste finales.


10. AT&T Stadium (Dallas, Verenigde Staten) 80.000

Dit kolossale bouwwerk met verplaatsbaar dak is het andere stadion in Texas dat deel uitmaakt van het WK-programma. Met maar liefst negen wedstrijden tijdens het wereldkampioenschap komt het even los van de normale NFL-invulling. Een van de twee halve finales vindt plaats in het AT&T Stadium.


11. SoFi Stadium (Los Angeles, Verenigde Staten) 70.240

Dit stadion spreekt enorm tot de verbeelding. Officieel is het gelegen in Inglewood, maar dit wordt gezien als onderdeel van het County Los Angeles. Normaal gesproken vinden hier geen voetbalwedstrijden plaats en is het het thuis van NFL-ploegen Los Angeles Rams en de Los Angeles Chargers. Met acht wedstrijden waarvan een kwartfinale is het SoFi een van de meest ingezette stadions tijdens het WK van 2026.

WK 2026 stadions VS

12. Levi’s Stadium (San Francisco, Verenigde Staten) 68.500

Het Levi’s Stadium is enorm en wordt veel ingezet voor grote events in de regio San Francisco. Daarom mag het ook niet ontbreken op het lijstje WK stadions. Met als vaste bespelers San Francisco 49ers heeft het ook een plekje in de NFL. Tijdens het wereldkampioenschap worden hier zes wedstrijden gespeeld.


13. Lumen Field (Seattle, Verenigde Staten) 72.000

Het Lumen Field is gedurende het jaar de thuishaven van Seattle Sounders. Een van de bekendste voetbalclubs in de MLS. Ook NFL-ploeg Seattle Seahawks is gevestigd in dit stadion. Gedurende het WK in 2026 worden hier zes wedstrijden gespeeld. 


14. Estadio BBVA (Monterrey, Mexico) 53.500

Hoewel een capaciteit van 53.500 best behoorlijk is, behoort het Estadio BBVA tot een van de kleinere stadions tijdens het wereldkampioenschap van 2026. Net als de andere Mexicaanse thuishavens is dit ook een échte voetbaltempel. Normaliter speelt CF Monterrey hier zijn thuiswedstrijden. In de zomer van 2026 wordt er plaats gemaakt voor vier wedstrijden tijdens het WK.


15. Estadio Akron (Guadalajara, Mexico) 49.813

Normaliter is het Estadio Akron de thuishaven van Mexicaanse topploeg C.D. Guadalajara. Tijdens het WK worden hier vier wedstrijden gespeeld. Allen zijn duels in de groepsfase. Hoewel het stadion normaal gesproken Estadio Akron heet, zal het tijdens het wereldkampioenschap Estadio Guadalajara heten vanwege de regel om een stadion niet te vernoemen naar een sponsor.


16. Estadio Azteca (Mexico-Stad, Mexico) 87.523

In het Estadio Azteca vindt de openingswedstrijd van het WK 2026 plaats. Na dit bijzondere duel op 11 juni 2026 vinden er ook nog vijf andere duels plaats. De laatste is in de achtste finales op 5 juli 2026.

WK 2026 Stadions Mexico

Deelnemers WK 2026

Er nemen 48 landen deel aan het WK van 2026. Dat is een recordaantal deelnemers. Waar normaliter maar 32 deelnemers gebruikelijk is voor een wereldkampioenschap. Hierdoor is kwalificatie voor de knock-out fase ongeveer vergelijkbaar met die van het Europees Kampioenschap van 2024 in Duitsland. De nummer 1 en 2 van de poules plaatsen zich. Daarnaast gaan de acht beste nummers 3 ook door.


​Deelnemers nog niet bekend
Gastlanden Verenigde Staten, Mexico en Canada zijn automatisch geplaatst voor het WK, alle andere deelnemers moeten zichzelf nog weten te kwalificeren. De Europese kwalificatie levert zoals tijdens vrijwel ieder WK de meeste afgevaardigden af. In totaal nemen er 16 Europese teams deel aan het WK van 2026. Afrika levert negen deelnemers, Azië heeft er acht, Zuid-Amerika en Noord-Amerika beide zes en Oceanië heeft een deelnemer. De overige twee plekken worden ingevuld door een uiteindelijke play-off winnaar. Deze play-offs competitie wordt samengesteld met de hoogstgeplaatste teams op de wereldranglijst uit vijf continenten. Enkel Europa vaardigt niemand af. Het zesde land in deze play-offs komt van het organiserende continent.
Verenigde Staten WK 2026

Speeldata WK 2026

Het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten, Canada en Mexico vindt plaats van 11 juni 2026 tot 19 juli 2026. Hierdoor is er geen enkel WK geweest dat zo lang duurde. Met 104 wedstrijden in totaal kunnen voetballiefhebbers ruim een maand genieten van mondiaal topvoetbal. De eerste groepswedstrijd vindt plaats in Estadio Azteca op 11 juni 2026. De laatste wedstrijd is op 19 juli 2026 in het MetLife Stadium nabij New York City.


 • Groepsfase: 11 t/m 27 juni 2026
 • Zestiende finale: 28 juni t/m 3 juli 2026
 • Achtste finale: 4 t/m 7 juli 2026
 • Kwartfinale: 9 t/m 11 juli 2026
 • Halve finale: 14 & 15 juli 2026
 • Troostfinale: 18 juli 2026
 • Finale: 19 juli 2026

Speeltijden
De FIFA heeft al aangekondigd dat het geen enkele wedstrijd (op de laatste groepsfase duels na) op hetzelfde tijdstip laat spelen. Dat wil zeggen: heel veel voetbal! Of dat voor de Nederlandse kijker ideaal is, moet nog blijken. Er is een grote kans dat de FIFA de verschillende tijdzones optimaal gaat benutten. Hieronder is een voorbeeld te zien van hoe dat zou kunnen werken:

 • 1e wedstrijd: 13:00 Eastern Time (19:00 Nederlandse tijd)
 • 2e wedstrijd: 16:00 Eastern Time (22:00 Nederlandse tijd)
 • 3e wedstrijd: 18:00 Central Time (01:00 Nederlandse tijd)
 • 4e wedstrijd: 20:00 Pacific Time (04:00 Nederlandse tijd)
 • 5e wedstrijd: 23:00 Pacific Time (07:00 Nederlandse tijd)

Overigens is bij de poules rekening gehouden met de tijdzones. Zo spelen teams in de groepsfase ten alle tijden in dezelfde tijdzone. Zo spelen vier poules in de Central Time, drie in de Pacific Time en vier in de Eastern Time tijdzone. Uitzondering op de regel is de groep waarin Canada speelt. Zij spelen interregionaal. Hierdoor bestaat de kans dat zij veel moeten reizen. De definitieve tijdsloten worden bekend zodra de loting de groepsfase ook bekend is.


​Waar moeten wij op hopen als Nederlanders?
Laten we eerlijk zijn, een loting in een van de groepen die spelen aan de westkust van de Verenigde Staten, zou niet ideaal zijn. In dat geval is de kans groot dat alle wedstrijden vroeg in de ochtend gespeeld worden. Terwijl aan de oostkust wedstrijden in Nederland in de avond op TV te zien zijn. 
Tijdzones WK 2026

Tickets WK 2026

Normaliter werkt de FIFA met verschillende verkooprondes van tickets voor het WK. De verwachting is dat dit ook voor het wereldkampioenschap van 2026 het geval zal zijn. Door jezelf in te schrijven en te hopen dat je wordt uitgeloot, maak je dan het meeste kans op tickets. Al moet je dan zelf nog aan de slag om allerlei zaken in orde te maken. Hotels en vluchten moeten georganiseerd worden én advies op het gebied van een visum moet ingewonnen worden. 


​Keuze voor Voetbalreizen.com

Ben je op zoek naar totaalverzorging? Overweeg Voetbalreizen.com als jouw reispartner naar het WK van 2026. Met onze ervaring op het gebied van sportreizen organiseren, hebben wij de kennis in huis om jou van de ultieme voetbaltrip naar het WK te voorzien. Wij organiseren met plezier een reis naar de Verenigde Staten, Mexico of Canada inclusief retourvlucht, hotelovernachtingen en wedstrijdtickets. Heb jij interesse? Laat het ons weten en vraag naar de mogelijkheden via ons contactformulier of bel ons op +31 (0) 26 20 20 382.

Nederland WK 2026