Belgrado verrassende bestemming
ALL_BLOGS

Belgrado: een verborgen schat onder de citytrips

2023-10-04

Citytrips worden steeds populairder. Een aantal dagen van huis. Het kost nauwelijks vakantiedagen, je bent er even uit en je ontdekt een nieuwe cultuur in een kort tijdsbestek. Wij bezochten Belgrado en kunnen de Servische hoofdstad absoluut aanraden. Het is wat ons betreft misschien wel dé onontdekte parel van het Europese continent!Denk je aan Servië, dan denk je ongetwijfeld als eerste aan de Joegoslavië Oorlog, Novak Djokovic en fanatieke voetbalsupporters. Bij Belgrado tast men meestal in het duister. Ook niet gek, de hoofdstad van Servië is lang niet zo populair als steden als Boedapest, Praag en Split. Wat ons betreft enorm zonde en onterecht. Belgrado heeft eigenlijk op alle denkbare vlakken veel te bieden. 

Voetbalstad pur sang

Dat voetbal voor velen in Belgrado als rode draad door het leven loopt, wordt direct bij aankomst duidelijk. Na aankomst op Belgrade Nikola Tesla Airport rijdt je vanuit de noordkant de stad binnen. Een mooi aangezicht met een blik op de skyline van de stad. Wat direct opvalt, zijn de vele opdoemende lichtmasten. Als bakens steken ze overal bovenuit. Aan voetbalclubs geen gebrek. Toch zijn er maar twee clubs die er voor velen écht toe doen. 

Belgrado wordt verdeeld tussen rood-wit en zwart-wit. Rode Ster, of Crvena Zvezda zoals de club officieel heet, en Partizan maken de dienst uit. Van vader op zoon wordt de liefde voor de club overgedragen. Al zijn er ook genoeg families met een gemengde voorkeur. Overal in de stad wordt je herinnerd aan een van de twee clubs. Van geschilderde shirtjes tot enorme muurschilderingen.

Ervaar de bombastische sfeer tijdens een duel van Rode SterToskanaINC / Shutterstock.com

Heel veel meer

Dat wij als voetbaldieren als eerste kijken naar stadions, voetbalclubs en andere aan de bal gerelateerde zaken is logisch. Toch zouden we Belgrado tekort doen wanneer we het alleen daarover hebben. Bezoek je de Servische hoofdstad, dan moet je wat tijd reserveren voor een bezoek aan Partizan FK of Rode Ster. Vergeet daarbij ook zeker niet anderhalve dag tot twee dagen de tijd te nemen om de stad te verkennen.

Levendige (terras)cultuur

Wat direct opvalt bij een wandeling door het centrum zijn de vele terrassen. Doordat de temperaturen slechts voor enkele dagen per jaar onder het nulpunt dalen en Belgrado veel mag genieten van het zonnetje, kun je hier heerlijk van een biertje genieten. Zo’n pivo kost in Belgrado vergeleken met de Nederlandse prijs ook niks. Voor een flesje bier op het terras betaal je zo’n 139 Servische Dinar, dat omgerekend in euro’s €1,20 is.

Neem je plaats op een terras voor een maaltijd, dan ben je gemiddeld zo’n €10,- kwijt. Overigens is het zeer aan te raden om kennis te maken met de Servische keuken. Gerechten als Cevapcici en Karadordeva Snicla zijn heerlijk. Voor een traditionele sfeer en keuken kun je terecht bij restaurant Salas Vinarije Zvonko Bogdan en in de wijk Skadarlija. 

Live muziek op de terrassen van BelgradoDeStefano / Shutterstock.com

Live muziek

Bij Beton Hala, waar Salas Vinarije Zvonko Bogdan ook gevestigd zit, vind je talloze clubs en restaurants. Dit pas recent ontwikkelde gebied is enorm populair. Hier kun je tot in de late uurtjes door. In Skadarlija ben je juist voor het vallen van de nacht op de juiste plek. De talloze cafeetjes zijn voorzien van gezellige terrassen. Zeker in het voorjaar, de zomer en het najaar wanneer de terrassen vol zitten, geniet je hier ter plekke ook geregeld van live muziek. 

Ben je in het zomerseizoen in Belgrado en zoek je vertier tot de zon weer opgaat? Dan moet je de drijvende clubs een bezoekje brengen. Aan de kade van Nieuw-Belgrado zijn tientallen clubs gevestigd die in de zomer een fantastische locatie zijn om de avond door te komen. Vanaf hier geniet je van een ongedwongen sfeer met een prachtig uitzicht op de stad en het fort van Belgrado.

Geniet van het spectaculaire uitzicht over de Sava en Donau vanaf het Belgrado fort

Hoogtepunten van Belgrado

Belgrado is al eeuwenlang een middelpunt van vele culturen die samenkomen. De Romeinen, Ottomanen, Byzantijnen en Bulgaren zijn slechts een greep uit de volkeren die heersten over het fort van Belgrado. Het diende ooit als strategisch verdedigingsbolwerk. Inmiddels is het een mooi park geworden waar zowel locals als toeristen de verkoeling opzoeken op een warme zomerdag. Vanaf de westkant heb je een schitterend uitzicht op Nieuw-Belgrado, de Sava en de Donau.

Een niet te missen onderdeel van Belgrado is de Kathedraal van de heilige Sava. Een schitterend gebouw dat al bijna een eeuw de straten van Belgrado siert. Gedecoreerd met goud is het enorme, voornamelijk spierwitte, gebouw een bijzondere gewaarwording in een doorgaans grijze omgeving.


Wil jij op voetbal(city)trip naar Belgrado? Bekijk ons aanbod dan via deze link!

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS