Voetbalreis Derby del Sole in Rome
ALL_BLOGS

Top 4: Indrukwekkende clubliederen

2019-10-21

Wanneer het You’ll Never Walk Alone door de speakers galmt van het al ruim 127 jaar oude Anfield staat menig voetbalfan met kippenvel in zijn nek. Wie het ooit heeft meegemaakt, zal het ongetwijfeld beamen. Liverpool is niet de enige club met een spraakmakend clublied. Wij zetten voor jullie vier indrukwekkende alternatieven op een rij.

AS ROMA - L’inno Roma

Niet alleen in Engeland zingen supporters luidkeels mee met liedjes die onlosmakelijk met hun club zijn verbonden. Met name tijdens de voetbal derby tegen Lazio loopt het gezang enorm in decibellen op. Een van de meest imponerende voorbeelden hiervan is het L’inno Roma dat tijdens elke thuiswedstrijd van AS Roma te horen is. Het lied klinkt voor het eerst in het Stadio Olimpico op 1 december 1974. Nog geen vier jaar later wordt het nummer in de ban gedaan door AS Roma-president Lando Fiorini, het lied heeft volgens hem te veel politieke lading. Gelukkig voor de liefhebber maakt het Romeinse hymne inmiddels weer deel uit van het uitgebreide repertoire van de Romanisti.


West Ham United - I’m Forever Blowing Bubbles

De bekendheid van West Ham kreeg een enorme boost met dank aan de film Green Street Hooligans en daarmee ook het clublied I’m Forever Blowing Bubbles. Inmiddels is het beeld van woeste hooligans bij de volksclub al lang verleden tijd. De songtekst is nog wel tweewekelijks te horen wanneer sterren als Sébastien Haller, Felipe Anderson en Pablo Fornals het veld van het London Stadium betreden.


Leeds United - Marching On Together

Voor Leeds-supporters is het als een waar ritueel. Bij opkomst van de spelers staan de ruim 35.000 Whites op om mee te zingen op de melodie van Marching On Together. Onder de naam ‘Leeds United’ werd het nummer in 1972 - hetzelfde jaar als Leeds ook in de FA Cup finale stond - bezongen door zowel de spelers als de supporters. Het lied werd zo populair dat het in de Engelse top 40 terecht komt en zelfs een tijdje op de tiende plaats staat.


Sheffield Wednesday / Wolverhampton Wanderers - Hi Ho Silver Lining

In maart 1967 brengt de Engelse rockband The Attack het nummer Hi Ho Silver Lining uit. Al snel beginnen verschillende voetbalsupporters uit Engeland het nummer naar eigen hand te zetten, zo zijn de varianten van Sheffield Wednesday en Wolverhampton Wanderers het bekendst. Onderling zullen de fans van The Owls en The Wolfs het nooit eens worden. Wie was er het eerst? Voor ons niet van belang. Bij beide volksclubs is het genieten geblazen.


ALL_BLOGS