Ga op voetbalreis in Londen: Arsenal FC

Londen derby's

North Londen derby

Een van de meest intense Londense derby's is die van Noord-Londen. Wanneer Arsenal FC op bezoek gaat bij Tottenham Hotspur óf andersom, dan is het hele noorden van de Britse hoofdstad in de ban van dit bijzondere duel. Door een minimale afstand die de voormalige thuishavens Highbury en White Hart Lane scheidden, liep de spanning tussen beide kampen met het duel op. Laat het nu net zo zijn dat Arsenal en de Spurs elkaar geregeld troffen. Op het moment maarliefst 204(!) keer. Inmiddels hebben Tottenham Hotspur en de Gunners beide hun intrek gedaan in een nieuw stadion, vlakbij waar ooit hun oude thuishaven stond. Zo blijft ook de rivaliteit jegens ieder ander in stand.

Chelsea FC - Arsenal FC

Hoewel deze Londen derby geen officiële benaming kent, is de spanning er niet minder om. Waar Arsenal het de laatste jaren lastig heeft om succes te behalen, gaat het bij Chelsea FC voortvarend. Dit wordt met enige tegenzin gevolgd door fans van de Gunners. Wanneer de Blues op bezoek komen in het Emirates Stadium worden ze niet bepaald met open armen ontvangen. Bij opkomst klinkt vrij waarschijnlijk een striemend fluitconcert. Door de jaren heen durfden ook maar weinig spelers de overstap te maken van Chelsea naar Arsenal of vice versa. De bekendste spelers van de afgelopen jaren die het wel aandurfden zijn Ashley Cole en Petr Cech.

Dockers derby

De Dockers derby is misschien wel de meest besproken Londen derby ooit. Dat laatste gegeven is wel opvallend, aangezien aartsrivalen West Ham United en Millwall FC elkaar al jaren niet meer hebben getroffen. Bij beide clubs kijken ze reikhalzend uit naar een nieuw onderonsje. De rivaliteit ontstond in de havens van Londen tijdens de 19e eeuw. Toen Thames Ironworks (nu West Ham United) en Millwall Athletic (nu Millwall FC) elkaar voor het eerst troffen waren het voornamelijk havenmedewerkers van rivaliserende havens aan de Thames die interesse toonden in de derby. Door de jaren heen werd dit gevoel doorgegeven van vader op zoon. In 2005 werd de derby op bij internationaal publiek populairder. De film Green Street Hooligan vertolkt het verhaal van rivaliserende fans en de escapades die zij beleven. De laatste keer dat de Dockers Derby werd gespeeld was op 4 februari 2012 toen West Ham met 2-1 won in eigen huis.

Tottenham Hotspur - West Ham United

Wederom een Londen derby waarin West Ham United in is betrokken. Anders dan dat de meeste rivaliteiten ontstonden op basis van gedeelde locatie, werden de Spurs en West Ham United elkaar grote rivalen door de toename in hooliganisme in de jaren '80. Inmiddels zijn de gevechten en onrust verleden tijd; maar het kwaad bloed is nog altijd niet verdwenen. Waren het in de jaren '80 nog geregeld tot geweld leidde, zorgt het nu enkel voor een gespannen en interessante sfeer tijdens deze Londen derby. De hartstocht en intensiteit is ook vaak terug te zien bij de spelers, zeker wanneer zij opgroeide bij de club en daar ook hun jeugdopleiding genoten.

West Londen derby

Door de degradatie van Fulham en promotie van Brentford treffen deze twee ploegen uit West-Londen elkaar wederom niet in de competitie. Toch is Fulham - Brentford een van de interessantste derby's van Londen. Net als Tottenham Hotspur - West Ham United vatte de West Londen derby pas echt vlam in de jaren '80 toen supporters van beide clubs elkaar op én buiten het veld geregeld te lijf gingen. Inmiddels is die animositeit afgenomen. Wel keek men van Brentford FC in 2020 nog even met enorm veel argwaan naar Fulham FC. De Cottagers wonnen in de play-offs finale van de grote rivaal en mochten zich zo een seizoen later wederom melden in de Premier League.

M23 derby

Hoewel de M23-derby geen echte Londense derby is, is er wel een Londense ploeg in betrokken. Crystal Palace is de andere clubs in Zuid-Londen inmiddels aardig ontgroeid als rivaal. Millwall en Charlton Athletic spelen beide niet in de Premier League en dat ging de fans van Crystal Palace na een tijd vervelen. Zo werd er een nieuwe, zeer intense rivaliteit geboren. Sinds de jaren '70 werd de wedstrijd dan ook geregeld stilgelegd door opstootjes, rookbommen op het veld en provocaties. Met de aanstelling van twee trainers, die ooit als teamgenoten bij Tottenham Hotspur elkaars tegenpolen waren, werd het vuurtje nog eens aangewakkerd. Benieuwd naar het hele verhaal? Lees het in onze blog via deze link!