Crystal Palace degradatie
ALL_BLOGS

Degradatiestrijd Premier League breekt los

2023-03-21

 De degradatiestrijd in de  Premier League breekt los. Nog negen ploegen moeten vechten voor lijfsbehoud. Van nummer twaalf Crystal Palace FC tot hekkensluiter Southampton, overal waant het degradatiespook rond. Wij blikken terug op een nu al bewogen voetbalseizoen en kijken alvast vooruit op wat ons de komende weken nog te wachten staat.

Degradatie uit de Premier League op het spel

Dat AFC Bournemouth, Leeds United, Nottingham Forest en Southampton tegen degradatie moeten vechten, hadden ze wellicht al zelf ingecalculeerd. Bij West Ham United dat flink de portemonnee trok voor het aantrekken van nieuwe spelers, moet een plek onder de rode streep wel pijnlijk zijn. The Hammers hoopten net als vorig seizoen een gooi te doen naar Europees voetbal. Dat het daar dit jaar niet bij in de buurt komt, zorgt voor veel kritiek vanuit de fans en buitenwacht. Wat het grote spenderen alleen maar pijnlijker en gênanter maakt, is het feit dat coach David Moyes veel van deze grote aankopen niet langer ziet als een basiskracht en ze wekelijks langer en langer op de bank laat zitten. Voor West Ham United komen er cruciale weken aan.

Dat het geen gemakkelijke rit gaat worden is zeker. Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Newcastle United en de goed presterende Fulham en Brentford komen nog op bezoek. De wedstrijden tegen de directe concurrentie zullen dus extra doorslaggevend zijn. Wordt hier ook het grote deel van verloren, dan zou het zomaar kunnen zijn dat men in het kolossale London Stadium volgend jaar Championship-voetbal speelt tegen oude rivaal Millwall. Als zij niet de omgekeerde weg bewandelen.

West Ham United degradatie

Zelfs glazen bol geeft geen goed beeld

Bij de meeste clubs kan er over tien wedstrijden de balans opgemaakt worden. Nu een voorspelling doen, is een helse klus. Op papier zou de nummer 12 slechts een keer te hoeven verliezen om direct naar plek 19 te zakken. Toch zegt het resterende programma van enkele clubs genoeg. Naast zoals eerder al het schema van West Ham United onder de loep werd genomen, wordt het ook geen gemakkelijke rit voor nummer laatst Southampton. Buiten ontmoetingen met concurrentie West Ham United, Crystal Palace, Bournemouth en Nottingham Forest volgen er enkel nog maar teams tegen clubs uit het linker rijtje. Deze duels zullen dus cruciaal zijn in de strijd om lijfsbehoud.

Vergelijking met andere jaren

In het seizoen 2021/2022 stonden met nog negen wedstrijden te gaan Burnley, Watford en Norwich City op degraderen en waren enkel Leeds United en Everton nog in gevaar om onder de streep te eindigen. Dat de situatie niet te vergelijken is met die van dit jaar is duidelijk. Zeker wanneer we inzoomen op het puntentotaal. Watford en Norwich City waren vorig jaar kansloos en wisten in dezelfde volgorde slechts 23 en 22 punten binnen te slepen. Een aantal dat door de huidige nummer laatst Southampton nu al is geëvenaard. Ook in de voorgaande jaren stonden de degradanten rond speelronde dertig al zo goed als vast. Dit jaar is alles anders en wordt de Premier League-eindsprint spannender dan ooit tevoren!
Crystal Palace degradatie

Wil jij een van de degradatiekandidaten live aan het werk zien en de spanning zelf ervaren? Bekijk dan de mogelijkheden die Voetbalreizen.com biedt!

ALL_BLOGS