Voetbalreis Millwall FC Londen
ALL_BLOGS

Voetbalclubs Londen

2023-07-19

Voetbalclubs zijn in Londen geen zeldzaamheid. Er zijn maar liefst 14 voetbalclubs die in de Engelse hoofdstad een profstatus hebben. Deze clubs vinden zich geheel verspreid over de stad. Londen is groot en kent vele wijken. De stad kent een perfect openbaar vervoer netwerk, wat het mogelijk maakt om de diverse voetbalclubs in de stad te bezoeken.

Voetbalclubs Londen in de Premier League

Het hoogste voetbalniveau in Engeland is de Premier League. Deze competitie wordt wereldwijd gezien als de meest populaire voetbalcompetitie. Een bezoek aan Londen biedt de mogelijkheid een goede combinatie te maken voor het bezoeken van één van de vele Londense voetbalclubs of om te genieten van een heerlijke citytrip.

De volgende voetbalclubs uit Londen zijn actief in de Premier League:

Voetbalreis boeken naar Arsenal FC in LondenMaciej Rogowski Photo / Shutterstock.com

Voetbalclub Arsenal FC

In 1886 werd Arsenal opgericht door arbeiders van de koninklijke wapenfabriek Royal Arsenal. Hier komt de naam Arsenal en de bijnaam van de club The Gunners vandaan. Arsenal won de meeste prijzen van alle voetbalclubs in Londen: 13 landstitels, 14 FA Cups, 2 League Cups, 16 Community Shields en 1 Europa Cup II en de Jaarbeursstedenbeker. Deze successen heeft het mede te danken aan meerdere Nederlandse topspelers, zoals Dennis Bergkamp, Marc Overmars, Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst.

Arsenal FC speelt haar wedstrijden in het moderne Emirates Stadium. Dit stadion werd tijdens de afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp op 22 juli 2006 geopend met een wedstrijd tussen Arsenal en Ajax. Een leuk detail: de eerste Nederlander die ooit in het stadion heeft gescoord was Klaas Jan Huntelaar. Hij maakte tijdens deze wedstrijd namens Ajax het doelpunt.

Voetbalclub Brentford FC

Met ingang van het seizoen 2021/2022 mag Brentford FC zichzelf eindelijk Premier League-club noemen. Na jarenlang strijden voor promotie naar het hoogste niveau, lukte het hun in 2022 eindelijk. Inmiddels nam men afscheid van het stokoude Griffin Park en deed het haar intrede in het luxueuze Brentford Community Stadium. Het seizoen 2022/2023 loog er niet om. Brentford FC is er absoluut niet op achteruit gegaan. Het behoort al enige tijd tot de een van de meest spraakmakende voetbalclubs van Londen. Meer en meer blijkt dat dit niet zonder reden is! The Bees hebben in haar lange historie nooit de hoogste divisie van Engeland gewonnen. Sterker nog, de laatste keer dat de club actief was op dit niveau, was kort na WOII. Eenmaal won men de Second Division, dat nu de Championship heet.

Voetbalreizen naar Fulham FC in Londen boekenMichael715 / Shutterstock.com

Voetbalclub Fulham FC

Fulham, opgericht in 1879, is de oudste Londense club die ooit in de Premier League speelde. Dit jaar spelen ze weer in de Premier League. De afgelopen jaren is de club vaak gedegradeerd en gepromoveerd. In de hele geschiedenis is het Fulham nooit gelukt om een prijs te pakken. In 1975 en 2010 waren The Cottagers dichtbij het winnen van een prijs. Echter verloor de club in 1975 de FA Cup-finale van West Ham United en in 2010 de Europa League-finale van Atlético Madrid. Fulham FC speelt haar wedstrijden in het iconische Craven Cottage. De beroemde Schotse architect Archibald Leitch ontwierp de klassieke houten hoofdtribune en liet het oude huisje, de Cottage, ernaast staan. Het stadion ligt tegen de rivier de Thames aangebouwd en ligt in de wijk Fulham.

Voetbalclub Chelsea FC

Chelsea, opgericht op 10 maart 1905, is de enige Londense club die ooit de Champions League won. The Blues wonnen, net als Ajax, Juventus en Bayern München, alle drie de UEFA hoofdtoernooien (Europa League, Europa Cup II en de Champions League). Sinds 1 juli 2003 is Chelsea een vast lid van de top 5 van de Premier League. Op die dag nam de Abramovitsj de club over en werden de mogelijkheden op financieel gebied eindeloos. Van de 6 kampioenschappen behaalde de club er 5 na 2003.

Voetbalreizen naar Crystal Palace naar LondenCosmin Iftode / Shutterstock.com

Voetbalclub Crystal Palace FC

Crystal Palace is opgericht op 10 september 1905, de club is vernoemd naar het kristallen paleis gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1851. The Eagles spelen hun wedstrijden in het zuiden van Londen in het authentieke Selhurst Park, een typisch Engels stadion midden in een woonwijk en met stoelen dicht op het veld. Inmiddels zijn er plannen het stadion te renoveren.

Voetbalclub Tottenham Hotspur FC

Tottenham Hotspur, zag het levenslicht op 5 september 1882. De laatste jaren presteren de Spurs dusdanig goed dat zij onderdeel zijn van de top 6 in de Premier League. Ondanks deze goede prestaties, is het al meer dan vijftig jaar geleden dat Tottenham kampioen werd. Deze eeuw won het één prijs, de League Cup in 2008. in 2019 was het echter dichtbij een volgende titel, echter ging de finale om de Champions League verloren. Het was Liverpool FC dat aan het langste eind trok.
Inmiddels spelen de Spurs hun wedstrijden in het geheel en hypermoderne Tottenham Stadium. Dit stadion bevat ongeveer 63.000 zitplaatsen en is gebouwd op de oude locatie van White Hart Lane.

Voetbalreis West Ham United LondenSilvi Photo / Shutterstock.com

Voetbalclub West Ham United FC

West Ham United werd opgericht in 1895 als Thames Ironworks en komt uit het oosten van Londen. In 1900 veranderde de naam naar West Ham United en in 1919 trad de club toe tot de Football League (de voorloper van de Premier League). De meest memorabele bekers in de prijzenkast zijn drie FA Cup’s uit 1964, 1975 en 1980. Tot 2016 speelden The Hammers haar thuiswedstrijden op Boleyn Ground, dat ook wel Upton Park werd genoemd. Vanaf Augustus 2016 speelt het haar wedstrijden in het noorden van Londen in het Olympic Stadium.

Voetbalclubs Londen in de Championship

Ploegen die het net niet redden in de Premier League spelen in de Football League Championship. Deze competitie vormt het tweede niveau van Engeland. In de Championship zijn in totaal drie voetbalclubs uit Londen terug te vinden. Ideaal dus als je in een weekend meerdere wedstrijden wil bezoeken.

De volgende Londense voetbalclubs zijn actief in de Championship:

Voetbalclub Queens Park Rangers

Queens Park Rangers werd opgericht in 1882 als gevolg van een fusie tussen St. Jude's en Christchurch Rangers. Het duurde even voor QPR een vaste plek wist te vinden. Voordat het in 1917 in het huidige Loftus Road stadion begon te spelen, vond het onderdak op maarliefst 20 (!) andere locaties. Drie jaar na hun verhuizing naar Loftus Road trad Queens Park Rangers, dat vernoemd is naar de wijk Queens Park, toe tot de Football League. Als echte 'jojo-club' wisselde QPR geregeld van niveau. Het absolute hoogtepunt van de club was het bereiken van de tweede plek op het hoogste niveau van Engeland in 1975/76.

Voetbalreis Millwall FC LondenSilvi Photo / Shutterstock.com

Voetbalclub Millwall FC

Millwall FC is een van de bekendste, maar niet meest succesvolle clubs ter wereld. Millwall speelde zelden voor de landstitel en moest het voor heel lang ook doen met een plek op het tweede en derde niveau van Engeland. Sinds de oprichting van de club in 1885 speelde het slechts twee seizoen op het hoogste niveau van Engeland. Dat de supporters, waardoor de club voornamelijk bekend is, hopen op een vereniging met stadsgenoot en grote rivaal West Ham United is natuurlijk meer dan logisch. Saillant detail is dat Millwall FC in het seizoen 2004/2005 in de UEFA Cup meespeelde nadat het in het voorgaande seizoen de finale van de FA Cup had verloren van Manchester United. Helaas voor The Dockers hield het avontuur na een tweeluik tegen het Hongaarse Ferencváros alweer op.

Voetbalclub Watford FC

Watford FC, dat officieel gezien net buiten de stadsgrenzen van Londen voetbalt maar vanuit het centrum van de metropool gemakkelijk te bereiken is, speelt sinds dit seizoen weer in de Championship. Voorgaande jaren hield de club knap stand in de Premier League. Toch moest het afgelopen seizoen afdalen naar de Championship. Watford FC werd opgericht in 1881 en is daarmee een van de oudste clubs van Londen en omstreken. Dat er sinds hun toetreden in de Football League in 1920 nog weinig echte successen geboekt zijn, heeft mede te maken met de enorme concurrentie. Tot dusver moet het genoegen nemen met een eenmalige tweede plaats in de hoogste Engelse competitie.

Voetbalclubs Londen in de League One

Zoals in iedere Engelse profcompetitie speelt ook in de League One - het derde niveau van Engeland - een club uit Londen. Het zuidelijk gelegen Charlton Athletic strijdt in het seizoen 2021/22 voor een plekje in de Championship.

De volgende Londense voetbalclubs zijn actief in de League One:

  • Leyton Orient
  • Charlton Athletic
Voetbalreis Leyton Orient in Londen

Voetbalclub Leyton Orient

Leyton Orient is terug van weggeweest. Na jarenlang actief te zijn in de Football League Two degradeerden The O's in 2017 voor het eerst in hun bestaan uit de Football League. Lang duurde het niet voor de 1881 opgerichte club een nieuwe promotie afdwong. Sinds 2019/2020 speelt Leyton Orient weer in de League Two, een competitie waar ze ook de komende seizoenen nog graag zullen verblijven. Voor uitsupporters uit de League is het smullen want in Brisbane Road mag het in ieder geval op bezoek in een uniek stadion. In de open hoeken staan flats waarvan enkele gelukkige inwoners een balkon hebben direct in het stadion.

Voetbalclub Charlton Athletic

Charlton Athletic werd opgericht in 1905 door een groepje jongeren tussen de 15 en 17 jaar. Zestien jaar na de oprichting maakt de club zijn opwachting in de Football League. The Addicks zoals de bijnaam van de club luidt, speelden geregeld op het hoogste niveau van Engeland. In de jaren '30 maakte het haar opwachting in de Football League First Division (huidige Premier League) en wist het direct hoge ogen te gooien met een tweede plaats in 1937. Na de Tweede Wereldoorlog hield de club nog even stand in de First Division alvorens het afzakte naar de Second- en zelfs Third Division. Na een korte opleving in de jaren '00 van deze eeuw zakte Charlton Athletic opnieuw af naar de League One (Third Division). Inmiddels is alleen Leyton Orient een minder presterende profclub uit Londen.

Voetbalclubs Londen in de League Two

Door de jaren heen speelden behoorlijk wat Londense clubs in de League Two, toch zijn er komend seizoen slechts drie club uit Londen actief op het vierde niveau van Engeland. Waar clubs als Dagenham & Redbridge en Barnet inmiddels zijn afgezakt naar een semiprofessioneel niveau, spelen Sutton United FC en AFC Wimbledon wederom in de Football League Two.

De volgende Londense voetbalclubs zijn actief in de League Two:

  • Sutton United FC
  • AFC Wimbledon
Sutton United voetbalreis naar Londenphotographyjp / Shutterstock.com

Voetbalclub Sutton United

Sutton United Football Club is ongetwijfeld de minst bekende van dit veertiental. In het seizoen 2020-21 speelden zij namelijk nog amateurvoetbal. Het seizoen 2021-22 is dus voor hen het eerste seizoen in de Football League. Een mooie mijlpaal voor de zuid-Londense club. Hoewel de club werd opgericht 1898 is het dus voor de grote clubs redelijk nieuw. Althans, voor de meesten. Af en toe was Sutton United ook bij de grotere clubs onderwerp van gesprek. Zo schakelden ze in de afgelopen jaren al AFC Wimbledon, Leeds United en Coventry City uit in de FA Cup. Een aardige prestatie voor een nog 'kleine' voetbalclub uit Londen.

Voetbalclub AFC Wimbledon

AFC Wimbledon is een club met een vreemd verhaal. Tot 2003 wist de club geregeld de harten van voetballiefhebbers te stelen. Met als hoogtepunt het Europees avontuur in de UEFA Cup van 1995. Het bestuur van Wimbledon zag zijn kansen in een stad buiten Londen besloot de club te verhuizen naar Milton Keynes. De fans bleven massaal weg en de club verloor zijn identiteit. FC Wimbledon werd MK Dons en er ging een echte volksclub verloren. Lang duurde het echter niet voordat de fans van Wimbledon toch weer hun eigen plekje kregen. Onderaan de Engelse voetbalpiramide maakte het net opgerichte club AFC Wimbledon zijn intrede. In korte tijd stootten zij door tot de League One. De fans van The Dons zijn vastberaden en geloven in een nieuwe succesperiode van hun AFC Wimbledon.

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS