Speelsteden EK 2024
ALL_BLOGS

Speelsteden EK 2024

2024-04-09

De speelsteden van het EK 2024 hebben wij voor jullie op een rijtje gezet. Van München tot Berlijn en van Dortmund tot Stuttgart. Lees hier alles over het komende EK.

Speelsteden EK 2024 op rij

Ben jij benieuwd naar de speelsteden voor het EK 2024? Lees in onze blog waar het Nederlands Elftal strijdt voor de trots van het land, waar de grote finale van het Europees Kampioenschap wordt gespeeld én waar we het grootste internationale voetbalfeest kunnen verwachten. 

In de volgende Duitse steden wordt er gespeeld:

  • Berlijn (Olympiastadion)
  • München (Allianz Arena)
  • Düsseldorf (Merkur Spiel - Arena)
  • Stuttgart (Mercedes-Benz Arena)
  • Keulen (Rhein Energie Stadion)
  • Hamburg (Volksparkstadion)
  • Leipzig (Red Bull Arena)
  • Dortmund (Signal Iduna Park)
  • Gelsenkirchen (Veltins Arena)
  • Frankfurt (Deutsche Bank)
Speelstad EK 2024 Berlijn

Speelstad EK 2024: Berlijn

Berlijn is de belangrijkste speelstad op de kaart van het Europees Kampioenschap van 2024. Naast drie groepswedstrijden, waaronder een van Oranje, is het Olympiastadion ook het decor van een wedstrijd in de achtste finale, kwartfinale en de finale. Met een capaciteit van bijna 75.000 biedt het plek genoeg aan alle internationale voetballiefhebbers die afkomen op dit toernooi.

Nederlands elftal
Tijdens de wedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Oostenrijk zal het Olympiastadion omgetoverd worden tot een Oranje veste. Uiteraard zullen alle Oostenrijkers er ook alles aan doen om het stadion naar hun hand te zetten. Het belooft in ieder geval een sfeervolle middag te worden. Naast Nederland - Oostenrijk vinden ook de poulefase duels Polen - Oostenrijk en Spanje - Kroatië plaats in Berlijn.

Berlijn beleeft voetbal
De Duitse hoofdstad is een uitstekende plek om te verblijven tijdens een bezoek aan het EK van 2024. Met talloze kroegjes en clubs kun je hier prima vertoeven buiten het bezoeken van een voetbalwedstrijd. Ook is er genoeg te zien in de historische stad. Berlijn is wat ons betreft een van de leukste speelsteden van het EK 2024.

Speelstad EK 2024 München

Speelstad EK 2024: München

München is bekend van de Marienplatz, BMW, Bayern München en de Allianz Arena. De enorme arena waarin Die Bayern strijdt voor een landskampioenschap is een plaatje. Daarnaast is het ook nog een van de grootste stadions van Duitsland. Met een capaciteit van ruim 75.000 fans is het een van de belangrijkste stadions tijdens het komende Europees kampioenschap. 

Halve finale
Hoewel de finale naar Berlijn gaat, mag men zich in München wel opmaken voor een halve finale en achtste finale. Daarnaast worden er ook nog vier(!) groepsduels afgewerkt. Daarmee is het samen met Dortmund en Berlijn de meest bezochte stad tijdens dit EK.

Gastland
Gastland Duitsland trapt in München voor het eerst af. Schotland is de tegenstander tijdens de openingswedstrijd van dit Europees kampioenschap. Verder worden er de groepsduels Slovenië - Servië, Denemarken - Servië en Roemenië - Oekraïne in de Allianz Arena gespeeld.

Speelstad EK 2024 Düsseldorf

Speelstad EK 2024: Düsseldorf

De Merkur-Spiel Arena is voor sommigen wellicht een onbekende. Normaliter is dit stadion de thuishaven van Fortuna Düsseldorf. Dat op het tweede niveau van Duitsland acteert. Aan zitplaatsen geen tekort. 54.600 uitzinnige fans kunnen plaatsnemen op de tribunes. 

Dichtbij de grens
Düsseldorf is voor ons Nederlanders bijna een thuiswedstrijd. De grote Duitse stad ligt op een uur van de Nederlandse grens en is daarom erg populair voor weekendjes weg. Helaas komen wij als Oranje-fans niet in deze EK 2024 speelstad. Tenzij Oranje tweede wordt in de poule. Dan mag men het opnemen tegen de nummer twee uit poule E, waarin Oekraïne, België, Roemenië en Slowakije het tegen elkaar opnemen. 

Kwartfinale
Vijf dagen na de achtste finale wordt de laatste wedstrijd in Düsseldorf gespeeld. Het is overigens voor het eerst dat er een eindtoernooi wordt afgewerkt in de Merkur-Spiel Arena. In 2002 werd het stadion geopend en tijdens het WK van 2006 werd het overgeslagen als speelstad. Destijds werd gekozen voor Gelsenkirchen, Dortmund en Keulen in de regio.

Speelstad EK 2024 Stuttgart

Speelstad EK 2024: Stuttgart

Stuttgart kan niet ontbreken op de speelkalender van het Europees Kampioenschap in 2024. In 1974 werd het Gottlieb-Daimler-Stadion voor het eerst ingezet tijdens een toernooi. Tijdens dit WK werden vier wedstrijden gespeeld. Ook tijdens het EK van 1988 vonden er twee duels plaats in Stuttgart.

Wereldkampioenschap 2006
In 2006 werd Stuttgart gezien als een van de belangrijkste speelsteden van het toernooi. Met vier groepswedstrijden, een achtste finale en de troostfinale, kwam men in Stuttgart niet aan WK-voetbal tekort. 

Komend EK
In 2024 geen troostfinale voor Stuttgart. Men moet genoegen nemen met een kwartfinale. Wel mag men in Stuttgart een wedstrijd van Duitsland aanschouwen. Duitsland - Hongarije is een wedstrijd om naar toe te leven. Slovenië - Denemarken, Schotland - Hongarije en Oekraïne - België worden ook gespeeld in het Gottlieb-Daimler-Stadion.

Speelstad EK 2024 Keulen

Speelstad EK 2024: Keulen

50.000 liefhebbers kunnen plaatsnemen in het RheinEnergieStadion. Dit stadion dient het hele jaar als het onderkomen van FC Köln een van de traditionele 1. Bundesliga-clubs. 

Eindtoernooien
Het komende EK wordt het derde eindtoernooi dat plaatsvindt in Keulen. Na het EK van 1988, waarin Nederland nog in de groepsfase verloor van de Sovjet-Unie, werden er ook nog vijf wedstrijden tijdens het WK van 2006 gespeeld. 

Zwitserland
Voor de Zwitsers is het de bedoeling dat ze Keulen zeker voor een week hun thuis maken. De groepsfase duels tegen Hongarije en Schotland vinden hier plaats. Ook wordt België - Roemenië en Engeland - Slovenië in het RheinEnergieStadion afgewerkt. Tot slot vindt de achtste finale tussen de winnaar van groep B en een van de beste nummers drie hier plaats.

Speelstad EK 2024 Hamburg

Speelstad EK 2024: Hamburg

Nederland speelt zijn eerste EK-duel in Hamburg. Polen moet dan proberen Oranje van de eerste drie punten af zien te houden. Vervolgens speelt Kroatië hier nog tegen Albanië en neemt Tsjechië het hier op tegen Turkije en EK-debutant Georgië.

Kwartfinale
Na vrijdag 5 juli neemt men in Hamburg afscheid als speelstad voor het EK 2024. De laatste wedstrijd is een kwartfinale. De hoop in Hamburg is er in ieder geval dat het wederom een iconisch duel wordt. Hier werden al de nodige topduels gespeeld. Zo versloeg de DDR hier in 1974 West-Duitsland en versloeg Nederland in de halve finale van het EK 1988 hier ook de West-Duitsers. 

Prachtstad
Aangezien Nederland hier neerstrijkt, vinden wij het ook broodnodig om wat te schrijven over de stad zelf. Hamburg heeft als Hanzestad een rijke historie. Dat is ondanks de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog nog goed terug te zien. Delen van de Altstadt zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Daarnaast is een bezoek aan de Reeperbahn als je op zoek bent naar amusement bijna een must!

Speelstad EK 2024 LeipzigOleg Senkov / Shutterstock.com

Speelstad EK 2024: Leipzig

Net als tijdens het WK van 2006 speelt Oranje een groepsduel in Leipzig. Destijds werd Servië & Montenegro verslagen met 0-1. Arjen Robben was de matchwinner met het enige doelpunt. Nu wacht de speelstad Leipzig de topwedstrijd Nederland - Frankrijk. Een duel om van te smullen.

Groepsduels
Leipzig heeft een programma vol toppers. Portugal neemt het op tegen Tsjechië, Kroatië ontvangt Italië en Nederland speelt tegen Frankrijk. Zodra deze groepswedstrijden erop zitten, kan het zomaar eens zijn dat de achtste finale-wedstrijd in Leipzig, Frankrijk - Portugal wordt. 

Stadshart Leipzig
Leipzig spreekt nog niet direct tot de verbeelding als speelstad voor het EK 2024. Toch heeft de stad in het oosten van Duitsland genoeg te bieden. Een oud centrum met een schitterend plein, vormt een uitstekende uitvalsbasis om als Oranje-supporter van een biertje en een uitstekende sfeer te genieten.

Speelstad EK 2024 DortmundTupungato / Shutterstock.com

Speelstad EK 2024: Dortmund

Als stad is Dortmund niet heel bijzonder. Toch ademt het voetbal. Dat is prettig tijdens een Europees kampioenschap. Men weet hier wel hoe het om moet gaan met hordes voetbalfans. 

Vol programma
In de groepsfase worden Italië - Albanië en Frankrijk - Polen in het Signal Iduna Park gespeeld. Ook neemt Turkije het hier op tegen Portugal en Georgië. Na de groepsfase wordt hier ook nog een duel voor de achtste finale en halve finale gespeeld.

Signal Iduna Park
Het Signal Iduna Park spreekt enorm tot verbeelding. Met de enorme Gelbe Wand, die tijdens thuiswedstrijden van Borussia Dortmund volledig gevuld is met Dortmund-fans. De capaciteit van het stadion is normaliter 81.000. Tijdens het EK zijn staanplaatsen niet toegestaan en is er plek voor 66.099 fans.

Speelstad EK 2024 Gelsenkirchenuslatar / Shutterstock.com

Speelstad EK 2024: Gelsenkirchen

Gelsenkirchen is geen wereldstad. Toch maakt de Veltins Arena en de nabijheid van andere grote steden veel goed. Vanuit Düsseldorf en Keulen sta je binnen no-time bij het stadion in Gelsenkirchen. 

Schalke 04
Schalke 04 is van oudsher een van de grootste voetbalclubs van Duitsland. Dat de prestaties op het moment even tegenvallen, doet niks af aan de historie die ten grondslag ligt aan de club. Die grootsheid is ook rondom het stadion nog goed te voelen. De enorme arena heeft een capaciteit van ruim 62.000. Tijdens internationale wedstrijden, waaronder EK-duels ook vallen, wordt het aantal beschikbare tickets teruggedraaid naar een kleine 55.000. Dit heeft te maken met het niet mogen inzetten van staanplaatsen.

Speelstad voor meerdere topduels
De nodige topteams strijken neer in Gelsenkirchen voor minimaal een duel. Servië ontvangt Engeland. Spanje treft Italië en Georgië neemt het op tegen Portugal. Vier dagen na de laatstgenoemde wedstrijd vindt er nog een achtste finale plaats in de Veltins Arena.

Speelstad EK 2024 Frankfurt

Speelstad EK 2024: Frankfurt

Frankfurt geldt als een van de grootste steden van Duitsland. Het heeft hiermee ook een rijke sporthistorie opgebouwd. Heel gek is het dus ook niet dat de UEFA uit is gekomen bij de thuisstad van Eintracht Frankfurt is uitgekomen. Zeker gezien het enorme Waldstadion dat er staat. 

Frankfurt: het New York van Duitsland
Frankfurt wordt gekscherend nog wel eens vergeleken met New York City. Als er een stad in Duitsland bekend staat om de wolkenkrabbers en nieuwbouw dan is het Frankfurt. Met een heus downtown is het alsof je in de Big Apple zelf staat. Toch heeft Frankfurt-am-Main ook zijn charme. Vergeet dus zeker geen wandeling te maken door de Altstadt.

Vijf duels
Tijdens het Europees Kampioenschap van 2024 vinden er vijf duels plaats in Frankfurt. Deze speelstad is gekozen voor vier groepsfase duels. Voor Slowakije is het een soort thuisbasis. Met duels tegen Roemenië en België, komen zij hier minimaal een keer terug. Ook Denemarken - Engeland en Zwitserland - Duitsland worden gespeeld in het Waldstadion. Na afloop van de groepsfase wordt er op 1 juli ook een achtste finaleduel gespeeld.


Heb jij interesse tot het bijwonen van een wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het EK van 2024 in Duitsland? Informeer bij Voetbalreizen.com naar de mogelijkheden via [email protected]!

ALL_BLOGS

RELATED_BLOGS